--.-° --% 0мм

Якість продуктів на прилавках магазинів в умовах відключень: Криворізьке міське управління Держпродспоживслужби надає роз'яснення

19:05, 23 июл 2024 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

З метою профілактики ускладнення епідемічної ситуації в умовах тривалих відключень електроенергії Криворізьке міське управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області інформую мешканців міста та суб’єктів господарювання з таких питань:

Як проводяться перевірки якості харчових продуктів у магазинах при відключенні електроенергії?

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України № 303 від 13.03.2022, припинено проведення планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю) на період воєнного стану, введеного Указом Президента України від 24.02.2022 № 64 «Про введення воєнного стану в Україні». Але, згідно з наказом Мінагрополітики України від 03.01.2023 № 5 «Про затвердження Переліку підстав для здійснення позапланових заходів державного контролю за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин на період воєнного стану», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 06 січня 2023 року за № 33/39089, визначено перелік підстав позапланових заходів державного нагляду (контролю) на період воєнного стану, розглядаються звернення від фізичних осіб про порушення з виробництва та обіху харчових продуктів, що спричинили шкоду правам, законним інтересам, життю чи здоров’ю людей.

Держпродспоживслужба має право здійснювати позапланові перевірки суб’єктів господарювання за зверненнями громадян.

Як зберігати харчові продукти і безпечно харчуватися в умовах тривалих відключень електроенергії?

З метою недопущення харчових отруєнь через споживання харчових продуктів, які можуть бути небезпечними внаслідок порушення температурних умов їх зберігання, рекомендовано дотримуватись таких правил:

1.При тривалих відключеннях електроенергії необхідно тримати дверцята холодильника та морозильної камери закритими, тоді продукти залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику та до 48 годин – у повній морозилці (24 годин – у напівпорожній морозилці).

2.У разі відсутності електроенергії понад 4 години харчові продукти краще згрупувати разом у морозильній камері, бажано помістити в холодильних контейнери із замороженою водою, що допоможе тривало утримати холод. У холодильнику має бути температура +4°С або нижче, у морозильній камері – не вище -4 °С.

3.При зберіганні в холодильнику відокремлювати сирі продукти від готових страв.

4. Зберігати продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими продуктами і готовими стравами.

5. Не готувати страви із запасом. Страви, які приготували, бажано вживати відразу (не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години).

6. Не перевіряти їжу на смак. Якщо є сумніви щодо її безпечності, краще викинути її відразу. Також позбудьтеся продуктів, які швидко псуються. Це стосується м’яса, риби, нарізаних фруктів та овочів, яєць, молочних продуктів.

7. Ретельно проварювати продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти.

8. Використовувати очищену воду - бажано бутильовану питну воду промислового виробництва або воду із перевірених джерел, попередньо піддавши її додатковому кип’ятінню.

Які є рекомендації щодо зберігання молочних продуктів та свіжого м’яса в умовах тривалих відключень електроенергії?

Сире м’ясо охолоджене не можна класти біля молочних продуктів та масла вершкового. Продукти, які готові до споживання, слід розташовувати над сирою продукцією.

Сира продукція — внизу, готова — зверху.

Яйця бажано помити і лише тоді класти у холодильник, адже вони можуть бути забруднені зовні сальмонелою, яка спричиняє небезпечну хворобу — сальмонельоз. І якщо, наприклад, поряд з немитими яйцями покласти масло або ковбасу, то і вони можуть «заразитися» бактеріями сальмонели.

Як зберігати харчові продукти у магазинах під час відключення світла? 

Операторам ринку необхідно забезпечити належні умови під час зберігання та реалізації харчових продуктів, зокрема дотримання температурних режимів у холодильному обладнанні.

Забезпечити в магазинах використання альтернативних засобів електроенергії (бензинових або дизельних генераторів, портативних електростанцій).

Забезпечити термометрами холодильники та морозильні камери. Температура в морозильній камері не повинна перевищувати позначку -18°C, а в холодильнику – не більше +6°C.

Двері холодильника та морозильної камери тримати зачиненими, щоб запобігти потраплянню теплого повітря. У разі відключення електроенергії термометри приладу покажуть температуру і допоможуть визначити, чи безпечні продукти.

Звертаємо увагу! Не підлягають подальшій реалізації харчові продукти, які швидко псуються (м’ясо та птиця охолоджені, морепродукти, молочні продукти тощо), які зберігались при температурі вище +15°C протягом 4 годин і більше.
Харчові продукти з морозильних камер, які розморозились, повторно заморожувати заборонено!

Рекомендуємо! Незважаючи на систематичні перебої зі світлом, підприємцям намагатися дотримуватись відповідних температурних умов зберігання харчових продуктів, забезпечувати належний санітарний стан у холодильних та морозильних камерах, вживати запобіжних заходів реагування, не допускати повного розморожування харчових продуктів!
Зберігати продукти при температурі, яка не спричиняє шкоду здоров'ю споживачам, та мінімізувати ризик розмноження патогенних мікроорганізмів!
Які існують умови зберігання харчових продуктів під час реалізації в торговельній мережі?

Умови зберігання для м’ясних, молочних, рибних, яєчних продуктів різні та повинні бути зазначені на споживчому маркуванні.

У випадку неможливості довготривалого зберігання температурних режимів необхідно враховувати інформацію про харчовий продукт, яка зазначена на маркуванні, особливо термін реалізації продукту за умови зберігання, зовнішній вигляд, колір, запах продукту тощо.

Які ознаки зіпсованої їжі?

Зміна кольору, консистенції або поява неприємного запаху. Якщо страва вже не свіжа або має запах псування, її краще викинути, навіть не куштувавши, бо це може бути небезпечно.

Важлива рекомендація: для приготування страв і напоїв використовуйте бутильовану питну воду промислового виробництва або воду з перевірених джерел, якщо попередньо її додатково прокип’ятили.

Які права мають споживачі щодо повернення або обміну продуктів, які могли зіпсуватися через відключення електроенергії?

У разі придбання неякісних харчових продуктів споживачі мають право звернутися до магазину (за наявності розрахункового чеку) та повернути або обміняти продукти на якісні.

Хто і яку несе відповідальність за продаж неякісних харчових продуктів та порушення умов їхнього зберігання?

Згідно з вимогами законодавства про безпечність та якість харчових продуктів, суб’єкти господарювання несуть відповідальність за дотримання відповідних температурних умов зберігання харчових продуктів, їх термінів придатності та санітарно – гігієнічних вимог на всіх стадіях виробництва та продажу харчових продуктів.

Будьте відповідальні!
 

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых