--.-° --% 0мм

В Кривбасi розглядають проект системи спостереження за шахтними виробками і пустотами

13:00, 17 мар 2011 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

В Кривбасi розглядають проект системи спостереження за шахтними виробками і пустотами Держгірпромнагляд розгляне проект створення геоінформаційної системи (ГІС) спостереження за шахтними виробками і пустотами Кривбасу.    

Багаторічний видобуток руди на шахтах Кривбасу призвів до негативного впливу на навколишнє середовище та до великої імовірності природно-техногенних катастроф, обумовленої наявністю порожнин, точне місцезнаходження яких не встановлене в повному обсязі.

Непогашені пустоти викликають раптові обвалення земної поверхні у вигляді воронок, що представляють небезпеку для життя людей, загрожують життєдіяльності міста і успішній роботі гірничорудних підприємств. Крім пустот небезпеку становить складування значних обсягів твердих і рідких відходів промислового виробництва; порушення природного гідрогеологічного режиму регіону внаслідок відкачування шахтних і кар’єрних вод з гірничих виробок та експлуатації гідротехнічних споруд гірничими підприємствами; відсутність системи моніторингу стану довкілля, яка б забезпечила отримання достовірної інформації про стан геологічного середовища Кривбасу та процеси, що відбуваються внаслідок господарської діяльності гірничих підприємств.

З метою прогнозування і запобігання природно-техногенних аварій внаслідок підземного видобутку руди 17 березня в Кривому Розі Держгірпромнагляд розгляне проект Державної комплексної програми «Дослідження стану підробленого гірничими роботами масиву порід, пустот і заскладованих відходів гірничого виробництва в полях діючих і відпрацьованих гірничих відводів шахт і ГЗК Кривбасу з метою прогнозування і запобігання природно-техногенних катастроф» та створення геоінформаційної системи спостереження за шахтними виробками і пустотами.

Нараду проведе Голова Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України за участю заступника Міністра промислової політики України та Криворізького міського голови. На нараду також запрошені науковці і перші керівники гірничодобувних підприємств Криворіжжя.

Минулого року Колегія Держгірпромнагляду, ознайомившись зі станом пустот Криворізького залізорудного басейну, прийняла рішення ініціювати розробку Державної комплексної програми Дослідження стану підробленого гірничими роботами масиву порід, пустот і заскладованих відходів гірничого виробництва в полях діючих і відпрацьованих гірничих відводів шахт і ГЗК Кривбасу. ДП «Науково-дослідний гірничорудний інститут» та ДП «Державний проектний інститут «Кривбаспроект» разом з Науково-виробничим підприємством «Кривбасакадемінвест» і науково-виробничим підприємством «Радій» було доручено розробити програми із створення геоінформаційної системи спостереження за шахтними виробками та пустотами Кривбасу для прогнозування техногенних явищ.

Довідка. За більш ніж сто років з надр Кривбасу було здобуто 12 мільярдів тонн гірничої маси. 8% територій Криворізького залізорудного басейну займають кар'єри і зони обвалення, 14% займають сховища відходів збагачення залізняку, понад 14% знаходяться під відвалами вскришних порід. В хвостосховищах заскладовано більше ніж 5 мільярдів тонн роздробленої мінеральної маси. Висота відвалів вскришних порід сягає 120 метрів, висота гребель хвостосховищ від 35 до 90 метрів.

13 червня 2010 р. на шахті імені Орджонікідзе було здійснено масовий вибух з обрушення потолочини блоку. Сумарна маса використаних ВМ склала 65 тис. кг. Відразу після вибуху сталося просідання земної поверхні загальною площею 16,5 га. Через аварію загинув водій ДП «Науково-дослідний гірничорудний інститут», який виконував завдання з перевезення людей та апаратури на шахту імені Орджонікідзе.

17 серпня 2010 р. в Центрально-міському районі по вулиці Урицького біля будинку № 5 сталося часткове обрушення земної поверхні з утворенням вирви діаметром 18 м, об’єм якої склав 1500 – 1600 м3. Ділянка, на якій утворилась вирва, знаходиться у шахтному полі шахти ГПУ, закритої в 1972р.

 

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых