--.-° --% 0мм

Через підрив Каховської ГЕС масово гине риба: споживання снулої риби небезпечне для здоров'я

09:04, 8 июн 2023 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

Через руйнування росіянами греблі, різко знижується рівень води у Каховському водосховищі. Це призводить до того, що велика кількість риби опиняється на мілині та масово гине.

В Міністерстві охорони здоров'я попереджають, що викинуту на мілину рибу, навіть коли вона ще подає ознаки життя, категорично не можна споживати.

Жоден спосіб приготування не зробить її безпечною для вас: таку рибу не можна вживати, у т.ч. сушити, в’ялити, смажити чи варити. Ця риба може містити збудники інфекційних хвороб, паразитів чи небезпечні хімічні речовини! 

Велику небезпеку становить риба, куплена у місцях стихійної торгівлі.

Одну з найбільших загроз може становити ботулізм – гостре інфекційне захворювання. Воно виникає в результаті вживання продуктів, отруєних токсинами, що виробляються бактеріями-збудниками хвороби. Цей токсин є одним із найсильніших від усіх відомих біологічних отрут. 

Збудник ботулізму стійкий до впливу зовнішніх факторів. Ігнорування хвороби або неправильне та несвоєчасне лікування може призвести до паралічу і навіть смерті.

Симптоми ботулізму включають:

  • виражену втому, слабкість, запаморочення, нудоту, головний біль
  • початкові симптоми зазвичай супроводжуються зниженням чіткості зору (неможливо читати дрібний текст), «пеленою» перед очима, сухістю у роті та горлі, а також утрудненням під час ковтання та мовлення
  • блювання, запор і здуття живота
  • параліч дихальних м’язів

Підвищення температури (гарячка) і втрата свідомості НЕ характерні для ботулізму. Негайно зверніться по медичну допомогу, якщо у вас є будь-який із симптомів. Медична система України готова до можливих випадків ботулізму. Протиботулінічна сироватка є у достатній кількості.

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых

Погода на 18 квітня

20:00, 17 апр 2024

0