--.-° --% 0мм

Двоє мешканців Дніпропетровщини захворіли на ботулізм

14:20, 6 дек 2023 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

За останній місяць у Дніпропетровській області зареєстровано два випадки захворювання на ботулізм, пов’язані із вживанням в’яленої риби. Про це повідомили в ГУ Держпоживслужби у Дніпропетровській області.   

Постраждали два мешканці Дніпра, які були госпіталізовані у стані середньої важкості до відділення реанімації та інтенсивної терапії філії за напрямком «Інфекційні хвороби» КНП «Міська клінічна лікарня № 4» ДМР. Їм введено протиботулінічну сироватку.

В одному випадку риба була придбана на стихійному ринку на Привокзальній площі м. Дніпра, в іншому - походження риби не відомо.Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м’ясо, риба, рідше овочі. Найчастіше до ботулізму призводить споживання непатраної риби прісноводних водойм домашнього виготовлення – соленої, в’яленої, сушеної та риби холодного копчення. Така риба стає небезпечною для споживання. Також токсини ботулізму можуть утворитися  в банках з консервами та домашньою консервацією. Тому харчову продукцію з банок зі здуттям вживати не можна.  

Перші симптоми захворювання:

слабкість, запаморочення, головний біль, сухість у роті. Температура тіла найчастіше не підвищена, може бути нудота, блювота, послаблення випорожнення. Протягом декількох годин або 1-2 діб з’являються характерні для ботулізму симптоми ураження нервових центрів головного мозку: порушення зору, двоїння в очах, сітка перед очима, розширення зіниць, опущення повік, біль та труднощі при русі очних яблук, порушення ковтання. Пізніше виникає ураження дихального центру, в результаті чого може настати розлад дихання та смерть від задухи.

При виникненні будь-яких із цих симптомів не зволікайте, не практикуйте самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи по допомогу медпрацівників.

 

 

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых

Погода на 25 липня

20:00, 24 июл 2024

0