--.-° --% 0мм

Хакер з України за кілька років викрав і продав персональних даних іноземців на 3,5 млн гривень

12:16, 21 фев 2024 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

Виявилось, що житель Вінничини ще з 2017 року почав шахраювати через мережу інтернет. А до 2021 року була створена ціла мережа підконтрольних сайтів, з яких здійснювалось викрадання персональних даних облікових записів.

В основному, жертвами шахрая стали громадяни США і Канади. 

Правоохоронці встановили, що 31-річний українець створив шкідливе програмне забезпечення для викрадення персональних даних з операційної системи Android. Отриману конфіденційну інформацію зловмисник у подальшому використовував для зламу акаунтів сервісів Google. 

Для поширення свого вірусу хакер створив та адміністрував кілька сайтів, де пропонував користувачам безкоштовно завантажити різноманітне програмне забезпечення. Фігурант розгорнув в інтернеті цілу рекламну кампанію для «просування» підконтрольних веб-ресурсів.  

Після встановлення модифікованих чоловіком програм, комп’ютери жертв інфікувалися шкідливим програмним кодом. У такий спосіб зловмисник отримував доступ до банківських рахунків, систем онлайн-банкінгу та інших персональних даних.

У подальшому підозрюваний продавав викрадені дані особам, зацікавленим у привласненні заощаджень жертв. Із замовниками зловмисник контактував через російський номер телефону. Оплату отримував у біткоїнах і виводив кошти на свою банківську картку та картку дружини.

Відомо, що до своєї діяльності вінничанин залучив спільників з даркнету, особи яких наразі встановлюються.

Хакеру оголошено про підозру за ч. 2 ст. 209 (Легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом), ч. 2 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу інформаційних систем, електронних комунікаційних мереж); ч. 1 ст. 361-1 (Створення з метою протиправного використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів, а також їх розповсюдження або збут) Кримінального Кодексу України. 

Підозрюваному загрожує до 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Наразі Вінницький міський суд вирішує питання щодо обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Поліція вкотре попереджає - ні в якому разі не можна надавати свої персональні дані, конфеденційні дані банківських карток та рахунків стороннім особам, переходити за невідомими посиланнями та здійснювати покупки чи сплачувати за послуги на незрозумілих сайтах. 

 

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых

Погода на 25 липня

20:00, 24 июл 2024

0