--.-° --% 0мм

У 2012 рік Дніпропетровщина увійде без непридатних до використання пестицидів

12:05, 19 сен 2011 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

У 2012 рік Дніпропетровщина увійде без непридатних до використання пестицидівЗ території Дніпропетровської області вивезено вже майже половину від загального обсягу хімічних засобів захисту рослин, непридатних до використання. Перший етап вивезення пестицидів за межі області здійснено за рахунок державного бюджету. З жовтня розпочнеться другий етап вивезення – за кошти обласного фонду охорони навколишнього природного середовища. Про це повідомив голова облдержадміністрації Олександр Вілкул під час наради щодо вивезення за межі області непридатних до використання пестицидів, які лишилися регіону в спадок з часів СРСР.

У нараді також взяли участь перший заступник голови облдержадміністрації Вячеслав Задорожний, керівники профільних підрозділів облдержадміністрації та територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади, а також голови райдержадміністрацій та міський голова Новомосковська.

«До кінця цього року ми повинні повністю вирішити одне з найголовніших завдань з підвищення екологічної безпеки нашого регіону. Ми повністю очищаємо область від усіх виявлених на її території непридатних пестицидів, що дісталися нам з часів Радянського Союзу. Це – одне з завдань, поставлених у рамках Комплексної стратегії розвитку Дніпропетровщини», – сказав Олександр Вілкул.

У ході інвентаризації, яка була проведена за дорученням губернатора, станом на 1 липня цього року було встановлено, що на Дніпропетровщині в 19 районах та місті Новомосковськ перебувало понад 950 тонн цих небезпечних речовин.

Для їх перезатарювання, вивезення та утилізації з державного бюджету виділено 9 млн грн, з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища – у півтора рази більше – 13,5 млн грн.

«Ми розпочали роботи в тих районах, де була найбільша кількість пестицидів», – наголосив Олександр Вілкул. У рамках першого етапу за кошти державного бюджету станом на 9 вересня цього року за межі області було вивезено понад 421 тонни пестицидів. Зокрема, з Криворізького району зі станції Грековата вивезено більше 201 тонни пестицидів. Це дві третини обсягу, який тут був. Залишилось вивезти ще близько 100 тонн. Майже повністю очищений Дніпропетровський район – з села Горяновка вже вивезли 220 тонн. Тут залишилося близько 35 тонн.
Другий етап буде здійснюватися за кошти обласного фонду охорони навколишнього природного середовища, які були виділені з ініціативи Олександра Вілкула. На другому етапі, який розпочнеться в жовтні, планується вивезти ще понад 530 тонн пестицидів зі 147 місць складування.

Таким чином, за словами губернатора, за півроку за межі області буде вивезено пестицидів більше, ніж було вивезено за попередні п’ять років.
«У цьому році ми назавжди позбавимо Дніпропетровщину від усіх виявлених на її території обсягів небезпечних пестицидів, які є джерелом загрози для навколишнього середовища, а головне – для здоров'я наших людей. Я поставив завдання перед главами районів, мером Новомосковська, всіма посадовими особами, які задіяні в цьому процесі, провести всі роботи на найвищому рівні й згідно з графіком. У 2012-й рік Дніпропетровщина має увійти без жодної тонни пестицидів!», – наголосив Олександр Вілкул.


ИА "Кривбасс On-Line" г.Кривой Рог  

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых