--.-° --% 0мм

Брифінг голови Ради оборони міста Олександра Вілкула за підсумками 7 червня

20:27, 7 июн 2023 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

Коротко по підсумки середи.

Почну з головного – з ситуації з водопостачанням. Прошу поставитися уважно, дуже уважно. Катастрофа пов’язана зі зруйнуванням окупантами Каховської ГЕС – це наймасштабніша техногенна катастрофа такого плану. Вже зараз зрозуміло, що її наслідки будуть ліквідовуватись роками. Рівень води у Каховському водосховищі тільки за сьогодні впав на 0,8 м, а з моменту руйнування дамби – це понад 2,8 м. Падіння рівня продовжується.
 
При подальшому падінні діюча система для перекачування води із Каховського водосховища у Південне, від якого подається вода на 70% міста, стане неможливою. Це буде найближчої доби. Ми ще рік тому почали готуватись до подібних сценаріїв. Завдяки раніше проведеним нами масштабним роботам вода у Південне та Карачунівське водосховища була закачана до максимального рівня.
 
Тому зараз міськводоканал працює фактично у штатному режимі і вода у місті є. Зараз також здійснюються усі необхідні технічні заходи і ми маємо запас по часу - місяць, якщо без економії, та півтора місяця - якщо з економією. Ми будемо економити, тобто, навіть у цих найскладніших умовах, протягом півтора місяці місто буде точною з водою.
 
Але, звичайно, ніхто не припускав, що росіяни підірвуть ГЕС повністю. Ті технічні рішення, які доведеться реалізувати для підйому води, якщо вона впаде нижче критичного рівня водозабору, ще ніхто і ніколи у такі короткі терміни не робив. Тому у нас зараз є лише 2 сценарії подій.
 
Перший - це всі продовжують набирати ванни про запас, а потім зранку їх знову зливати, поливати огороди і так далі. За таким сценарієм 70% міста, на які подається вода із Південного водосховища, приблизно через місяць залишиться без води. Це 500 тисяч людей. При тому, щоб ви розуміли картину – люди залишаться не просто без води, але й без каналізації, тому що для цього теж необхідна вода. Сподіваюсь усі розуміють, що це означає, особливо літом.
 
Другий варіант. Той, про який я казав вчора. Споживання води скорочується на 30-40%. Ще вчора всі промислові підприємства міста вже значно скоротили споживання. Але головний споживач у місті – це населення. Тому кожен мешканець, кожна сім’я також повинна скоротити споживання води на ці 30-40%. І не треба думати, що саме вас відсутність води може не торкнутись. Якщо вода закінчиться – вона закінчиться для всіх районів, які одержують воду від Каховки.
 
Також у приватному секторі та дачних кооперативах потрібно повністю зупинити полив зі шлангів. Тих, хто не дотримується, відключатимуть повністю.
 
Кривий Ріг – це не тільки місто, це агломерація з 800 тис людей. Тому в розташовані поряд з містом села, на які воду подає Кривбасводоканал, подача води обмежена до 4-х годин в день. З 8.00 до 12.00 дня.
 
У самому місті, у тих районах, на які вода подається із Південного водосховища, поки діють обмеження з подачі – з 22.00 до 05.00 ранку. У інший час вода, можливо з трохи меншим тиском, але подається скрізь.
 
Якщо буде діяти режим суворої економії, це дасть додатковий час, щоб провести необхідні роботи для стабільної подачі воді по всьому місту. Поки що обмеження, як бачите, не сильні. Але якщо фахівці водоканалу бачитимуть, що споживання до необхідних значень не падає – вводитимуться додаткові обмеження.
 
Ще раз повторюю – це той випадок, коли розвиток ситуації дійсно залежить від кожного з вас. Перший варіант – не економимо і через місяць 70% міста залишається без води. Другий варіант - економимо та виграємо час для проведення необхідних робіт. Інших варіантів немає. Вірю у вашу свідомість, дорогі земляки і сподіваюсь, що разом ми подолаємо це випробовування, як  долали багато інших. Була вже спроба окупантів заскочити в місто з наскоку, потім наступ з Херсонського напрямку, і блекаути, і удари по Карачунівській греблі - все це було і все це ми подолали. І це подолаємо.
 
Щодо інших подій. В цілому у місті вся критично важлива інфраструктура, комунальний транспорт, соціальні та медичні установи працюють стабільно.
 
Життя триває.

Задля літнього відпочинку дітей у Кривому Розі запрацювало 76 пришкільних дитячих таборів для понад 4000 дітей. На дітей чекає проведення конкурсів, акцій, вікторин, фестивалів, флешмобів, квестів, а також спортивних заходів. Робота майданчиків з літнього дозвілля організована у дві зміни у будні дні - зранку з 9.00 до 12.00, а в другій половині дня з 15.00 до 18.00. Перша половина дня присвячена навчальним та розважальним заняттям у різних гуртках, а друга половина — спортивному напрямку. Табори задля безпеки дітей відкриті у закладах освіти, які мають укриття. Прийом дітей відбувається за заявами батьків - ви можете звернутися до керівництва вашої школи. Все безкоштовно. Я вважаю, що незважаючи на війну, ми повинні забезпечити, наскільки це можливо, нашим юним криворіжцям нормальне дитинство, мало хто зараз може поїхати на відпочинок.
 
Щодо ситуації на нашому напрямку фронту, то вона залишається під контролем Збройних Сил України. За інформацією Сил оборони таврійського напрямку, наші захисники продовжують наносити удари по зосередженню живої сили та військової техніки ворога. Втрати противника за добу складають майже три роти. Знищено та пошкоджено 47 одиниць військової техніки окупантів.
 
На нашому напрямку ворог атакував Нікопольський район - Мирівську громаду з БПЛА, там пошкоджено 2 приватних житлових будинки, 1 господарча споруда, а Нікополь з важкої артилерії – там пошкоджено навчальний заклад, 2 приватні підприємства, 8 приватних житлових будинків, 6 господарчих споруд, газопровід, ЛЕП. Без втрат.
 
У Криворізькому районі обстрілів не було.
 
Як завжди зберігаємо спокій, витримку, віримо у наші незламні Збройні Сили та нашу неминучу Перемогу!
Скучної вам ночі, дорогі земляки!
Слава Кривбасу та Слава Україні!

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых

Погода на 18 квітня

20:00, 17 апр 2024

0