--.-° --% 0мм

Процес створення ОСББ активно підтримується й на державному, й на регіональному рівнях

11:20, 14 янв 2011 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

Процес створення ОСББ активно підтримується й на державному, й на регіональному рівняхВ Дніпропетровській області проведено капітальні ремонти у будинках, в яких створені об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). Зі Стабілізаційного фонду Державного бюджету на зазначені цілі наприкінці 2010 року було виділено близько 9 млн грн.

З метою контролю за використанням бюджетних коштів заступник голови облдержадміністрації Геннадій Темник за дорученням голови облдержадміністрації Олександра Вілкула провів виїзну робочу нараду у Дніпропетровську.

Разом із представниками міської та районних органів влади, представниками підрядних організацій та головами ОСББ було оглянуто два житлові будинки, в яких проведено капітальний ремонт внутрішніх мереж тепло - й водопостачання, водовідведення, а також капітальний ремонт покрівлі.

«ОСББ надає низку суттєвих переваг для мешканців будинку, тому процес створення ОСББ активно підтримується й на державному, й на регіональному рівнях. Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків – це сучасна та ефективна форма управління своїм будинком, це важливий елемент реформи житлово-комунального господарства», - зазначив Геннадій Темник.

Загалом за рахунок виділених зі Стабілізаційного фонду коштів у 2010 році в області було капітально відремонтовано 69 ліфтів, а також внутрішні комунікації та покрівлі у 46 житлових будинках. Зокрема, у Дніпропетровську відремонтовано 13 ліфтів та проведено ремонти у 11 будинках, на що було спрямовано 3,5 млн. грн.

«В області все більше жителів багатоквартирних будинків обирають такий формат управління своїм будинком як ОСББ. І в органах влади вони завжди отримають підтримку та необхідні консультації», - підкреслив Генадій Темник. Він також додав, що процес сприяння створенню ОСББ в області перебуває під особистим контролем голови облдержадміністрації Олександра Вілкула.

Станом на 6 січня 2011 року в області створено 704 об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, з яких 156 – створені у 2010 році. В місті Дніпропетровськ функціонують 221 об’єднання співвласників багатоквартирних будинків.

Відповідно до Регіональної програми розвитку та реформування ЖКГ до 2014 року планується створити 11 тис ОСББ, що становитиме 70% від загальної кількості багатоквартирних будинків області.

Необхідну інформацію щодо створення ОСББ можна отримати у відділі з питань реформування житлово-комунального господарства та експлуатації житлового фонду та роботи зі зверненнями громадян управління ЖКГ Дніпропетровської облдержадміністрації за номером +38(056) 742 89 35.
      
     

ДОВІДКА:
Оглянуті заступником голови облдержадміністрації Геннадієм Темником об’єкти ремонту у Дніпропетровську:

1. У житловому будинку по вул. Казакова, 4а капітально відремонтовані внутрішньобудинкові мережі тепло -, водопостачання та водовідведення на суму 149,7 тис. грн. 
14-ти поверховий, 2- під’їздний, 105-квартирний житловий будинок по вул. Казакова, 4а збудований у 2001році. У червні 2002 року в будинку створено об’єднання співвласників багатоквартирного будинку.
     
2. У житловому будинку по вул. Кожем’яки, 9 відремонтовано покрівлю на суму 249 тис. грн.
10-ти поверховий, 4-під’їздний, 160-квартирний житловий будинок по вул. Кожем’яки,9 збудований у 1989 році. У січні 2007 року в будинку по вул. Кожем’яки, 9 створено об’єднання співвласників багатоквартирного будинку.
     
Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) – порівняно нова організаційна форма суб’єктів господарювання в Україні. Її виникнення пов’язане перш за все з правом власності на житло, його управлінням та обслуговуванням.
В Україні статус ОСББ визначається Законом України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку", згідно зі статтею 1 цього Закону ОСББ – це юридична особа, створена власниками приміщень для сприяння використання їхнього власного майна та управління, утримання i використання неподільного та загального майна. Тобто об'єднання має печатку, банківській рахунок, укладає цивільно-правові договори, за своїми зобов'язаннями відповідає своїм майном (але не особистим і не спільним майном своїх членів), є неприбутковою організацією.

Об'єднання створюються для забезпечення і захисту прав його членів та дотримання їхніх обов'язків, належного утримання та використання неподільного і загального майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами.

Основна діяльність об'єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав власників приміщень на володіння та користування спільним майном членів об'єднання, належне утримання будинку та прибудинкової території, сприяння членам об'єднання в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов'язань, пов'язаних з діяльністю об'єднання.

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых