--.-° --% 0мм

О.Вілкул: «Криворіжцям для того, щоб отримати престижну освіту, тепер не треба їхати з мiста»

15:33, 26 май 2011 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

О.Вілкул: «Криворіжцям для того, щоб отримати престижну освіту, тепер не треба їхати з мiста»24 травня 2011 року згідно Указу Президента України Віктора Януковича №599/2011 Криворізькому державному університету надано статус національного.

«Статус національного Криворізькому державному університету присвоєно з метою сприяння подальшого розвитку національної вищої освіти, створення сучасної університетської наукової та науково-педагогічної школи, підвищення ефективності системи підготовки фахівців», - йдеться в Указі Президента.  

Надання такого високого статусу Криворізькому державному університету ініціював губернатор Дніпропетровщини Олександр Вілкул.

Криворізький державний університет було створено 21 березня 2011 року постановою Кабінету Міністрів України № 280 «Деякі питання реорганізації вищих навчальних закладів та наукових установ». Відповідно до рішення Уряду Криворізький державний університет поєднав провідні вузи міста, які забезпечують підготовку висококваліфікованих кадрів у базових галузях потужнішого індустріального регіону країни. Зокрема, Криворізький державний (відтепер – Національний) університет об’єднав Криворізький технічний університет, Криворізький державний педагогічний університет, Криворізький економічний інститут Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана, Криворізький факультет Національної металургійної академії України. В структуру також залучені освітні ресурси Науково-дослідного гірничорудного інституту та Українського державного науково-дослідного інституту безпеки праці та екології в гірничорудній і металургійній промисловості. У рамках Криворізького Національного Університету здобуватимуть освіту більше 30 тисяч студентів (таким чином, це третій вуз за кількістю студентів після київських Національного Авіаційного Університету та  Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут").

Присвоєння Криворізькому університету статусу національного стало важливішим явищем не тільки для самого ВНЗ, але і для Кривого Рогу в цілому. Зокрема, завдяки отриманому статусу в Університеті з’явилась можливість суттєвого (до двох разів) збільшення заробітної плати викладачам.

«Крім абсолютно очевидної користі безпосередньо для працівників ВНЗ, це дасть можливість залучення до університету кращих науково-викладацьких кадрів країни і утримання талановитих молодих вчених», - сказав керівник області.

Окрім того, значно розширюється автономність керування ВНЗ – навчальні плани тепер можуть затверджуватися безпосередньо в навчальному закладі. Це дозволить коректувати їх для того, щоб вони максимально відповідали запитам потенційних роботодавців. А це значно підвищить конкурентоспроможність криворізьких студентів на ринку праці порівняно з випускниками ВНЗ з інших міст та вирішить питання з набором кваліфікованих кадрів криворізькими підприємствами.

«Управління ринком праці – це реальний крок до підвищення конкурентоспроможності регіону. Адже гнучке орієнтування у підготовці спеціалістів на потреби ринку й роботодавців – це важливіший пункт Стратегії розвитку Кривбасу та Дніпропетровщини», - підкреслив голова облдержадміністрації Олександр Вілкул. Він додав, що значне підвищення рівня освіти та престижності ВНЗ  є і важливим соціальним фактором.

«Криворіжцям для того, щоб отримати високоякісну, престижну освіту тепер не треба їхати до столиці, Дніпропетровська та в інші міста. У тому числі це в значній мірі знизить фінансове навантаження на батьків студентів», - сказав він.

Cтатус «Національного» також дає можливість суттєво зменшити бюрократичні процедури з ліцензування та акредитації - вони тепер проходитимуть не один раз на п'ять років, як це було раніше, а один раз на десять років. «Це дозволить викладацькому складу присвячувати значно більше часу викладацької та наукової діяльності», - зазначив в.о. ректора Микола Ступник.  Окрім того, за його словами об'єднання в рамках національного академічного закладу декількох різнопрофільних ВНЗ, кожен з яких має свою наукову базу і висококваліфікованих фахівців, дозволить розширити спектр науково-дослідних робіт за рахунок консолідації та координації зусиль.

Важливим фактом є і те, що зміняться нормативні вимоги, що раніше жорстко регламентували оновлення матеріально-технічної бази.  А це дасть можливість значного її зміцнення і поліпшення, а значить - можливості поліпшення якості освіти та проведених наукових робіт.

«Від імені науково-викладацького складу та студентів хочу виказати величезну вдячність Президенту України Віктору Федоровичу Януковичу за підтримку ініціативи регіональної влади щодо надання високого статусу Криворізькому університету. Ми щиро вдячні нашому земляку - губернатору області Олександру Вілкулу за вирішення важливих питань Кривого Рогу задля утвердження науки і освіти Кривбасу як потужної сили, що надасть нові можливості для розвитку Криворіжжя та Дніпропетровщини», - сказав Микола Ступник.


ИА "Кривбасс On-Line" г.Кривой Рог  

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых

Погода на 18 квітня

20:00, 17 апр 2024

0