--.-° --% 0мм

Завдяки заздалегідь проведеній роботі із забезпечення котелень міста генераторами, вдалося забезпечити їхню роботу навіть в екстремальних умовах тривалої відсутності електроенергії

19:21, 17 янв 2024 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

Після негоди в ніч на 8 січня через обрив ліній без електропостачання залишилося 14 котелень (Центрально-Міський, Довгинцівський, Тернівський) комунального підприємства «Тепломережа». Всі вони були оперативно переведені на роботу від дизель-генераторних установок, які були заздалегідь придбані та встановлені на цих та інших об'єктах теплоенергетики. Деякі з них працювали на генераторах до п'ятниці 12 січня, допоки енергетики відновлювали подачу електроенергії від мереж. Проте, весь цей час котельні не просто забезпечували циркуляцію води, а працювали у повному циклі та подавали тепло людям.

Голова Ради оборони міста Олександр Вілкул провів робочу нараду щодо роботи об'єктів теплоенергетики міста в умовах блекаутів на одній з таких котелень, яка обслуговує 79 житлових будинків, 2 лікувальних заклади, 4 заклади шкільної і 3 заклади дошкільної освіти. На котельні встановлено дизельний генератор STARKGEN SGT-255SX потужністю 184 кВт, придбаний у 2023 році бюджетним коштом.

У ході наради Олександр Вілкул наголосив: «Роботу із забезпечення котелень генераторними установками ми розпочали ще влітку-восени 2022 року. Було закуплено та встановлено 44 потужних генератори. Це дозволило зберегти систему теплопостачання міста у період блекаутів взимку  2022/23 років. Робота продовжувалася і весь 2023 рік. Додатково, для комунальної «Криворіжтепломережі» було придбано  30 генераторів. Всього, на об'єктах інфраструктури міста – це котельні, насосні, лікарні, соціальні об'єкти, Пункти незламності та інші – встановлено понад 1000 генераторів різної потужності.

На жаль, у цьому році  ми переживаємо нові виклики. Вкрай серйозним випробуванням стало знеструмлення багатьох ліній через негоду, деякі відновлювали 4 доби. Плюс була серйозна аварія на об'єкті енергетики у Довгинцівському районі. Але, в обох випадках як котельні так і насосні та інші важливі об'єкти інфраструктури чітко спрацювали на генераторах. Та зима триває, ворог продовжує підлі атаки на мирні міста, тому завдання - забезпечити постійну готовність роботи котелень та інших критично важливих об'єктів від резервних джерел живлення, а також підтримувати необхідний запас паливно-мастильних матеріалів».

Заступник міського голови Олександр Катриченко доповів, що на сьогоднішній день всі котельні в роботі. «Всі котельні, як комунальної «Тепломережі» - у якої 65 котелень і яка обслуговує понад 200 тисяч мешканців міста, так і державної «Теплоцентралі» що безпосередньо підпорядковується «Нафтогазу» - у якої 6 великих котелень і яка обслуговує приблизно також 200 тисяч осіб, у роботі від електромереж. Самі котельні тепло подають. Є проблеми із поривами на мережах. Але, якщо міська «Тепломережа» такі проблеми вирішує у переважній більшості випадків протягом доби, то щодо державної «Теплоцентралі» проблеми виникають постійно і вони не  подають тепло до деяких будинків по кілька днів. Ситуація ускладнюється тим, що «Теплоцентраль» жодним чином  не підпорядковується місту і ми не можемо впливати на їхню діяльність. Водночас, на допомогу  державному підприємству місто постійно знімає та спрямовує на аварійні ділянки бригади комунальних підприємств «Тепломережі» та «Водоканалу», - сказав Олександр Катриченко.

Олександр Вілкул наголосив: «Проблеми із «Теплоцентраллю», які ми, на жаль, бачимо, системні. Але люди не винні, що вони мають такого постачальника тепла. Тому, незважаючи на те, що це підприємство, дійсно, ніяк не підпорядковується місту і місто не має важелів впливу на його управлінську діяльність, необхідно забезпечити допомогу «Теплоцентралі» від комунальних підприємств. Це - єдине, що ми можемо зробити».

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых