--.-° --% 0мм

Житловi субсидії: питання та вiдповiдi

12:20, 28 апр 2011 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

Житловi субсидії: питання та вiдповiдiІнтерв’ю з начальником головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Володимиром Семенюком щодо захисту родин при підвищенні тарифів.

- Який на сьогодні відсоток обов’язкового платежу у разі призначення субсидії?

- Він залишається на рівні 10% або 15% від доходу родини.

- Нагадайте, будь ласка, для якої родини обов’язкова плата визначається в розмірі 10% сукупного доходу, а для якої 15%?

- Обов’язкова плата в розмірі 15% від родинного доходу визначена для працюючих громадян та 10% для сімей, які складаються із пенсіонерів, інвалідів і дітей до 18 років. Крім того, право на 10% обов’язкової плати за житлово-комунальні послуги мають також сім’ї, в складі яких є працездатні особи, якщо дохід із розрахунку на одну особу не перевищує 50% прожиткового мінімуму.

- В минулому році було запроваджено спрощений механізм призначення субсидії. Чи діє цей порядок на даний час?

- Так, цей порядок діє. Губернатором області О.Вілкулом було прийнято ряд розпорядчих документів щодо організації роботи в області в цьому напрямку. На сьогодні для оформлення житлової субсидії необхідно подати до органів праці та соціального захисту населення заяву на субсидію, декларацію про доходи і майновий стан осіб, зареєстрованих у жилому приміщенні, а працюючим ще треба буде додати довідки про доходи кожної особи, зареєстрованої у жилому приміщенні.

При цьому громадяни звільняються від необхідності збирати від організацій, які надають комунальні послуги, довідки, що необхідні для призначення субсидій (зокрема, про склад сім'ї, наявність та вартість комунальних послуг). Така інформація у п'ятиденний термін надається житлово-експлуатаційними підприємствами на запит органів соціального захисту.

- Чи не змінилися норми користування помешканням при наданні субсидій, адже багато пенсіонерів проживають у дво- та трикімнатних квартирах?

- Субсидії розраховуються в межах встановлених норм на квартирну плату (21 кв. м на людину плюс ще 10,5 кв. м - на сім'ю), опалення, користування електрикою, газом, гарячою і холодною водою та іншими комунальними послугами. На всю площу субсидія дається для однокімнатних квартир. В окремих випадках за рахунок коштів, передбачених для надання субсидій, виходячи з конкретних обставин, субсидії можуть призначатися незалежно від розміру загальної площі житла за рішенням районних, районних у містах Києві і Севастополі державних адміністрацій та виконавчих органів міських і районних рад або комісій, які ними утворені. Одним із доручень голови облдержадміністрації О.Вілкула забов’язано місцеві органи влади активізувати роботу цих комісій.

- Ми ведемо мову про субсидії на житлово-комунальні послуги, а як бути сім’ям які проживають в будинках з пічним опаленням?

- Такі сім’ї мають право на отримання субсидії на придбання твердого палива та скрапленого газу. Даний вид субсидії надається готівково і розраховується на календарний рік. На 2011 рік вартість однієї тонни вугілля по Дніпропетровській області становить 714 грн, а одного балону скрапленого газу – 113 грн. Губернатором області О.Вілкулом затверджені норми забезпечення населення області твердим паливом для надання житлових субсидій – 2,2 тонни на домогосподарство.

- Багато громадян мають у своєму володінні дачні  ділянки. Чи не буде це перешкодою при призначенні субсидії?

- Якщо людина має дачний будиночок у садовому товаристві, то це не впливає на право отримувати субсидію, оскільки такі приміщення не є житловими. Але ті дачні будинки у селі, що зареєстровані у БТІ як житлові приміщення, враховуються при визначенні права на субсидію. При цьому залишається право відповідним комісіям приймати рішення щодо призначення субсидії, як виняток, в індивідуальному порядку.

- Як бути тим, у кого залишається заборгованість по квартплаті?

- При наявності заборгованості за комунальні послуги, яка утворилася до 1 грудня 2006 року субсидія призначається за умови укладання громадянином з підприємствами-надавачами житлово-комунальних послуг договорів про реструктуризацію заборгованості. Наявність поточної заборгованості, яка виникла після цієї дати , не впливає на визначення права на призначення житлової субсидії. У такому випадку субсидія призначається на загальних підставах.


ИА "Кривбасс On-Line" г.Кривой Рог  

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых