--.-° --% 0мм

Україна домовилася про реструктуризацію зовнішнього боргу, щоб уникнути дефолту

17:38, 22 июл 2024 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

Україна досягла принципових домовленостей із Комітетом власників єврооблігацій України, що важливо у процесі реструктуризації зовнішнього боргу — це заощадить понад 30 млрд доларів. Про це повідомляє прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Україна зможе заощадити $11,4 млрд на обслуговування зовнішнього державного боргу протягом наступних трьох років та ще $22,75 млрд до 2033 року.

Як пише міністр фінансів Сергій Марченко, це дозволить підтримати макрофінансову стійкість України та профінансувати потреби оборони, соціального захисту та відновлення.

Завдяки принциповій згоді зі Спеціальним комітетом кредиторів (він представляє інтереси власників єврооблігацій) про реструктуризацію Україна водночас виконує зобовʼязання у межах співпраці з Міжнародним валютним фондом і уникає дефолту.

У березні 2023 року державний борг України визнали нестійким, тому Київ зобовʼязався відновити його стійкість, реструктуризувавши зовнішній комерційний борг та офіційний двосторонній борг. Якби не угода, існувала б імовірність того, що Україна може оголосити дефолт після закінчення боргових канікул у серпні.

Строк купонних виплат за одним з випусків державних єврооблігацій з погашенням у 2026 році наставав 10 серпня. На випадок, якби Україні не вдалося досягти офіційної домовленості про реструктуризацію, уряд би задіяв законопроєкт № 11396, який дозволяє Кабміну в майбутньому призупиняти виплати за зовнішнім державним боргом під час реструктуризації боргу до 1 жовтня 2024 року.

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых