--.-° --% 0мм

Олександр Вілкул відкрив у Дніпропетровську музейний фестиваль загальнонаціонального масштабу

11:39, 16 сен 2011 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

Олександр Вілкул відкрив у Дніпропетровську музейний фестиваль загальнонаціонального масштабуГолова облдержадміністрації відкрив у Дніпропетровську 3-ій Всеукраїнський музейний фестиваль «Музеї України в світовому культурному просторі». 

«Музейний фестиваль на Дніпропетровщині є унікальним. Це єдиний фестиваль в нашій країні загальнонаціонального масштабу, на який збираються представники провідних музеїв усіх регіонів нашої країни», – сказав Олександр Вілкул.

Цього року на фестиваль прибуло більше 300 учасників, які представляють 105 провідних музеїв, громадських об’єднань, виставочних фірм, фахових видань зі всієї України. У рамках фестивалю будуть демонструватися унікальні експозиції, раритети. Зокрема, жителі Дніпропетровська й області зможуть побачити оригінал Пересопницького Євангелія. Це рукописна пам'ятка кінця 16 століття, яка є першим канонічним перекладом Святого Письма староукраїнською мовою. На фестиваль його привезли представники Волинського обласного краєзнавчого музею. Сьогодні це Євангеліє знамените тим, що всі Президенти сучасної України складають на ньому присягу при вступі на свою посаду.

Також у рамках фестивалю буде представлена нова експозиція в 4-му залі історичного музею, присвячена історії Дніпропетровщини кінця XIX – початку XX століття. Це доленосний період становлення регіону як провідного промислового центру України і всієї Східної Європи.

Загалом в рамках фестивалю свої конкурсні виставки представлять 50 музеїв України.

«Як людина, яка захоплюється історією, скажу, що це надзвичайно цікаві і пізнавальні виставки. Тому запрошую мешканців Дніпропетровська та області прийти і побачити всі ці скарби нашої історії на власні очі», - сказав губернатор.

Обласна влада на чолі з Олександром Вілкулом надає всебічну підтримку розвитку музейної справи на Дніпропетровщині. Усього в області діють 144 музеї різної форми власності. Ще 200 музеїв створені при школах області. За останні півтора року на Дніпропетровщині відкрито 11 новий музеїв комунальної власності. У тому числі Музей етнографії, побуту та народно-прикладного мистецтва в знаменитій на весь світ Петриківці.

«Музеї – це не лише скарб нашої національної культури, але й двигун розвитку туризму. І перед нами стоїть завдання популяризувати наші музеї, щоб до нас їхали туристи з усього світу. Це ще один важливий інструмент соціально-економічного розвитку нашого регіону й країни. Тим більше, що нам є що показати світові», – сказав голова облдержадміністрації.

Він зазначив, що першочерговим завданням у розвитку музейної справи є масштабне впровадження в роботу українських музеїв новітніх інформаційних і цифрових технологій, адже це головна передумова інтеграції нашої музейної спадщини до світового культурного простору. «Ми повинні максимально відкрити інформацію про свої музейні експозиції й фонди якнайбільшій кількості потенційних відвідувачів. З цією метою в рамках Угоди про співробітництво з провідним світовим виробником програмного забезпечення – компанією Microsoft, яка була підписана 31 серпня цього року, ми реалізуємо проект «Електронний регіон», який передбачає повну інформатизацію всіх сфер життєдіяльності області, у тому числі й музеїв Дніпропетровщини», – сказав губернатор.

Також Олександр Вілкул закликав учасників фестивалю до розробки іміджевої стратегії розвитку української музейної галузі. «Великі ідеї та проекти народжуються в ході активної професійної дискусії. Упевнений, наш фестиваль – прекрасний майданчик для народження таких ідей, адже тут зібрався цвіт українського музейного співтовариства», – підсумував губернатор.

Як повідомлялося раніше, 3-ій Всеукраїнський музейний фестиваль проходить в Дніпропетровську за підтримки губернатора Олександра Вілкула на базі Дніпропетровського національного історичного музею імені Дмитра Яворницького з 16 по 19 вересня цього року.


ИА "Кривбасс On-Line" г.Кривой Рог  

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых

Погода на 18 квітня

20:00, 17 апр 2024

0