--.-° --% 0мм

М.Пустова: «Відродження українських національних традицій відбувається насамперед через сім’ю»

10:14, 14 май 2011 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

М.Пустова: «Відродження українських національних традицій відбувається насамперед через сім’ю»

Заступник голови облдержадміністрації Марія Пустова відкрила обласний фестиваль сімейної творчості «Душі криниця» та подякувала його учасникам за вагомий внесок у відродження української національної культури та традицій.  

За дорученням губернатора області Олександра Вілкула з нагоди Міжнародного Дня сім’ї, який відзначається 15 травня, заступник голови облдержадміністрації Марія Пустова відкрила у Дніпропетровську гала-концерт Десятого обласного фестивалю сімейної творчості Придніпров’я «Душі криниця – 2011», а також виставку робіт художньо-прикладного мистецтва та національних художніх промислів серед сімей області «Сімейні скарби Дніпропетровщини». У мистецьких заходах узяли участь творчі сім’ї-переможці з 35-ти міст та районів області.

«Відродження українських національних традицій та культури відбувається насамперед через сім’ю», - наголосила Марія Пустова. За її словами, саме завдяки таким фестивалям і виставкам на Дніпропетровщині шанують і розвивають національне мистецтво. Вона подякувала учасникам фестивалю за любов до рідної культури та побажала подальших творчих успіхів.

Щороку, протягом 10 років фестиваль об’єднує талановиті родини області та визначає серед них найкращих. У 35-ти містах та районах області проходять відбіркові тури. У них цьогоріч узяло участь понад 400 сімей. Щороку кількість учасників фестивалю зростає. Десять років тому у фестивалі взяло участь лише 48 сімей.

Переможці обласного фестивалю «Душі криниця» гідно представляють регіон у щорічному Всеукраїнському фестивалі «Родинні скарби України», що проходить у Києві.

Мета фестивалю – спілкування творчих сімей з різних куточків Дніпропетровщини та взаємозбагачення культурних традицій  районів і міст області.

Традиція проведення сімейних фестивалів досить поширена на Дніпропетровщині. Так, у Кривому Розі міжнародний фестиваль сімейної творчості «Родинне коло» став уже міжнародним. Щороку криворізькі родини гостинно зустрічають сім’ї з російського міста-побратима Нижній Тагіл.

ДОВІДКА

Обласний фестиваль «Душі криниця» проходить у рамках обласної програми підтримки сім’ї та жінок. На сьогодні в області проживає 566 багатодітні матері, які мають почесне звання України «Мати-героїня» і отримують одноразову державну допомогу. В 2010 році вона становила 6690 грн, у 2011 році – 9440 грн. Також в області проживає 11521 багатодітна сім’я, в якій виховується 38311 неповнолітніх дітей.

Станом на 1 травня до Єдиного державного автоматизованого реєстру внесено 10198 багатодітних сімей для отримання державної соціальної допомоги, з них 9867 родин користуються пільгами на житло та на комунальні послуги.

У першому кварталі цього року допомогу при народженні дитини призначено 6447 родинам. У тому числі 4 039 сім’ям при народженні першої дитини, 1521 сім’ям – другої, 887 сім’ям - третьої та наступної дитини.

Для багатодітних сімей в області проводяться культурно-масові заходи. Зокрема, торік було проведено обласний фестиваль «Таланти багатодітної родини» за участю 200 дітей з багатодітних сімей. 45 дітей-переможців фестивалю отримали путівки для оздоровлення до міжнародного дитячого центру «Артек».

Крім того, діти з багатодітних сімей отримують оздоровлення за рахунок місцевих та обласного бюджетів. У 2010 році оздоровлено 18 346 дітей, з них у міжнародному дитячому центрі «Артек» 243 дитини, в українському дитячому центрі «Молода гвардія» - 110 дітей. У 2011 планується оздоровити 25 711 дітей (з них 31766 дитей шкільного віку).

Також багатодітні сім’ї Дніпропетровщини беруть активну участь у щорічному обласному фестивалі «Душі криниці».

ИА "Кривбасс On-Line" г.Кривой Рог  

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых