--.-° --% 0мм

У Кривому Розі пройшов регіональний форум «Кар’єрний старт: нові можливості для молоді»

16:04, 29 июл 2024 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

Проєкт реалізується Українським молодіжним фондом у партнерстві з Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) та Міністерством молоді та спорту України за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва і розвитку Німеччини (BMZ) через Німецький державний банк розвитку KfW та за підтримки міської влади та Ради оборони Кривого Рогу.

Участь у Форумі взяли випускники професійно-технічних навчальних закладів, представники бізнесу, експерти Українського молодіжного фонду та UNICEF.

Метою Програми є забезпечення працевлаштування молоді віком від 16 до 21 року - випускників професійно-технічних навчальних закладів освіти за принципом «гроші йдуть за молодою людиною». Програма реалізовується в 12 областях України та 29 територіальних громадах, в тому числі окремо в Кривому Розі. Сума гранту – від 76 до 380 тис. грн. 75% гранту йде на оплату праці  працевлаштованих молодих людей, а до 25% - освітня частина та забезпечення робочого місця.

Суб’єктами подання, які можуть отримати грант у Програмі можуть бути:

- юридичні особи незалежно від організаційно-правової форми, форми власності та підпорядкування, які мають у своєму складі не менше 30 відсотків працівників віком до 35 років;

- фізичні особи-підприємці, які мають у своєму складі не менше 30 відсотків працівників віком до 35 років;

- обов’язкова умова для суб’єктів подання: не здійснюють діяльність, пов'язану з алкогольним, тютюновим чи ігровим бізнесами, реалізацією товарів подвійного призначення чи забрудненням навколишнього середовища.

Більше детально дізнатись про Програму та подати заявку можна за посиланням: Грантова програма «Кар’єрний старт. Програма молодіжної гарантії» від Українського молодіжного фонду | УМФ: можливості для молоді 

У рамках Форуму для підприємців провели тренінг з написання грантів та залучення молоді до роботи. Проєктом передбачається фінансування працевлаштування молоді на три місяці для стажування, щоб у молоді була можливість показати свої можливості. А роботодавець надалі вже взяв молодого працівника на постійну роботу.

Привітав учасників Форуму голова Ради оборони міста Олександр Вілкул.

«Я дякую нашим партнерам, з якими ми зараз починаємо реалізацію проєкту, присвяченого підтримці працевлаштування молоді. Питанням працевлаштування молоді та підтримки молодіжного підприємництва ми займаємось системно. Зокрема, цей напрямок є одним із ключових у рамках нашої співпраці з великим герцогством Люксембург. Це - великий проєкт, розрахований на п'ять років. Він включає, в тому числі, адаптацію та зміну освіти під реальні потреби ринку праці. У рамках освітнього процесу передбачено придбання комп'ютерної техніки, нових комп'ютерних лабораторій, щоб вже в процесі навчання молоді люди навчалися на сучасному обладнанні. Також, у рамках цього передбачається підвищення кваліфікації викладачів. Щоб вони викладали у реальному зв'язку з реальною економікою. Проєктом передбачені гранти та пільгові кредити для підприємств, які створюватимуть нові робочі місця, в тому числі, для молоді», - сказав О. Вілкул.

Віра Мендонса, заступник голови Представництва UNICEF в Україні зазначила: «Ми, як Фонд, працюємо з усіма групами населення – від маленьких дітей, щоб підтримати ранній розвиток, до молодих людей, коли вони виростають і в них з’являються перші виклики  у житті. Одна з причин, чому ви усі  тут  сьогодні, це  те, що разом з Молодіжним фондом ми хочемо пропілотувати програму. І концепція цієї програми у тому, що ми працюємо з тими молодими  людьми, які у пошуках  роботи і які закінчили інституції, спрямовані  на професійно-технічні спеціальності і також  на роботу з роботодавцями, щоб подивитися, як ми можемо поєднати тих молодих людей, які шукають роботу  і той запит, що є у підприємств. Цей  зв'язок ми хочемо створити через фінансування, яке ми дамо підприємствам  для того,  щоб вони могли  знайти  молодих людей,  які зможуть  далі  у них працювати.

І якщо це класно спрацює у громадах, ми будемо дивитися як ми можемо на національному рівні цю програму розширити. Ми хочемо, щоб молоді люди залишалися у своїх громадах, створювали нові можливості саме там, де вони навчаються і проживають».  

На сьогодні Кривий Ріг разом із Міністерством освіти, європейськими та українськими експертами, працює над тим, щоб внести зміни у програму, за якою навчається молодь, щоб після закінчення навчального закладу вони мали знання, які реально потрібні на підприємствах. Для цього керівництво міста вже почали співпрацювати з підприємствами. Також, у рамках модернізації освіти буде приділятися більше уваги дуальній системі освіти, щоб вже під час навчання студенти мали можливість практикувати та працювати на підприємствах, забезпечуючи собі гарантії з працевлаштування після закінчення навчання.

Ще один напрямок – підтримка молодіжного підприємництва. З міжнародними партнерами Кривий Ріг реалізує проєкти з видачі грантів для підтримки підприємництва, в тому числі для молоді. Такими грантами уже скористалося близько 100 молодих людей, які завдяки цьому відкрили власну справу.

КП «Інститут розвитку міста Кривого Рогу»

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых