Цьогоріч на Дніпропетровщині зафіксували три випадки укусів отруйними зміями
На Дніпропетровщині активізувалися плазуни. З початку 2023 року троє мешканців звернулися до медзакладів щодо укусів отруйними зміями. Як захистити себе та що робити, якщо не вбереглися, розповіли під час брифінгу в обласній військовій адміністрації.
«Цьогоріч весна рання, але прохолодна і затяжна. Змії не люблять спеку. Від 15 до 25 градусів – ідеальна для них температура. Тому зараз вони дуже активні. Влітку стануть менш рухливими», – зазначив старший науковий співробітник природного заповідника Дніпровсько-Орільський Олександр Пономаренко.
Він запевнив: більшість змій в області – неотруйні.
«На Дніпропетровщині зустрічаються 8 видів змій. З них лише два – отруйні. Це гадюка звичайна та гадюка степова. Вони мають чорну зигзагоподібну смугу вздовж хребта, складаються у «вісімку» або «пружинку». У місті гадюку побачити майже неможливо. Вони живуть у балках та соснових лісах», – підкреслив Олександр Пономаренко.
Тому, виходячи на природу, подбайте про закритий щільний одяг та взуття.
Укус гадюки видають дві червоні цятки, пекучий біль, почервоніння шкіри і маленькі крововиливи. У цьому випадку слід обробити рану антисептиком і накласти пов’язку – паперову серветку або хустку, за можливості – прикласти холодне. Не можна накладати джгут, припікати рану вогнем та намагатися висмоктати отруту.
Після – якнайшвидше звернутися до лікарні.
«Щороку реєструємо до 30 випадків укусів гадюки. Цьогоріч – вже троє мешканців звернулися до медзакладів. Вони прибули у стані середньої тяжкості. Їм надали допомогу і виписали протягом тижня. Головне – приїхати до лікарні якнайшвидше», – зазначив завідувач відділення лікування гострих отруєнь міської клінічної лікарні №4 Олександр Михайленко.
Зазвичай змії уникають людей. Якщо ж помітили плазуна – не потрібно кричати та намагатися вбити тварину. Адже більшість з них – рідкісні види. Декілька разів стукніть по землі ногою. Змії добре відчувають струс ґрунту і відразу залишать місцевість.
Популярное
Кулінарний блог А. Паукової: Запечені фенхель і порей з чері-сирними кульками на слайсах з кабачків
17:03, 4 апр 2024
Топ обсуждаемых
КОММЕНТАРИИ — 0