--.-° --% 0мм

У Дніпропетровську відкрилася міжнародна конференція «Ефективне будівництво-2011»

12:29, 7 сен 2011 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

У Дніпропетровську відкрилася міжнародна конференція «Ефективне будівництво-2011»Голова облдержадміністрації Олександр Вілкул відкрив міжнародну конференцію «Ефективне будівництво-2011», яка протягом двох днів проходитиме в Дніпропетровську. Захід організовано в рамках реалізації стратегічного проекту з підвищення конкурентоспроможності регіону в кластері будівництво.   

Конференція зібрала понад сто учасників з України та Росії, серед яких – власники, керівники й директори з розвитку та виробництва будівельних компаній, девелоперських компаній, проектних організацій; представники інвестиційних фондів і венчурних компаній; експерти з енергоменеджменту та енергоаудитори; фахівці компаній-постачальників енергоефективних матеріалів, технологій і устаткування для будівництва та реконструкції будівель і споруд; представники банківських та фінансових структур; фахівці консалтингових компаній і консультанти з фандрайзингу.

У конференції беруть участь також чимало компаній будівельної сфери – учасників Ради з підвищення конкурентоспроможності, створеної в рамках реалізації стратегічного проекту з підвищення конкурентоспроможності регіону в кластері будівництво.

«Сфера будівництва має один з найбільших потенціалів розвитку. Тут зосереджений додатковий ресурс для підвищення конкурентоспроможності всієї регіональної економіки в цілому. Як і влада, провідні учасники будівельної галузі об'єднані спільною метою – вивести регіон на позиції центру будівельної галузі України, який буде обслуговувати як внутрішній, так і зовнішній ринки. Ця конференція – ще один майданчик для діалогу та обміну досвідом. У такому форматі ми об'єднуємо досвід, ідеї, можливості й технології регіональних компаній і представників закордонного ринку, а також фінансових інститутів і держави», – сказав голова облдержадміністрації Олександр Вілкул, звертаючись до учасників конференції.

Губернатор зазначив, що в останні два роки відбувається пожвавлення ринку будівництва в області. Обсяг введення житла по області у 2010 році збільшено порівняно з 2009 роком на 32,7%. У 2011 році за підсумками півріччя обсяги введення в експлуатацію загальної площі житла зросли вже на 156% відповідно до подібного періоду минулого року (по Україні цей показник в середньому – 84%).

Обласна влада реалізує низку проектів з будівництва житла в рамках державних програм у співпраці з Фондом сприяння молодіжному житловому будівництву. Минулого тижня в рамках цієї співпраці молоді сім'ї отримали 40 квартир.

«Ми створюємо систему забезпечення потреби ринку нерухомості доступним житлом. Люди мають отримати можливість купувати квартири за доступною ціною. Цього року розпочнеться будівництво житлового комплексу на Лівобережному-3 в Дніпропетровську. Влада надасть забудовнику землю під будівництво безкоштовно, комунікації до будинків будуть підведені за рахунок коштів місцевого бюджету, а проектна документація розробляється за рахунок обласного бюджету. Це дозволить досягти того, що вартість квартири буде на 20-30% нижчою за середньоринкову. Ще 30% громадяни мають заощадити за рахунок державної програми “Доступне житло” – держава компенсує 30% вартості квартири. Це перший проект за таким принципом забудови, і його буде широко реалізовано в регіоні», – зазначив Олександр Вілкул.

Для розвитку будівельного ринку в регіоні впроваджуються сучасні методи, які забезпечують прозорість у сфері земельних відносин, у сфері дозвільних процедур, підкреслив губернатор. Зокрема, створено мережу дозвільних центрів, на європейському рівні працює обласний інформаційно-ресурсний центр «Відкрита влада».

«Величезну роботу в цьому напрямку веде облдержадміністрація, і я жорстко контролюю цей процес на рівні місцевих органів влади», – наголосив Олександр Вілкул. Він також зазначив, що в регіоні на особливий системний рівень виведено роботу з залучення інвестицій, задля чого створено Регіональне інвестиційне агентство, яке вже супроводжує реалізацію проектів на загальну суму $ 450 млн. та має у розробці сім проектів із загальним бюджетом близько $ 550 млн. Деякі з цих проектів були представлені на конференції в рамках сесії, присвяченій інвестиціям. «Я особисто контролюю роботу агентства, і впевнений що його подальша робота посилить позиції регіону в сфері залучення інвестицій», – зазначив Олександр Вілкул.

Одним з ключових чинників інвестиційної привабливості губернатор назвав також застосування нових технологій, у тому числі – з енергоефективності в галузі будівництва. «Енергоефективність є одним із пріоритетів державної політики. І це знаходить відображення в різних наших проектах на всіх рівнях – від проектів районних властей з утеплення будинків до муніципальних проектів у сфері енергоефективності», – сказав Олександр Вілкул.

Він зазначив, що цього року Україна зробила перший внесок до Фонду східноєвропейського партнерства у сфері енергоефективності та стала членом цієї організації.

«Це гарантує державі залучення фінансування для підвищення енергоефективності у сфері тепло- і водопостачання, скорочення емісії парникових газів при спалюванні сміття та будівництва очисних споруд. У реалізації політики ресурсозбереження та енергоефективності закладені серйозні резерви для підвищення ефективності економіки та конкурентоспроможності будівельної галузі. А також закладений глибокий потенціал для створення комплексу рішень, які сприяють досягненню фінансових вигод для інвесторів, замовників, забудовників, користувачів, постачальників будівельних матеріалів і технологій всередині галузі», – наголосив Олександр Вілкул.

Довідка
Стратегічний проект підвищення конкурентоспроможності регіону розроблено за ініціативи губернатора Олександра Вілкула у співпраці обласної влади із Фондом «Ефективне управління» та міжнародною консалтинговою компанією Monitor Group. Проект базується на сучасному кластерному підході з розвитку регіональної економіки. Нарази розроблено покроковий план робіт в кластерах сільського господарства та будівництва. Реалізація проекту розпочалась у 2011 році. Проект підвищення конкурентоспроможності регіону є складовою Комплексної Стратегії розвитку Дніпропетровщини.


ИА "Кривбасс On-Line" г.Кривой Рог  

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых

Погода на 18 квітня

20:00, 17 апр 2024

0