--.-° --% 0мм

У Кривому Розі відкрито експериментальне укриття з АртПростором

12:55, 29 дек 2023 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

У Кривому Розі в укритті Палацу культури «Карачуни» під час повітряної тривоги можна не тільки безпечно рятуватися, а й боротися зі стресом та психологічною напругою, долучившись до мистецтва. Після ремонту та облаштування, проведених за підтримки Голови Ради оборони, міської влади та міжнародної гуманітарної організації Rotary International, в укритті створено АртПростір «Штольня».

Олександр Вілкул, Голова Ради оборони Кривого Рогу сказав: «Ми продовжуємо системну роботу зі створення укриттів, адже ворог чинить тактику терору мирних громад. За рекомендацією фахівців з ментального здоров’я ми вирішили створити в цьому укритті експерементальний простір – художній. Щоб люди під час тривоги могли впоратися з психологічною напругою, відволіктися, роздивляючись твори мистецтва. Звісно ж, укриття разом з артпростором «Штольня» цілодобово відкрите для жителів міста».

В АртПросторі зараз можна побачити 33 картини - репродукції картин видатних світових художників, як-от Ван Гог, Клод Моне, Поль Гоген та інших. Серед українських авторів – Іван Марчук, Віктор Зарецький та Анна Доброва, криворіжці Микола Рябоконь, Віктор Мішуровський, Аміна Мехтієва, Богдан Шиптенко. Також представлені малюнки вихованців художніх та музичних шкіл міста. «Я відверто вражений творами наших талановитих митців - і тих, які вже відомі за межами Кривбасу, і тих, хто тільки створює свій стиль. В артпросторі в майбутньому будуть проходити різноманітні культурні заходи та працювати психологи», - зазначив Вілкул.

Ремонт укриття було проведено за підтримки Голови Ради оборони міста Кривий Ріг, міської влади та гуманітарних організацій - Rotary Club (Кривий Ріг), Rotary Kyiv Capital та Rotary D2360 (Sweden).
Укриття з АртПростором має три виходи, приміщення облаштоване Starlink для постійного доступу в Інтернет, генератором, тепловими пушками, водою, медикаментами та іншим. Також тут облаштовані кімната матері та дитини, дві вбиральні.

Завдяки АртПростору укриття набуло вишуканого вигляду – у двох художніх залах на стінах розміщені витвори мистецтва. Біля кожної картини - QR-код, завдяки якому можна прослухати через власний смартфон з навушниками невелику історію про художника та картину.

Сергій Мілютін, заступник міського голови Кривого Рогу зазначив: «Навіть в умовах війни ми розширюємо творчу екосистему міста, адже дуже важливо плекати ментальне здоров’я, підтримувати емоційну сферу. І мистецтво в цьому допомагає якнайкраще - знімає кайдани напруженості, занурює у світ фантазій, допомагає упорядкувати переживання. Трансформація цього укриття в артпростір дійсно вражає».

Палац культури «Карачуни» було зведено ще в середині ХХ сторіччя. Стіни укриття – з міцного бутового каменю, що надає артпростору атмосферу середньовічного замку.

«Міська влада Кривого Рогу проводить колосальну роботу із забезпечення безпеки жителів міста, будуючи та ремонтуючи укриття. Завдяки цьому, зокрема, працють всі художні та музичні школи. Дуже імпонує відкритість до спільних проєктів з міжнародними організаціями. І разом зі шведськими колегами ми наповнили творчістю це укриття в Палаці культури «Карачуни. Створили локацію, де можна в безпеці та комфорті проводити художні виставки, галереї, концерти», - сказала представник Rotary Ірина Лебеда.

Нинішня експозиція в АртПросторі «Штольня» об’єднана темою зими та Різдвяного настрою, надалі галерея буде постійно оновлюватися.

У відкритті артпростору «Штольня» взяли участь відомі криворізькі художники, мистецтвознавці, викладі та юні вихованці художніх шкіл та мистецьких відділень музичних шкіл.

Оксана Поліщук, директор Криворізької художньої школи №1 імені Олександра Васякіна зазначила: «Я захоплена цим проєктом. Було дуже приємно працювати в команді з міською владою та Rotary по проєктуванню та створенню цього артпростору. Разом з директором міського виставкового залу Дмитром Ситником, керівниками художніх та музичних шкіл ми підібрали колекцію картин, зробили опис, зустрічалися з місцевими художниками, в тому числі, зовсім юними».

«Сподіваюсь, що відвідувачі АртПростору «Штольня» отримають творчий імпульс і, можливо, самі захочуть створити свій шедевр, а ми в Палаці культури «Карачуни» та в художніх та музичних школах міста завжди готові в цьому допомогти професійно», - сказав директор ПК «Карачуни» Іван Коровко.
Підкреслимо, що загалом, для безпеки криворіжців в місті вже підготовлено 326 укриттів та створено 213 Пунктів незламності. Також встановлені 70 модульних укриттів на зупинках. Системна робота з облаштування укриттів триває.

Довідково:
Палац культури «Карачуни» є осередком культурного життя мікрорайону «Карачуни». З перших днів війни заклад долучився до підтримки військових - працівники плели маскувальні сітки, були залучені до роботи на складах гуманітарної допомоги. В Палаці культури створено Пункт незламності. Тут також здійснюється видача гуманітарної допомоги для внутрішньо переміщених осіб та мешканців міста. Із лютого 2023 року відновилася робота творчих колективів Палацу культури. Протягом року тут  проведено 117 онлайн та офалайн заходів, до яких долучилися понад 23 тис криворіжців.

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых