--.-° --% 0мм

Олександр Вілкул зустрівся з учасником першого Параду Перемоги у Москві 1945 року

13:30, 4 май 2011 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

Олександр Вілкул зустрівся з учасником першого Параду Перемоги у Москві 1945 рокуНапередодні Дня Перемоги голова облдержадміністрації Олександр Вілкул відвідав ветерана Великої Вітчизняної війни, визволителя Дніпропетровської області, учасника Параду Перемоги на Червоній Площі у Москві 24 червня 1945 року Андрія Митрофановича Філоненка. Губернатор привітав ветерана з Днем Перемоги і урочисто вручив герою-визволителю пам’ятну медаль «За вагомий внесок у розвиток Дніпропетровської області». Особливим подарунком для Андрія Митрофановича став відеодиск із записом Параду Перемоги 1945-го року та відеотехніка для якісного перегляду телепередач та кінофільмів.  

«Ви молодим лейтенантом пройшли війну і були частиною Великої Перемоги, яку здобули для нас, своїх нащадків. Перший Парад Перемоги, у якому Ви брали участь, назавжди лишиться символом Вашого героїзму та нового життя без війни. Сподіваюсь, цей запис поверне Вас у той Великий День і подарує лише найсвітліші спогади», - сказав Олександр Вілкул, звертаючись до ветерана.

Андрій Митрофанович Філоненко народився у 1923 році у Полтавській області. У 1941 році після закінчення середньої школи поступив до танкового училища. З лютого 1942 року курсантом пішов на фронт, брав участь в обороні Кавказу, у бойових діях на Україні, Білорусії. У 1943 році йому було присвоєно звання лейтенанта. Він був нагороджений орденом «Красной Звезды», орденом «Отечественной войны», орденом «Богдана Хмельницького» та Медаллю «За бойові заслуги». Після закінчення війни продовжив службу у Радянській Армії у внутрішніх військах, 7 років служив у Німеччині. Службу закінчив у 1971 році у званні підполковника.

Андрій Митрофанович розповів губернатору про бойові подвиги та післявоєнне трудове життя та подякував Олександру Вілкулу за відвідування.

«День Перемоги – це велике і хвилююче для кожного жителя нашої країни свято. І піклування про ветеранів – це, перш за все, наш синівський обов'язок перед Вами, перед тим Великим подвигом, який Ви здійснили в ім'я прийдешніх поколінь і всього людства», - сказав губернатор.

ДОВІДКА:

У м. Дніпропетровську проживає 9 учасників Параду Перемоги на Червоній Площі у Москві 24 червня 1945 року. Всього в області мешкає понад 164,9 тисяч ветеранів, в тому числі – близько 122 тисяч осіб, які безпосередньо приймали участь у бойових діях в період Великої Вітчизняної війни та працювали в цей період в тилу на підприємствах, організаціях тощо.

До Дня Перемоги у Великій Вітчизняній війні у 2011 році за рахунок коштів державного бюджету виплачена щорічна разова матеріальна допомога ветеранам війни, жертвам нацистських переслідувань, членам сімей загиблих та померлих ветеранів війни та жертв нацистських переслідувань. 3 Героям Радянського Союзу та одній особі, нагородженій 4-ма медалями «За відвагу» за рахунок обласного бюджету буде надано адресну допомогу у розмірі 50 тис грн кожному.

За рахунок коштів державного бюджету, субвенції з Державного бюджету місцевим бюджетам та обласного в системі соціального захисту у 2011 році оздоровлено 538 ветеранів війни.

Велика увага приділяється питанням фінансової підтримки обласних громадських організацій ветеранів. На фінансову підтримку обласної ради ветеранів на 2011 рік в обласному бюджету заплановано надання коштів у сумі 387 тис грн, а в цілому по області ця сума складає майже 1 млн грн.

На території Дніпропетровської області функціонує 18 будинків-інтернатів, в тому числі 4 – геріатричних пансіонати, в яких на повному державному забезпеченні знаходиться 185 ветеранів війни, з них 7 осіб – інваліди війни.

У містах та районах області працює розгалужена комунальна аптечна мережа, яка складається із 166 аптечних закладів, з яких  42 «ветеранські» аптеки.

На території області функціонує 51 територіальний центр соціального обслуговування, які надають послуги одиноким пенсіонерам, непрацездатним громадянам, інвалідам. Щорічно територіальними центрами області обслуговуються понад 30 тис ветеранів війни, в тому числі відділенням соціальної допомоги вдома – близько 20 тис ветеранів війни.

В області реалізується Програма збереження пам’яток Великої Вітчизняної війни. На реалізацію Програми з обласного бюджету в 2011 році виділено 1 млн грн, який буде спрямовано на ремонти 28 пам’яток Великої Вітчизняної війни.

Дніпропетровська обласна влада була ініціатором роботи на Україні по забезпеченню ветеранів за рахунок коштів обласного бюджету мобільним зв’язком, виплатою щомісячної стипендії особам, яким виповнилось 100 і більше років, підтримки громадських організацій ветеранів і інвалідів, сертифікатами на забезпечення безкоштовними медикаментами та сертифікатами на оздоровлення в санаторіях області.


ИА "Кривбасс On-Line" г.Кривой Рог  

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых