--.-° --% 0мм

Ю. Вілкул: Поглиблення співпраці з Чехією буде взаємовигідним для криворізьких та чеських підприємств

13:07, 20 май 2024 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

Відбувся II Бізнес-форум «Кривий Ріг - Чехія». У заході взяв участь в.о. міського голови Кривого Рогу Юрій Вілкул, Перший секретар Посольства Чехії в Україні, уповноважений дипломат по Дніпропетровській області Ладіслав Горак, директор Чеського торговельного агентства «CzeckTrade» у Києві Оксана Антоненко, керівники криворізького та чеського бізнесу та промисловості.

Очільник Кривого Рогу Юрій Вілкул сказав: «Ми вдячні, що Чехія допомагає Україні і гуманітарно, і направляючи зброю для нашої армії. Саме Чехія взяла на себе відповідальність за підтримку та допомогу у відновленні Кривого Рогу та нашого регіону. Кривий Ріг, попри всі виклики воєнного часу, живе та працює на перспективу. Ми - найбільший промисловий центр України. Упевнений - поглиблення співпраці з Чеською республікою буде взаємовигідним та відкриє нові перспективи, зокрема для українського та чеського бізнесу».
 
Перший секретар Посольства Чехії в Україні Ладіслав Горак подякував міській владі та Раді оборони Кривого Рогу за активну підтримку розвитку стосунків з його країною. Він зазначив: «Завдяки співпраці із керівництвом міста вже вдруге у 2024 році ми організовуємо бізнес-форум у Кривому Розі. Цього разу мета спрямована на машинобудування. Чеська Республіка є найбільш індустріальною країною у Європі. Для нас промисловість є життєво важливою галуззю, і так само Кривий Ріг є найбільшим промисловим містом України. В нашій місії чеські компанії, які приїхали сюди з пропозиціями співпраці».
 
Горак додав, що сьогодні в складі делегації є також Мілан Завора, представник Південноморавського краю Чехії. Цей край нещодавно уклав договір про партнерство з Дніпропетровською областю. «У компетенції Мілана буде підтримка міжрегіональних стосунків, в тому числі з Кривим Рогом, який дуже активний в цьому напрямку», - сказав Ладіслав Горак.
 
До початку російсько-української війни Кривий Ріг давав 7-9% ВВП країни. А зараз, через руйнування великої кількості промислових міст та підприємств в країні, показники Кривого Рогу можуть досягти 17-19% ВВП України, в тому числі за рахунок розвитку машинобудування. Саме тому II Бізнес-форум «Кривий Ріг - Чехія» був присвячений розвитку взаємовідносин в цій галузі. На Форумі керівники криворізьких гірничо-видобувних, металургійних, машинобудівних та комунальних підприємств обговорили співпрацю з керівниками провідних чеських машинобудівних компаній.
 
«В складних умовах війни дуже важливо, що Рада оборони Кривого Рогу та міська влада підтримують підприємства міста. Допомагають нам у пошуку нових партнерів за кордоном, залучають міжнародні інституції для фінансування грантів та пільгового кредитування. Це дає можливість забезпечувати криворіжців роботою», - сказав Руслан Божко, директор КП «Швидкісний трамвай».

Співпраця криворізького та чеського бізнесу є логічним наступним кроком у розвитку стосунків міста та Чехії в гуманітарній сфері та відновленні інфраструктури. Зокрема, Чехія бере участь в модернізації комунальних підприємств - «Кривбасводоканалу» та «Криворіжтепломережі». Уряд Чехії виділяє фінансування на придбання медичного обладнання для реабілітаційного центру в міській лікарні №5, в якій міська влада проводить ремонт. Чеська гуманітарна організація «Людина в біді» (People in Need) також є партнером міської влади у створенні освітніх просторів в закладах освіти та культури, в яких діти можуть отримувати додаткові можливості для розвитку.
 
«Напередодні повномасштабного вторгнення росії в Україну, ми разом з європейськими консультантами та криворізькими підприємствами розробляли проєкт розвитку Кривого Рогу під назвою «Стальна долина» - адже в Кривому Розі видобувають залізну руду та плавлять сталь. Але понад два роки незламності показали, що назва базується перш за все на тому, що тут, в Кривбасі, живуть залізні люди, - сказав заступник міського голови Кривого Рогу Сергій Міютін. - До залізних людей відносяться також і представники Чехії – урядовці, дипломати і бізнесмени, які приїзжають до нас.

Ми розвиваємо відносини, посилюючи наші країни».
 
Довідково: Стратегічні напрями відносин Кривого Рогу та Чехії обговорили на початку 2024 Голова Ради оборони Кривого Рогу Олександр Вілкул, Урядовий уповноважений у справах відбудови України Томаш Копечний, Надзвичайний і Повноважний Посол Чеської Республіки в Україні Радек Пех. Приорітетами є відновлення критичної інфраструктури, енергоефективність, транспорт, розвиток освіти та медицини, а також підтримка бізнесу та промисловості.

КП «Інститут розвитку міста Кривого Рогу»

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых

Погода на 25 липня

20:00, 24 июл 2024

0