--.-° --% 0мм

Брифінг голови Ради оборони міста Олександра Вілкула за підсумками 13 березня

19:52, 13 мар 2024 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

Коротко про підсумки цієї важкої доби.

- Вчора близько 18.30 вечора ворог вчинив черговий терористичний акт проти мирного населення нашого міста. Нелюди атакували ракетами мирні квартали. Було три влучання, у тому числі по дев'ятиповерховому будинку на Східному-1 та по п'ятиповерхівці у Металургійному районі.
 
У результаті ворожого удару загинуло 5 людей. Відразу - дві жінки та чоловік. Вночі від отриманих травм померла ще одна жінка. Лікарі боролися за її життя і зробили все можливе та неможливе, але поранення були несумісні із життям. А вдень, при розборі завалів на одному з поверхів, було виявлено ще одного загиблого чоловіка. Вічна пам'ять загиблим, співчуття їх рідним та близьким. Завтра, 14 березня, у Кривому Розі оголошено день жалоби.
 
Загалом за медичною допомогою звернулися 50 мешканців міста, з них 12 дітей. При цьому постраждали і зовсім немовлята – 2-місячний хлопчик та 11-місячна дівчинка… Усіх, кого було необхідно - це 21 людина, було одразу доставлено до лікарень міста. Зараз у лікарнях перебуває 10 дорослих (6 з них важкі, при тому, що одна жінка дуже важка) та 7 дітей (з них 1 дитина важка). Лікарі борються за їхнє життя, надається вся необхідна допомога. Троє людей виписані, одна дитина, яка раніше була у важкому стані, стабілізована і зараз у стані середньої тяжкості. Амбулаторно медичну допомогу надано 29 пацієнтам, троє з них – діти. Життя людей – це головне.
 
Щодо інших наслідків ворожого теракту. Наразі встановлено, що було пошкоджено понад 400 квартир, 31 багатоповерхівка,  2 садочки, 5 шкіл,  2 заклади профтехосвіти, підприємство, адмінбудівля, магазини та інші об'єкти нашого міста.
 
Відразу після атаки на місця ударів були направлені рятувальники, всі оперативні та комунальні служби, спеціалізована техніка, також було залучено комунальну техніку. Пожежі, що виникли в будинках, були оперативно локалізовані. Дев'ятьох жителів вдалося врятувати з-під завалів. Працювали медики, працівники ДСНС, комунальні служби, поліція, Національна гвардія, працівники місцевого самоврядування, волонтери. Низький уклін усім, хто працював і працює зараз!
 
Протягом години було розгорнуто два штаби допомоги людям. Вони працювали і ввечері, і всю ніч, і цілий день. Видавали людям будматеріали, ОСБ, тарпаулін, плівку та інше щоб можна було тимчасово закрити вікна в квартирах. Склити і міняти вікна будемо потім. Було розгорнуто пункти обігріву, організовано харчування, кому необхідно було надано психологічну допомогу. Тим кому це було необхідно було надано допомогу у розселенні - ці люди забезпечені і тимчасовим житлом, і харчуванням, і всім необхідним. Поки що звернулося 8 осіб, але якщо у когось виникне така потреба – можна звернутися до штабів, або своїх райвиконкомів.
 
Штаби допомоги людям продовжують працювати за адресами:
- у Довгинцівському районі - на Східному-1 біля АТБ;
- у Металургійному районі – "Народний Дім", вулиця Криворіжсталі 52.
Туди можна звернутися з питань розселення, отримати будматеріали, написати заяву на матеріальну допомогу та з будь-яких інших питань. Вже прийнято 529 звернень про надання матеріальної допомоги за пошкоджене майно. Ще 83 мешканцям надали допомогу працівники Центру "Віза" з оформлення документів, оформлення заявок до "Дії" та інших питань. Штаби працюватимуть й завтра с 8 ранку до 17.00.
 
Усім, чиї квартири постраждали, буде надано, як і після попередніх обстрілів, матеріальну допомогу від міста. У районах вже до 8-ї ранку були створені спеціальні комісії і вони ведуть роботу з визначення суми збитків у кожному конкретному випадку. А тим, чиї квартири будуть визнані спеціальними комісіями такими, що не підлягають відновленню, від міста буде надано грошову допомогу на купівлю аналогічного житла. Таку допомогу від міста, а така програма є лише у двох містах України, вже надано мешканцям 78 раніше зруйнованих окупантами квартир.Також, в першу чергу допомогу з міського бюджету у розмірі 40 тис. грн буде надано 40 власникам найбільш постраждалих квартир у Довгинцівському районі та 15-ти мешканцям найбільш постраждалих квартир у Металургійному районі на вирішення негайних потреб. Підкреслю, ніхто без допомоги не залишиться. Також дякую за додаткову допомогу голові Дніпропетровської ОВА Сергію Петровичу Лисаку, з яким ми вчора обговорили допомогу криворіжцям під час його візиту – область виділила 20 млн грн додатково до тих грошей, які витрачає місто. Місто надасть допомогу і на поховання сім'ям загиблих – по 25 тис. грн.
 
- Зараз робота з ліквідації наслідків ударів триває. Задіяно 25 бригад комунальників та 22 одиниці комунальної техніки. Разом із управителями комунальні служби допомагаю зачинити вікна тим, кому в цьому потрібна допомога. З матеріального резерву міста людям видано майже 1250 плит OSB, понад 22 тисячі м2 плівки, 1 200 рейок, 110 кг цвяхів та інше на загальну суму 660 тисяч грн. Наразі комунальниками та управителями вже закрито 320 вікон у 30 будинках. Це не враховуючи тих, що люди закрили самі. Склити і вставляти нові вікна будемо пізніше, зараз важливо було, особливо з урахуванням погоди, якнайшвидше закрити. Вибиті вікна у школах та дитячих садках у Довгинцівському районі та на Вечірньому закриті на 100%, у Металургійному районі робота триває - до кінця дня також буде 100%. Також здійснюються роботи по демонтажу аварійних конструкцій, аби не допустити їх подальшого руйнування та падіння.
 
- Шановні земляки, загроза ракетних та дронових ворожих атак на жаль зберігається високою. Тому дотримуйтесь всіх правил повітряної тривоги. Бережіть себе та своїх близьких.
 
- Щодо ситуації на нашому напрямку фронту, то вона залишається під контролем ЗСУ. За повідомленням Сил оборони таврійського напрямку, за добу загальні втрати ворога – 387 окупантів. Загальні втрати ворога в озброєнні та військовій техніці - 45 одиниць, а також 1 склад боєприпасів та ще 5 важливих об’єктів ворога.
 
- На нашому напрямку у Нікопольському районі ворог вночі атакував з артилерії Нікополь, Червоногригорівську та Марганецьку громади. Пошкоджено 3 приватні будинки, магазин, ЛЕП. А вдень окупанти вдарили дронами-камікадзе по Нікополю та Червоногригорівській громаді, а з артилерії по Мирівській. Без втрат. У Криворізькому районі обстрілів не було.
 
- Що стосується Кривого Рогу в цілому, то, незважаючи на всі труднощі, місто продовжує працювати на спільну перемогу над ворогом. Працюють усі служби, лікарні та соціальні установи.
 
Як завжди зберігаємо спокій, витримку, віримо у наші незламні Збройні Сили, нашого Президента та нашу неминучу Перемогу! Ворог обов'язково буде покараний за всі свої злочини.

Скучної вам ночі, дорогі земляки! Слава Кривбасу та Слава Україні!

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых