--.-° --% 0мм

Дніпропетровщина вшанувала подвиг ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС

15:15, 26 апр 2011 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

Дніпропетровщина вшанувала подвиг ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕСУ Дніпропетровську в кафедральному Свято-Троїцькому соборі пройшла панахида за загиблими ліквідаторами аварії на Чорнобильській АЕС, яку відслужив Митрополит Дніпропетровський та Павлоградський Іриней. Після богослужіння відбулася хресна хода до меморіального комплексу «Чорнобильський дзвін», де відбулося врочисте покладання квітів.  

У заході з ушанування 25-х роковин Чорнобильської катастрофи взяли участь голова облдержадміністрації Олександр Вілкул, голова обласної ради Євген Удод, Дніпропетровський міський голова Іван Куліченко, духовенство, ліквідатори аварії, представники громадських організацій чорнобильців, вдови загиблих та інші.

«Сьогодні ми зібралися тут низько вклонитися і подякувати тим, хто не шкодуючи свого здоров'я і життя, боролися з палаючим четвертим енергоблоком станції, а потім - будували саркофаг», - сказав Олександр Вілкул.

Він зазначив, що Дніпропетровщина була однією з перших областей, жителі якої ліквідували аварію, надавали допомогу в евакуації населення, яке постраждало внаслідок катастрофи. «З теплом і співчуттям область взяла до себе і надала житло більш ніж трьом тисячам родин, що втратили назавжди свою малу Батьківщину», - наголосив губернатор.

Довідка

26 квітня 2011 року Україна вшановує 25-х роковини Чорнобильської катастрофи. Аварія розцінюється як найбільша за всю історію ядерної енергетики за кількістю загиблих та потерпілих від її наслідків. В ліквідації аварії взяли участь більше 600 тис осіб.

В області проживає 25 тис 448 потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи, серед них 2 тис 707 інвалідів, 4 тис 143 дитини, 1 тис 133 вдови померлих ліквідаторів аварії.

Цього року в регіоні проведена масштабна робота до вшанування 25-х роковин Чорнобильської трагедії. Зокрема, з початку року за рахунок державних програм профінансовано доплати чорнобильцям на продукти харчування, додаткові відпустки, виплати на оздоровлення, компенсації сім’ям з дітьми та виплати стипендій на суму 15 млн грн.

Також цього року заплановано вручити спецавтотранспорт 21 інваліду-чорнобильцю І групи, 5 родин інвалідів-чорнобильців І групи отримають квартири. В рамках місцевих програм передбачено надання матеріальної допомоги 5 тис 700 чорнобильцям, в числі яких 1 тис 133 вдови та 2007 інвалідів, на загальну суму 1,4 млн. грн.

Крім того, для чорнобильців організоване безкоштовне лікування в спеціалізованих відділеннях обласної клінічної лікарні ім. Мечникова, 3-ї міської лікарні м. Кривого Рогу, 5-ої міської лікарні м. Дніпродзержинська.

З 2010 року оздоровлення на морі дітей-чорнобильців проводиться за кошти обласного бюджету. Цього року на зазначені цілі передбачене фінансування у розмірі 350 тис грн. Для підтримки обласної громадської організації інвалідів “Союз Чорнобиль України” було виділено 122 тис грн.

Олександр Вілкул вручив обласній громадській організації «Союз Чорнобиль України» ключі від мікроавтобусу, а також 24 обласні відзнаки героям-чорнобильцям.

Крім того, губернатор нагородив переможців Всеукраїнської акції “Пам’ятати. Відродити. Зберегти», яка пройшла в усіх школах області у трьох номінаціях «Живопис», «Журналістика» та «Екологічна бригада». Загалом у акції, присвяченій темі Чорнобиля, взяли участь більше 5 тис 230 учнів.


ИА "Кривбасс On-Line" г.Кривой Рог  

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых

Погода на 18 квітня

20:00, 17 апр 2024

0