--.-° --% 0мм

О.Вілкул: «Модернізація системи охорони здоров'я - одне із першочергових завдань»

09:20, 15 июн 2011 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

О.Вілкул: «Модернізація системи охорони здоров'я - одне із першочергових завдань»У Дніпропетровську пройшли урочистості з нагоди Дня медичного працівника. Лікарів області з їх професійним святом привітав голова Дніпропетровської облдержадміністрації Олександр Вілкул.

«Модернізація системи охорони здоров'я – це одне із першочергових завдань у розвитку країни, які поставив перед нами Президент Віктор Янукович. Наша спільна мета – це поліпшення здоров'я населення, підвищення якості медичних послуг та поліпшення умов роботи медичних працівників», – сказав губернатор.

Протягом року в Україні йде процес ретельної підготовки комплексної, системної модернізації галузі охорони здоров'я. І Дніпропетровська область є в цьому процесі «пілотним» регіоном з її реалізації.

У травні поточного року в Дніпропетровську за участю Першого заступника Глави Адміністрації Президента України Ірини Акімової було проведено розширене засідання Регіонального комітету з економічних реформ, на якому була презентована модель управління проектом «Модернізація охорони здоров'я».

Для розробки моделі були залучені провідні світові консультанти – компанія «Делойт», яка має досвід реалізації великих соціальних проектів у десятках країн світу. За словами партнера департаменту консалтингу «Делойт» в Україні, Росії й Грузії Андрія Степанова, такий підхід є прикладом ефективного впровадження регіональною владою проектного підходу в вирішенні актуальних для суспільства завдань.

Обласна влада приділяє особливу увагу розвитку охорони здоров'я. Так, у минулому році загальний обсяг фінансування галузі по Дніпропетровській області збільшився на 22,3% (2 млрд 882,7 млн грн). У 2011 році обсяг фінансування зріс на 3,8% (2 млрд 992 млн грн), у тому числі видатки обласного бюджету зросли на 13,4% (827,8 млн грн.)

В області постійно ведеться ремонт та реконструкція споруд медичного призначення. Протягом 2010 року після реконструкції та капітального ремонту в експлуатацію введено 17 об’єктів охорони здоров’я загальною кошторисною вартістю 78,8 млн гривень.

У лютому 2011 року в Дніпропетровську відбулося відкриття нового, обладнаного за останнім словом техніки, корпусу обласної дитячої клінічної лікарні з інфекційним, опіковим та онкогематологічним відділеннями.

Великим досягненням стало відкриття центру трансплантації на базі клінічної лікарні ім. І.І. Мечникова, у стінах якого 3 грудня 2010 року успішно проведено першу операцію з пересадки донорської нирки. На теперішній час вже проведено 7 таких операцій.

У минулому році після капітального ремонту була відкрита консультативна поліклініка обласної офтальмологічної лікарні. Оснащення сучасним обладнанням та покращення умов прийому дозволило довести кількість відвідувань до 32 тис пацієнтів на рік. По території області були введені в експлуатацію після капітальних ремонтів та реконструкцій терапевтичне відділення Павлоградської центральної районної лікарні, хірургічне відділення міської лікарні м.Першотравенськ, відділення інтенсивної терапії Петропавловської центральної районної лікарні.

У 2012 році планується ввести в експлуатацію 15 медичних об’єктів. Першочерговим завданням, яке поставив і жорстко контролює губернатор Олександр Вілкул, є підвищення якості роботи швидкої допомоги.

Так, з метою організації максимального рівня контролю та координації роботи цієї служби була впроваджена система GPS-навігації. Станом на теперішній час GPS-навігатори вже встановлені на 8 з 10 машин швидкої медичної допомоги області (на 246 автомобілях – це 81% всіх машин). Триває оснащення GPS-навігаторами санітарного транспорту сільських лікарських амбулаторій.

Швидкими темпами в регіоні розвивається мережа закладів сімейної медицини. На сьогодні в області працюють 226 закладів загальної практики-сімейної медицини. Протягом 2010 року в області відкрито 31 такий заклад, з них 84% – у сільській місцевості. За 5 місяців поточного року відкрито вже 18 таких установ.

Відбулося істотне поліпшення оснащення обладнанням закладів первинної медико-санітарної допомоги. За 2010 рік для їх потреб було придбано обладнання на суму 1 млн 718 тис грн , медикаментів для надання невідкладної допомоги – на суму 3 млн 187 тис грн, проведені ремонти й реконструкції на суму майже 5 млн грн.

У поточному році в Україні, зокрема в Дніпропетровській області, стартував Національний проект «Нове життя», який здійснюється під патронатом Президента України Віктора Януковича. Метою проекту є забезпечення населення доступною висококваліфікованою медичною допомогою, створення комфортних умов для народження та виходжування дітей шляхом організації в Україні мережі регіональних перинатальних центрів.

На Дніпропетровщині реалізація Національного проекту відбуватиметься в 2 черги: створення перинатального центру на базі Дніпропетровського міського пологового будинку №2 та створення неонатального блоку на базі Дніпропетровської обласної дитячої клінічної лікарні.

Впровадження проекту «Нове життя» в нашому регіоні взяте під контроль губернатора Олександра Вілкула. У 2011 році із обласного бюджету на реалізацію проекту виділено 3,9 млн грн.


ИА "Кривбасс On-Line" г.Кривой Рог  

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых

Погода на 18 квітня

20:00, 17 апр 2024

0