--.-° --% 0мм

Кривий Ріг є прикладом в організації та наданні медичної допомоги нашим воїнам та подальшої реабілітації «Вся Україна, від Заходу до Сходу сьогодні у Кривому Розі отримує комплексну реабілітаційну допомогу» - віцепрем’єр-міністр України Ірина Верещук

13:36, 26 июл 2024 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

У місті створено та вже працює 7 реабілітаційних відділень, утворюється ще одне. Лікування та реабілітацію у Кривому Розі пройшли вже майже 30 тис військовослужбовців.   Кривий Ріг з робочим візитом відвідала віцепрем’єр-міністр – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук. Разом з головою Ради оборони міста Олександром Вілкулом провели низку робочих зустрічей на базі реабілітаційного центру, медичних закладів, сервісного офісу «Ветеран», Центру адмінпослуг «Я Ветеран» та хабі для переселенців.

З перших днів повномасштабного вторгнення Кривий Ріг став ключовим логістичним та медичним центром для Півдня України, а також у місті проводиться, починаючи з 2014 року, системна комплексна робота з підтримки військовослужбовців та їх родин. У Кривому Розі реалізується нова ветеранська політика - політика Героїв, важливим напрямком якої є забезпечення кваліфікованої медичної допомоги пораненим воїнам, а в подальшому - їх реабілітація.

Під час відвідування однієї з міських лікарень, де з 2017 року працює Реабілітаційний центр для ветеранів, а зараз проводяться ремонтні роботи з його розширення, голова Ради оборони міста Олександр Вілкул доповів, що Кривий Ріг є основною госпітальною базою південного напрямку. На сьогодні медичні заклади, у яких лікуються поранені, забезпечені всім необхідним, починаючи від медикаментів, засобів гігієни, організації харчування, тощо. Для цього, зокрема, містом був створений стратегічний запас ліків. З міського бюджету проводиться оплата харчування військовослужбовців під час стаціонарного лікування чи реабілітації; за пільговими рецептами здійснюється забезпечення лікарськими засобами.

«Стосовно реабілітації воїнів. Загалом, з 2022 року у Кривому Розі проліковано більше 28 тисяч військовослужбовців. Реабілітацію пройшли вже 1400 чоловік, а впродовж 2017-2024 років реабілітаційну допомогу отримали 5500 військовослужбовців. Лікувальні заклади міста уклали договори з НСЗУ на надання реабілітаційної допомоги ветеранам, в них створено мультидисциплінарні команди. Зараз у місті працює вже 7 реабілітаційних відділень. Разом з тим, виконується ремонт реабілітаційного відділення у сьомій лікарні. Після його завершення у нас в місті вже буде 8 таких відділень», - сказав глава Ради оборони міста О.Вілкул.  

Віце-прем'єр Ірина Верещук сказала: «Кривий Ріг є територією, куди зі всієї України приїжджають наші поранені Захисники та Захисниці.  Ми поспілкувалися з хлопцями, і дійсно, географія вражає. Вся Україна,  від  Заходу  до Сходу, сьогодні у Кривому Розі отримує  комплексну реабілітаційну допомогу  - і психологічну,  і ерготерапевти,  і всі види потрібної  допомоги є на сьогодні у Кривому Розі. І за це я дуже дякую, власне, владі міста, владі області, які разом  знаходять кошти на співфінансування, шукають  кошти у міжнародних  донорів, але  це завжди хороші, якісні проєкти.

Наші поранені хлопці дякували владі міста, дякували міжнародним партнерам і просили передати  величезне дякую їхнім  побратимам  і посестрам, які допомагають як волонтери. І це  «дякую» вартує, тому  що  на сьогодні нам  важливо,  щоб  це були не лише слова про повагу  до ветеранів та  їх сімей,  а щоб це були дії.  І  от коли ти чуєш  це «дякую»  від ветерана, коли ти чуєш щире «дякую» від пораненого воїна,  воно   дуже ціннісне  і багато вартує».

Один із найпотужніших реабілітаційних центрів відкрито у 2017 році на базі п’ятої лікарні. Він розрахований на 70 ліжок. Ремонт та оснащення Центру виконані за кошти міста. З 2022 року реабілітацію тут пройшли близько 1000 чоловік.

«У зв’язку із збройною агресією, постало питання про розширення Центру. Наразі, проводиться капітальний ремонт нового, додаткового, реабілітаційного відділення, розрахованого на 36 ліжок.

Крім сучасного ремонту тут буде обладнання одне з кращих в Україні, на рівні європейських стандартів. Для нових відділень виділено 39,2 млн грн з міського бюджету, та завдяки налагодженій нами співпраці з Урядом Чехії понад 400 тис євро надасть на обладнання Чехія, а також Rotary International ( близько 170 тис. доларів). Медична реабілітація - це одне з найважливіших питань нової ветеранської політики - політики Героїв, що запроваджується нами, а всього в ній 70 напрямків. Робота триває», - зазначив Вілкул.

Довідково: Одним із пріоритетів міської влади Кривого Рогу та Ради оборони міста є турбота про ветеранів та членів їх сімей. У Кривому Розі ведеться системна робота із запровадження та розбудови нової ветеранської політики – політики Героїв. У 2024 році прийнята Комплексна програма підтримки Захисників і Захисниць та членів їх сімей. Вона об’єднала ключові напрямки за різними міськими програмами. Це - 70 заходів, спрямованих на підтримку ветеранів. У бюджеті-2024 на реалізацію заходів Програми передбачено понад 500 млн грн.

КП «Інститут розвитку міста Кривого Рогу»

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых