--.-° --% 0мм

На Дніпропетровщині в 2011 році всиновлено та взято під опіку 140 дітей

08:31, 13 июл 2011 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

На Дніпропетровщині в 2011 році всиновлено та взято під опіку 140 дітейЩе 312 дітей планується влаштувати до дитячих будинків сімейного типу або до прийомних сімей у другому півріччі 2011 року.

«Кожна дитина повинна виховуватися в сім’ї» – під таким гаслом триває на Дніпропетровщині проект «Розвиток сімейних форм виховання». Проект започатковано в рамках співпраці Дніпропетровської області з благодійним фондом Ріната Ахметова «Розвиток України».

Стан реалізації в області проекту “Розвиток сімейних форм виховання” розглядався на обласній нараді, яку провела заступник голови облдержадміністрації Марія Пустова. У нараді взяли участь представники фонду Ріната Ахметова «Розвиток України», керівники структурних підрозділів облдержадміністрації, керівники відповідних служб у справах сім’ї, дітей та молоді; керівники управлінь освіти та охорони здоров’я міст та районів області, керівники інтернатів та дитбудинків.

Марія Пустова наголосила, що головою облдержадміністрації Олександром Вілкулом визначено чіткі завдання: вжити вичерпних заходів для забезпечення права дитини на виховання в сімейному оточенні, на 20% (на 452 дитини) зменшити кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в інтернатних закладах шляхом їх влаштування до сімейних форм виховання й до 1 серпня розробити Концепцію розвитку усиновлення та інших форм сімейного виховання в Дніпропетровській області.

З цих питань видано доручення першого заступника голови облдержадміністрації Вячеслава Задорожного, розроблено відповідні заходи, проведено відповідні наради. Виходячи з поставлених завдань, у цьому році з державних закладів до сімейних форм виховання та усиновлення було влаштовано вже 140 дітей (на 23 дитини більше від прогнозованої кількості). Ще 312 дітей планується влаштувати до дитячих будинків сімейного типу або прийомних сімей у другому півріччі цього року. У 2011 році створено 4 нових дитячих будинки сімейного типу й 16 прийомних сімей, до яких влаштовано 57 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

Марія Пустова відзначила, що на Дніпропетровщині активно популяризується усиновлення, належна підтримка на рівні держави та обласної влади надається прийомним сім’ям та дитячим будинкам сімейного типу. Вона звернула увагу учасників наради на необхідність чуйного та сумлінного ставлення до захисту прав кожної дитини, її психологічного комфорту при влаштуванні у прийомну сім`ю чи дитбудинок сімейного типу. «До кожної дитини має бути індивідуальний підхід та належна увага», – наголосила Марія Пустова.

Заступник голови облдержадміністрації зобов’язала заступників міських голів, заступників голів райдержадміністрацій провести на місцях розширені наради з питань розвитку сімейних форм виховання та створення умов для забезпечення реалізації права кожної дитини на виховання в сім’ї.
Довідка

28 травня 2011 року був підписаний Меморандум між облдержадміністрацією та благодійним фондом Ріната Ахметова «Розвиток України». Документ передбачає реалізацію в області проекту «Розвиток сімейних форм виховання», який направлений на профілактику соціального сирітства. Обласна влада разом із Фондом реалізовуватиме благодійні ініціативи для створення ДБСТ та підтримуватиме сім’ї, у яких виховуються діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування. Перші кроки – це створення 3 дитячих будинків сімейного типу, а також центру по роботі з сім’ями, які опинилися у складних життєвих обставинах (це попередить так зване соціальне сирітство). Передбачено також розміщення інформації про всіх дітей з інтернатних закладів Дніпропетровщини, що можуть бути всиновлені, на порталі з всиновлення http://sirotstvy.net.

Користувачі порталу мають нагоду одержати он-лайн консультацію фахівців: психолога, юриста, соцпрацівника, обговорити питання, що цікавлять їх, у форумі, скористатися бібліотекою книг, документів і нормативних актів з питань усиновлення.

ДБСТ – дитячий будинок сімейного типу - окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Загальна кількість дітей у дитячому будинку сімейного типу не повинна перевищувати 10 осіб, враховуючи рідних.

Прийомна сім'я – сім'я, яка добровільно взяла на виховання та спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

Станом на 01.07.2011 на обліку дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, перебуває 9816, з них 2955 дітей-сиріт.

Під опікою, піклуванням в сім’ях громадян виховується – 6334 (64,4%) дитини.
Наразі на Дніпропетровщині функціонує 43 дитячих будинки сімейного типу та 261 прийомна сім'я, де виховується 747 дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування - це майже в 10 разів більше порівняно з 2005 роком (77 дітей).

Протягом І півріччя 2011 року посиротіло 884 дитини. 66,5 % цих дітей влаштовані до сімейних форм виховання, з них:
49,9% - під опіку, піклування в сім’ї громадян;
3,1% - до дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей;
13,6% - у сім’ї родичів.

Протягом 1 півріччя 2011 року до сімейних форм виховання та усиновлення з числа дітей, які знаходились на обліку дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, станом на 31.12.2010, з державних закладів області  влаштовано 140 дітей:
24 – до прийомних сімей;
4 – до дитячих будинків сімейного типу;
31 – під опіку та піклування;
67 – усиновлено;
14 – повернуто батькам.


ИА "Кривбасс On-Line" г.Кривой Рог  

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых

Погода на 18 квітня

20:00, 17 апр 2024

0