--.-° --% 0мм

Олександр Вілкул провів у Дніпропетровську Всеукраїнську конференцію з електронного врядування

11:00, 27 апр 2011 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

Олександр Вілкул провів у Дніпропетровську Всеукраїнську конференцію з електронного врядуванняГолова облдержадміністрації Олександр Вілкул відкрив Всеукраїнську конференцію з питань інформатизації та упровадження технологій електронного врядування в роботу органів місцевого самоврядування та виконавчої влади.   

У конференції також узяли участь голова Дніпропетровської обласної ради Євген Удод, голова Національного центру електронного урядування Сергій Дзюба, директор Регіональної місії Агентства США з міжнародного розвитку в Україні, Білорусі та Молдові Джаніна Ярузельські, директор Міжнародного фонду «Відродження» Євген Бистрицький, виконувач обов’язків президента Фонду «Східна Європа» Віктор Лях, старший співробітник проектів Координатора ОБСЄв Україні Рене Бібо та інші.

«2011 рік визначений Указом Глави нашої держави Роком освіти та інформаційного суспільства, що передбачає ряд заходів щодо впровадження сучасних інформаційно-комунікаційних технологій в усі сфери життєдіяльності», - сказав Олександр Вілкул у своєму вітальному слові до учасників конференції.

За його словами, в рамках державної політики з інформатизації та електронного врядування Дніпропетровщина активно реалізує конкретні проекти з переведення в електронний вигляд адміністративних та дозвільних послуг органів влади, інформатизації сфери освіти й надання екстреної медичної допомоги.

«В області прийнята і діє Регіональна програма інформатизації. Використання інформаційних технологій стало невід'ємною частиною управлінської діяльності органів виконавчої влади та місцевого самоврядування Дніпропетровщини», - наголосив губернатор.

Дніпропетровщина першою серед регіонів України перейшла до системного підходу з автоматизації процесів діловодства та перекладу адміністративних послуг в електронний вигляд.

Особливу позицію в рамках регіональної програми інформатизації займає проект «Відкрита влада». Основна мета проекту - це впровадження нових стандартів розгляду звернень громадян та дебюрократизація дозвільних процедур.

21 березня в облдержадміністрації було відкрито автоматизований Інформаційно-ресурсний центр «Відкрита влада». Він включає в себе три складові: Центр прийому громадян, Центр адміністративних послуг, веб-портал «Відкрита влада».

Звернувшись до Центру адміністративних послуг, підприємець з будь-якого міста або сільського району Дніпропетровщини у зручний для себе час має можливість отримати необхідну адміністративну послугу в рамках повноважень облдержадміністрації за принципом «єдиного вікна». Всього в Центрі надається 22 види послуг.

Крім того, через спеціальне програмне забезпечення облдержадміністрація відстежує в он-лайн режимі роботу 35-ти дозвільних центрів, які створені і працюють у містах і районах області. Ці центри надають дозвільні послуги бізнесу за принципом «єдиного вікна».

«Таким чином, за рік діяльності нашої команди на чолі області ми здійснили масштабний процес дебюрократизації погоджувальних і дозвільних процедур для бізнесу та підприємців, а також суттєво спростили і поліпшили роботу зі зверненнями громадян», - підсумував Олександр Вілкул.

Також на Дніпропетровщині ведеться робота по залученню коштів міжнародних фондів на розвиток інформатизації регіону. Партнерами обласної влади стали такі фонди як ОБСЄ, «Відродження» та «Східна Європа».

У напрямку інформатизації освіти 22 березня в Дніпропетровську на базі Інституту післядипломної педагогічної освіти відкрито «Єдиний освітній центр». У ньому будуть дистанційно навчати за сучасним інформаційним технологіям педагогів, проводити курси для дітей з особливими потребами, он-лайн консультації за навчальними програмами. Також в області планується на базі Освітнього центру створити віртуальну бібліотеку та інформаційно-аналітичну базу даних всієї освітньої системи області.

У рамках модернізації сфери охорони здоров'я області на машинах «швидкої допомоги» йде встановлення GPS-навігації. Це дозволить не тільки скоротити час доїзду до хворого, а й керувати каретами «швидкої допомоги» з єдиного пульта управління, контролювати ефективність роботи кожної  екстреної медичної допомоги в області. Європейський досвід показує, що подібна практика на 30% підвищує ефективність роботи «швидкої».

Аналогічна Регіональна програма реалізується і щодо патрульних автомобілів міліції. У минулому році для патрульних підрозділів МВС Кривого Рогу було закуплено 27 нових спецавтомобілі, оснащених сучасною технікою, в тому числі і GPS-навігацією. «Це дало позитивні результати - у місті на третину зменшилася вулична злочинність, а також підвищилося розкриття злочинів», - зазначив губернатор.

Також він підкреслив, що обласна влада розглядає перехід до електронного врядування як основу для реалізації адміністративної реформи.

За словами голови обласної ради Євгена Удода, Дніпропетровщина має найпотужніші напрацювання у сфері е-урядування в країні.

У рамках спільного з проектом ОБСЄ та Фодом Східна Європа „Електронне село” в нашій  області – першій в Україні – усі без виключення сільські, селищні та районні ради підключені до регіональної інформаційної телекомунікаційної мережі з наданням доступу до мережі Інтернет.
Крім того, Дніпропетровщина стала першим регіоном, у якому впроваджено технологію електронного цифрового підпису власного акредитованого центру сертифікації ключів в роботу 356 органів місцевого самоврядування. Розроблено та запроваджено автоматизовану інформаційну систему підтримки надання субсидій населенню, інтерактивну інформаційну систему (веб-сайт) забезпечення зворотнього зв’язку влади та громадськості.

Проект отримав позитивні відгуки від Державного комітету інформатизації України, Міністерства регіонального розвитку та будівництва України, Міністерства закордонних справ України та партнерів проекту.
В 2011 році розпочато реалізацію третьої черги спільного проекту „Електронне село”. Крім того, область успішно співпрацює з Агенцією США з міжнародного розвитку, з Міжнародним фондом „Відродження”, з програмою розвитку ООН та багатьма іншими.
Керівники області висловили упевненість, що досвід Дніпропетровщини стане у нагоді для усіх її учасників з різних регіонів України.


ИА "Кривбасс On-Line" г.Кривой Рог  

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых