--.-° --% 0мм

Сергій Тігіпко: «Пенсійна реформа – важкий, але вкрай необхідний крок»

14:11, 19 янв 2011 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

Сергій Тігіпко: «Пенсійна реформа – важкий, але вкрай необхідний крок»Віце-прем’єр-міністр – міністр соціальної політики України Сергій Тігіпко на кущовій нараді у Дніпропетровську представив урядовий проект пенсійної реформи. Зокрема, учасники наради детально обговорили проект Закону України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи» та подали свої пропозиції до нього.

Нарада пройшла за участі виконувача обов’язків голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації В’ячеслава Задорожного, голови обласної ради Євгена Удода, заступника голови правління Пенсійного фонду Валентини Нікітенко, представників органів Пенсійного фонду, управлінь праці та соціального захисту населення, профспілок, роботодавців та бюджетних організацій Дніпропетровської, Кіровоградської і Черкаської областей.

Зокрема, Сергій Тігіпко наголосив, що низький рівень пенсій більшості осіб, що досягли пенсійного віку, свідчить сьогодні про необхідність впровадження змін в чинну пенсійну систему. «Адже понад дві третини пенсіонерів отримують пенсії менше однієї тисячі гривень», - зазначив він. У той же час, за його словами, середній розмір «спеціальних» пенсій щонайменше у два з половиною рази перевищує середній розмір пенсії, призначеної на загальних умовах.

Крім того, наголосив віце-прем’єр-міністр, Україна належить до країн із старіючим населенням, що обумовлює систематичне погіршення співвідношення між громадянами працездатного і непрацездатного віку.

«Наразі в Україні 13,7 мільйона пенсіонерів і 14,4 мільйона працюючих громадян – тобто  на 88 пенсіонерів припадає 100 осіб, що сплачують пенсійні внески», - зазначив Сергій Тігіпко. Якщо все залишати без змін, то, підкресли він, в 2025 році один працюючий утримуватиме одного пенсіонера. А 2050 року вже буде 125 пенсіонерів на 100 працюючих.

Тому, за словами Сергія Тігіпка, щоб подолати зазначені виклики, Уряд України взяв курс на пенсійне реформування, розробивши проект Закону України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи».

Адже, підкреслив віце-прем’єр-міністр, вітчизняне пенсійне законодавство не переглядалося чимало років і його давно треба адаптувати до реалій сучасного світу.

Головною метою проведення пенсійної реформи Уряд визначив забезпечення достойного рівня життя громадян. У недалекій перспективі – за 5-10 років – пенсійна реформа має підвищити пенсії українцям.

«Пенсійна реформа не передбачає норми, які погіршували б умови життя для нинішніх пенсіонерів», - наголосив Сергій Тігіпко. За його словами, жодних заходів зі скорочення чинних виплат пенсіонерам не передбачається. Адже це заборонено Конституцією України.

Тож насамперед чинний Уряд постав перед необхідністю збалансувати доходи і видатки Пенсійного фонду.

Видатки на пенсійне забезпечення наразі сягнули 16,3 % ВВП. При цьому бюджет Пенсійного фонду України є незбалансованим. У 2010 році з Держбюджету на покриття дефіциту бюджету Пенсійного фонду України виділено майже 27 млрд. гривень.

Відтак, за словами віце-прем’єра, засадничими принципами урядового законопроекту визначено:

По-перше, запровадження ІІ рівня пенсійного забезпечення. Тобто – накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування. Вона буде запроваджена того року, якого буде забезпечено бездефіцитність бюджету Пенсійного фонду України. За прогнозами Сергія Тігіпка, це може бути вже 2013 року.

По-друге, це збільшення бази для нарахування єдиного соціального внеску. Зокрема, урядовим законопроектом пропонується підвищити максимальну величину, з якої з 1 січня 2011 р. буде справлятися єдиний соціальний внесок – з 15-ти до 17-ти прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

По-третє, це врегулювання пенсійного забезпечення держслужбовців.  Йдеться про необхідність обмежити максимальний розмір пенсії на рівні 12-ти розмірів прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (на сьогодні це 8808 гривень). Також пропонується для обчислення пенсії зменшити з 90 до 80 відсотків заробітну плату держслужбовців, яка є базою для призначення цих пенсій;

По-четверте, для працівників бюджетної сфери (освіти, культури та охорони здоров’я) з метою покращення умов їх пенсійного забезпечення при виході їх на пенсію пропонується запровадити одноразову допомогу у розмірі 10-ти призначених їм пенсій.

По-п’яте, для військовослужбовців період перебування на військовій службі пропонується збільшити з 20 до 25 календарних років,

По-шосте, розпочати десятирічний етап збільшення пенсійного віку для жінок з 55 до 60 років на 6 місяців кожного року. Як компенсатор на період підвищення віку пенсія жінок буде збільшуватися на 2,5 % за кожні півроку. Таким чином, за десять років розмір пенсії для жінок зросте на 25%.

По-сьоме, удосконалити порядок призначення і перерахунку пенсій. Зокрема, підвищити мінімально необхідний страховий стаж для одержання пенсії за віком з 5 до 15 років. Крім того, для новопризначених пенсій підвищити нормативну тривалість страхового стажу для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі для жінок з 20-ти до 30-ти років та для чоловіків з 25-ти до 35-ти років. До того ж,у для призначення пенсії брати розмір середньої заробітної плати за три календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії. А перерахунок пенсії проводити із середньої заробітної плати, з якої її призначено.

Також законопроектом передбачається проводити перерахунки пенсій працюючим пенсіонерам, які отримують пенсію за вислугу років, тільки після досягнення пенсійного віку. А призначення пенсій із заробітної плати проводити лише за даними персоніфікованого обліку, що діє в країні з 2000 року.

«Пенсійна реформа – дуже важкий, але вкрай необхідний крок. Ми відкриті до її обговорення і врахування пропозицій усіх зацікавлених сторін – профспілок, працедавців, громадських організацій тощо», - наголосив Сергій Тігіпко.  

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых

Погода на 18 квітня

20:00, 17 апр 2024

0