--.-° --% 0мм

Дніпропетровщина, ЄС та Програма розвитку ООН співпрацюють задля розвитку місцевих громад

14:45, 7 июл 2011 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

Дніпропетровщина, ЄС та Програма розвитку ООН співпрацюють задля розвитку місцевих громадЗа дорученням губернатора Олександра Вілкула в.о. голови облдержадміністрації Вячеслав Задорожний узяв участь у засіданні координаційної ради з питань впровадження спільного Проекту Європейського Союзу та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Засідання пройшло за участю голови Дніпропетровської обласної ради Євгена Удода та радника Постійного представника ООН в Україні Берди Бердієва.

Спільний проект Дніпропетровської області, Європейського Союзу та Програми розвитку ООН реалізується в області з 2001 року та спрямований на підтримку сільських громад регіону у вирішенні найважливіших потреб їх розвитку та поліпшенні умов життя. На засіданні було підбито підсумки першої фази та початку впровадження другої фази реалізації проекту  в області.

За три роки дії проекту в області успішно реалізовано 55 мікропроектів у 42 громадах області. Загальна їх вартість – понад 9 млн грн. З них 4 млн грн – це кошти проекту. 3,6 млн грн – кошти обласного бюджету. При цьому частка співфінансування з обласного бюджету є найбільшою в Україні серед усіх областей-учасників проекту. У рамках Проекту капітально відремонтовано 17 сільських амбулаторій та ФАПів, 12 дитячих садків та 6 шкіл; забезпечено сучасним обладнанням 3 сільських медичних заклади, придбано 2 шкільних автобуси, забезпечено стабільне водопостачання 10 населених пунктів, встановлене вуличне освітлення в 5 селах.

«Це не тільки реальні результати спільної роботи, а й ще один вагомий крок на шляху реалізації Стратегії розвитку Дніпропетровщини, прийнятої депутатами обласної ради на підтримку ініціативи губернатора області Олександра Вілкула», – зазначив Євген Удод.

«Влада Дніпропетровської області переходить до нових принципів державного управління – до проектного підходу в рамках реалізації чіткої стратегії розвитку регіону. І це одна з головних вимог нашого губернатора Олександра Вілкула. Стратегічне бачення розвитку територій лежить в основі нашого руху вперед, – наголосив в.о. голови облдержадміністрації Вячеслав Задорожний. – Обласна влада активно працює у кожному напрямку, у яких ПРООН реалізує громадську ініціативу. Вперше за багато років розпочаті системні перетворення в охороні здоров'я, енергетиці, екології, житлово-комунальній сфері, у взаєминах з бізнесом. Упевнений, що співпраця в цих напрямках у рамках Проекту дасть потужний ефект і примножить наші спільні дії».

Керівник відділу з розвитку громад Проекту Олена Рудіч представила план дій щодо впровадження другої фази Проекту в області та оголосила про початок конкурсного відбору районів на участь у проекті. Райони матимуть змогу подавати заявки на участь у Проекті протягом наступних двох тижнів. Близько 60% найуспішніших пілотних районів першої фази проекту отримають можливість продовжити співпрацю. Учасниками проекту можуть стати села, селища та малі міста з населенням до 10 тис осіб. Проект матиме бюджет 17 млн євро, триватиме 4 роки та діятиме в усіх областях України та Автономній Республіці Крим.

Пріоритетними сферами для підтримки громадських ініціатив є:
охорона здоров’я (підтримка мережі фельдшерсько-акушерських пунктів);
енергетика (енергозберігаючі заходи, збільшення використання відновних джерел енергії тощо);
навколишнє середовище (утилізація відходів, знешкодження запасів пестицидів тощо);
комунальне водопостачання;
підтримка малого бізнесу (розвиток сільськогосподарських/обслуговуючих кооперативів).
      
Максимальна сума гранту на проекти з відновлення комунальної інфраструктури становитиме $10000. Проекти виконуватимуться на умовах співфінансування. Проект надаватиме 50 %, місцеві бюджети - 45%, громади - 5%. Максимальна сума гранту на енергоощадні проекти буде збільшена до $20000 і може становити до 70% вартості Проекту; 25% – внесок місцевого бюджету, а 5% – внесок громади. Загалом, на енергоощадні технології, інноваційні та альтернативні джерела енергії буде витрачено близько 30% загального бюджету Проекту.

Під час заходу також було підписано угоду про партнерство між облдержадміністрацією, облрадою та Програмою розвитку ООН.


ИА "Кривбасс On-Line" г.Кривой Рог

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых