--.-° --% 0мм

Міжнародний кримінальний суд має покарати кремль за підрив дамби Каховської ГЕС та екоцид в Україні

07:44, 7 дек 2023 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

Пояснює Центр стратегічних комунікацій.

Шість місяців тому окупанти підірвали Каховську ГЕС. Цей воєнний злочин та акт екоциду був здійснений окупантами близько 2:50 ночі з 5 на 6 червня. На його наслідки, як каже міністр захисту навколишнього середовища та природних ресурсів України Руслан Стрілець, припадає 10% усіх екологічних збитків, завданих Україні.

За словами генпрокурора України Костіна, які наводить Deutsche Welle, розслідування факту руйнування Каховської дамби «може стати першим випадком, коли МКС розпочне судове переслідування за звинуваченням у скоєнні екологічного воєнного злочину».

Генпрокуратура зараз розслідує 271 воєнний злочин проти довкілля, включаючи 15 інцидентів екоциду як елементу війни росії проти України.

«Хоча чинне міжнародне законодавство може захистити навколишнє природне середовище під час збройних конфліктів, зокрема, за допомогою міжнародних гуманітарних договорів та криміналізації екологічних воєнних злочинів у Римському статуті, проте на практиці загалом їх розглядають як побічні інциденти», – каже Костін. На його думку, внаслідок цього – як на національному, так і на міжнародному рівні – правосуддя не має достатньо інструментів для переслідування за екологічні злочини, скоєні під час війни.

 

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых