--.-° --% 0мм

В Кривому Розі орендарів землі змушують платити більше за її використання

14:20, 20 янв 2011 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

В Кривому Розі орендарів землі змушують платити більше за її користуванняНедавно в Україні набрали чинності зміни в статі 21 Закону України «Про оренду землі». Тому на початок минулого року з 3 тисяч діючих договорів оренди в Кривому Розі потребував внесення змін 571 договір оренди земельних ділянок в частинні зміни ставки орендної плати з 1% до 3%.

Про це повідомив на нещодавній прес-конференції начальник управління земельних ресурсів виконкому Криворізької міської ради Олександр Бризецький.

Але не всі орендотримувачі погодилися на такі зміни. Тому, за словами Олександра Федоровича, до них протягом 2010 року «вживались усі можливі заходи впливу, надані управлінню в законодавчому порядку», а саме:

- інформування землекористувачів через засоби масової інформації про необхідність внесення відповідних змін до договорів оренди;

- направлення листів з вимогами звернутися до міської ради з питання укладання додаткових угод;

- виклики на засідання робочих груп з метою проведення відповідної роз'яснювальної роботи;

- звернення до податкових органів з проханням не приймати від землекористувачів декларації про сплату за оренду земельної ділянки, що розраховані виходячи з ставки у розмірі 1% (підстава - ст.27 Закону України «Про плату за землю»);

- вирішення питання у судовому порядку.
 
Як повідомив Олександр Бризецький, його управлінню вдалося на 52,5% скоротити загальну кількість договорів, що потребують внесення змін. Станом на 1 січня 2011 року ця кількість складає 271 договір і подальша робота в цьому напрямку триває.

- Треба відзначити, що з загальної кількості договорів, що потребують внесення змін, по 264 договорам орендарями фактично сплачується орендна плата у трьохкратному розмірі земельного податку і робота з цими орендарями полягає в їх залученні до проведення певних дій щодо отримання, оформлення та державної реєстрації додаткових угод, - розповів начальник управління земельних ресурсів виконкому Криворізької міської ради. - По 7 діючим договорам оренди, орендарі свідомо не виконують вимоги законодавства щодо внесення орендної плати у трьохкратному розмірі земельного податку. Стосовно цих орендарів вчинені слідуючи дії: по одному договору (ЗАТ компанія «РАЙЗ») винесено рішення суду щодо внесення платежів з орендної плати у трьохкратному розмірі земельного податку, по трьом договорам (ГК «Жовтневий», ГБК «Майський», ТОВ «Етюд-Сервіс») матеріали знаходяться у судовому провадженні, по одному договору (ТОВ «Форс») землекористувачем направлена апеляція до Вищого господарського суду. Ще по одному договору (ПП «Суспільство») матеріали направлені до юридичного відділу виконкому міськради для вирішення питання в судовому порядку і по договору суборенди (між ФОП Скорочено І.В. та ФОП Кацовою Г.М.) управлінням направлені матеріали щодо розгляду питання в судовому порядку.

До речі, за даними управління, протягом 2010 року його спеціалістами було підготовлено 298 проектів рішень міської ради (в середньому 24,8 ріш./засідання) відносно 4943 суб'єктів господарювання та громадян, у тому числі:

- 26 проектів рішень стосовно 307 суб'єктів господарювання та громадян - про поновлення договорів оренди земельних ділянок;

- 12 проектів рішень стосовно 262 суб'єктів господарювання та громадян - про продовження договорів оренди земельних ділянок;

- 12 проектів рішень стосовно 154 суб'єктів господарювання та громадян - про розірвання договорів оренди земельних ділянок.


ИА "Кривбасс On-Line" г.Кривой Рог

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых