--.-° --% 0мм

М.Пустова: «Збільшення усиновлених дітей – підвищення соціальної відповідальності в суспільстві»

16:22, 1 июн 2011 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

М.Пустова: «Збільшення усиновлених дітей – ознака підвищення соціальної відповідальності в суспільстві»У Міжнародний день захисту дітей у кожному районі та місті області проходять святкові заходи. Особлива увага, за дорученням голови облдержадміністрації Олександра Вілкула, приділяється дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування та дітям з малозабезпечених сімей.  

На Дніпропетровщині проводиться активна робота щодо розвитку сімейних форм виховання – дитячих будинків сімейного типу (ДБСТ) та прийомних сімей, де родинну турботу отримують діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування.

Один із дитячих будинків сімейного типу в День захисту дітей відвідала заступник голови облдержадміністрації Марія Пустова. Жителька с. Маломихайлівка (Криничанського району) Олена Черевко, маючи власну дитину, у 2006 році взяла під опіку 2-хрічну дитину. Сьогодні вона є мамою ще для 7 прийомних дітей віком від 6 до 14 років. Сім’я мешкає у двоповерховому будинку, який складається з 11 кімнат зі всіма зручностями. Він був придбаний, відремонтований та облаштований за кошти обласного бюджету. Тут діти мають всі умови для життя, навчання та відпочинку.

«Все більше мешканців Дніпропетровщини беруть на виховання в родину дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. А це – ознака підвищення соціальної відповідальності в суспільстві. Обласна влада пропагує сімейні форми виховання дітей, які за різних причин були позбавлені батьківської турботи. Я висловлюю вдячність усім батькам, які стали рідними для колишніх вихованців інтернатів та дитячих будинків. Завдяки вашим великим серцям багато дітей пізнали батьківську любов та радість перебування й виховання в родині», – сказала Марія Пустова.

На сьогодні в області функціонує 42 дитячих будинки сімейного типу і створено 256 прийомних сімей, де виховується 732 дитини. У 2009 році в ДБСТ та прийомних сім'ях виховувалося 6,1% дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, від їх загальної кількості. У 2010 році цей показник вже становив 7,2%.

Сьогодні на обліку в регіоні проживає 9 тис 837 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, що на 558 дітей менше, ніж у минулому році. З них близько 23%, або 2 тис 300 дітей, виховуються в дитячих закладах інтернатного типу. Під опікою та піклуванням у сім’ях громадян перебуває 6 тис 331 (64%) дитина.

За детальною інформацію щодо порядку та умов  всиновлення дітей звертайтеся за телефонами служби у справах дітей Дніпропетровської обладміністрації:  (056) 745-22-83; (056) 745-47-69; (056) 745-17-64

ДОВІДКА:

Дитячий будинок сімейного типу – окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, яка бере на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Загальна кількість дітей у дитячому будинку сімейного типу не повинна перевищувати 10 осіб, враховуючи рідних.

Створення ДБСТ регулюється Сімейним кодексом України (Закон України № 2947-III від 10.01.2002 р.) і «Положенням про дитячий будинок сімейного типу» (Постанова Кабінету Міністрів України № 564 від 26.04.2002 р.).

Рішення про створення ДБСТ приймається районною радою, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим комітетом міської ради (міст республіканського Автономної Республіки Крим і міст обласного значення) на підставі заяви осіб або особи, які заявили про бажання створити такий будинок, з урахуванням результатів навчання, направлення відповідного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді та укладання служби у справах дітей про наявність умов для його створення.

На підставі рішення про створення ДБСТ між батьками-вихователями та органом, який прийняв рішення про його створення, укладається договір. Після прийняття рішення про створення ДБСТ, батькам-вихователям позачергово надається індивідуальний житловий будинок або багатокімнатна квартира у відповідності з нормами, встановленими законодавством.

Кандидати в батьки-вихователі подають до органу, який приймає рішення про створення ДБСТ, такі документи:
копії паспортів;
довідка про склад сім'ї (форма № 3);
копія свідоцтва про шлюб (для подружжя);
довідка про стан свого здоров'я та осіб, які проживають разом з ними;
довідка про проходження курсу підготовки і рекомендацію центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді щодо включення їх до банку даних по сім'ях потенційних усиновителів, опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів;
письмову згоду всіх повнолітніх членів сім'ї, які проживають разом з кандидатами в батьки-вихователі, якщо останні вирішили створити ДБСТ на власній житловій площі, засвідчену нотаріально.

Період, протягом якого особи вважалися батьками-вихователями в ДБСТ, зараховується до їх загального трудового стажу.

Батькам-вихователям ДБСТ виплачується грошове утримання, порядок визначення розміру якого встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Щороку батькам-вихователям надається матеріальна допомога на оздоровлення у розмірі їх місячного грошового утримання.

За вихованцями ДБСТ зберігаються пільги та державні гарантії, встановлені законодавством для дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування.

Фінансування ДБСТ на утримання батьків-вихователів та вихованців здійснюється за рахунок державного бюджету. Розмір щомісячної державної соціальної допомоги становить два прожиткових мінімуми для дітей відповідного віку. Прожитковий мінімум становив у різний період різну суму, враховуючи різні вікові потреби дітей.

За вихованцями зберігаються раніше призначені аліменти, пенсія, інші види державної допомоги.


ИА "Кривбасс On-Line" г.Кривой Рог  

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых

Погода на 18 квітня

20:00, 17 апр 2024

0