--.-° --% 0мм

Іван Ступак: «Створення місцевої міліції – це перехідний етап до створення муніципальної міліції»

09:33, 22 янв 2011 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

Іван Ступак: «Створення місцевої міліції – це перехідний етап до створення муніципальної міліції»У облдержадміністрації відбулася нарада «Взаємодія органів внутрішніх справ області з місцевими органами виконавчої влади та місцевого самоврядування з питання створення та функціонування місцевої міліції». Захід пройшов під головуванням заступника губернатора області Івана Ступака за участі керівництва ГУ МВС України в Дніпропетровській області, начальників міських управлінь, міських відділів, районних відділів міліції, представників керівництва міст і райдержадміністрацій області.

Згідно з Указом Президента України № 1085/2010 «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади» передбачено скорочення штатної чисельності працівників міліції на місцях не менше, ніж на 30 відсотків. Так, в ГУ МВС України в Дніпропетровській області передбачається скоротити 2906 штатних одиниць.

«Щоб таке скорочення не мало негативного впливу на стан правопорядку в області, обласною владою разом розглядається питання щодо створення місцевої міліції», - зазначив заступник голови облдержадміністрації Іван Ступак. Підрозділи місцевої міліції, за його словами, мають утримуватися за рахунок коштів місцевих бюджетів.

Заступник губернатора відзначив, що 13 січня цього року в Міністерстві внутрішніх справ України відбувся круглий стіл з питання створення та функціонування місцевої міліції за участю міністра внутрішніх справ та членів колегії МВС, голів і заступників голів обласних адміністрацій, а також керівників обласних управлінь міліції .

«На заході йшлося про  необхідність наблизити функціонування діючих міських та районних відділів внутрішніх справ до інтересів територіальних громад», - підкреслив Іван Ступак.

Він наголосив, що наразі через недосконалість вітчизняного законодавства необхідно опрацювати всі неврегульовані питання та виробити пропозиції стосовно законодавчих актів, які необхідно прийняти або в які слід внести зміни щодо законності створення та функціонування підрозділів місцевої міліції та її фінансування з місцевих бюджетів.

Зокрема, відзначив заступник губернатора, до складу місцевої міліції попередньо планується ввести підрозділи дорожньо-патрульної служби, патрульної служби, служби дільничних інспекторів міліції тощо.

За підрахунками ГУ МВС України в Дніпропетровській області штатна чисельність цих служб станом на 1 січня цього року становить 3500 посад. Для їх утримання треба понад 150 млн грн на рік.

«Тож слід визначитися, скільки працівників місцевої міліції потрібно в кожному місті та районі області й яка сума для цього потрібна, чи може бути забезпечено в повному обсязі утримання цих підрозділів з місцевих бюджетів?», - зазначив Іван Ступак.

Він відзначив, що Україна перебуває на шляху реформ за європейським зразком. Тож утворення місцевої міліції – це перехідний етап до утворення міліції муніципальної.

Також Іван Ступак повідомив, що на Днапропетровщині вже є ініціатива знизу щодо створення своїх органів правопорядку. «При Дніпропетровській міській раді створюється комунальне підприємство «Муніципальна гвардія», яке, в тому числі, буде займатися й охороною громадського порядку на території міста», - зазначив він.  

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых