--.-° --% 0мм

Епідемічна ситуація щодо грипу та ГРВІ в Кривому Розі ускладнюється

09:33, 4 мар 2011 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

Епідемічна ситуація щодо грипу та ГРВІ в Кривому Розі ускладнюється- За минулий тиждень у Кривому Розі зареєстровано 5388 випадків захворювань (інтенсивний показник 80,16), рівень попереднього тижня року перевищено на 10,8%, - повідомила завідуюча епідвідділом Криворізької міської СЕС Р.Тітова, - Епідпоріг тижня перевищено на 1,5%. Зростання захворюваності відповідало зниженню температури повітря.  

Хворіли переважно діти (63%). Ураженість дитячого населення перевищувала відповідний показник для дорослих у 8,4 рази. Проте за минулий тиждень  захворюваність дитячого населення міста збільшилася лише на 7%, а дорослого – на 18%!

Зареєстровано незначне зниження захворюваності дітей у віці до 4 років (на 1,2%), незначне зростання (на 5,4%) у віковій групі 5-9  та 15-17років. Мали найбільше зростання захворюваності (на 18,1%) серед дітей 10-14 років.
Захворюваність учнів шкіл не перевищувала 10%. Закривали на карантин окремі класи лише тоді, коли хворіли понад 20% учнів:

- в одній школі Центрально-Міському району закрито 4 класи,
- у двох школах Жовтневого – 3 класи,
- у Дзержинському та Тернівському по 1 класу,
- у 5 школах Саксаганського – 15 класів.

На додаткові канікули минулого тижня відправлено 650 учнів з 24 класів  10 шкіл.
Санітарно-епідеміологічна служба міста контролює додержання епідрежиму та стан захворюваності. За тиждень перевірено 183 об’єкти. Санітарні лікарі в ході рейдових перевірок навчальних закладів, жорстко контролюють дотримання температурного режиму. На порушників епідрежиму накладено штрафи.

За результатами вірусологічної діагностики в Кривому Розі перевалює вірус грипу В, зустрічаються: парагрип  віруси АH3N2  та АH1N1, RS-віруси та аденовіруси.
«Поки існуватиме людство - воно страждатиме від інфекційних та вірусних захворювань, звісно від грипу також, - повідомив голова Державної санітарно-епідеміологічної служби України Сергій Риженко, - Сьогоднішній грип це не легенева чума, не спеціально виведений епідемічний монстр - санітарні лікарі можуть його визначати та що найголовніше - в лікарнях його вдало лікують. Зараз в Україні як і у Європі набирає обертів "свинячий" грип A/H1N1, а це імовірно призведе до більш ускладнених форм захворювань».

Ситуація з грипу в Україні на початок березня:

Перевищення епідемічного порогу на 9% зареєстровано в Луганській області.
З десяти контрольних міст епідемічного порогу досягли Дніпропетровськ та Одеса. На межі Вінниця, Львів та Сімферополь. Всього, за минулий тиждень на грип та гострі респіраторні інфекції захворіло 74 тисячі громадян.

"Нам Міністр МОЗ України Ілля Ємець поставив завдання не тільки обмежити захворюваність, а щоб хворі отримували адекватне та вчасне лікування та виживали. Нажаль інколи навіть самі досвідчені лікарі не в змозі допомогти. Майже всі смерті від грипу - це занедбані випадки та результат самолікування. Дуже часто прямо з приймального відділення хворих госпіталізують до реанімацій", - говорить Сергій Анатолійович.

В цьому епідсезоні зареєстровано 20 смертельних випадків. Це у 50 разів менше ніж у минулому році. "Ми це пов'язуємо з вчасним втручанням Прем'єр-міністра Миколи Азарова. Завдяки реакції влади нам вдалось вакцинувати проти грипу втричі більше ніж у минулому році - більше 600 тисяч осіб, 90% з яких відносяться до груп ризику", - наголошує чиновник.

Діти як і раніше складають від 60 до 70% усіх захворілих. Лише заради дітей вводяться обмежувальні заходів в дитячих установах. Не варто піддавати їх зайвим ризикам, підкреслив очільник Держсанепідслужби України.

В п'ятницю зареєстровано зростання захворюваності на грип в місті Одеса, а з понеділка вже призупинений навчальний процес в усіх школах міста. Про це повідомив голова Державної санітарно-епідеміологічної служби України Сергій Риженко в рамках прес-конференції в МОЗ України.

Загалом по Україні закрито 390 шкіл та 65 дошкільних закладів.
"Ми розуміємо невдоволення батьків призупиненням учбового процесу, але життя та здоров'я дітей це найважливіше, що є у цивілізованої людини. Там, де діти мерзнуть на заняттях кількість респіраторних захворювань одразу починає збільшуватись", - наголошує пан Риженко.

"Наші рекомендації незмінні - населенню необхідно уважно ставитись до свого здоров'я, вчасно звертатись за медичною допомогою та дотримуватись раніше наданих рекомендацій Міністерства охорони здоров'я", - резюмував голова Держсанепіднагляду.


ИА "Кривбасс On-Line" г.Кривой Рог  

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых

Погода на 18 квітня

20:00, 17 апр 2024

0