--.-° --% 0мм

Чехія і Дніпропетровщина планують розвивати партнерство у стратегічно важливих сферах

18:32, 8 фев 2023 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

Чехія націлена допомагати області у галузях охорони здоров’я, енергетики, безпеки й оборони, діджитал, також - розмінуванні територій. Про це йшлося на зустрічі керівництва Дніпропетровщини з делегацією Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Перший заступник голови Дніпропетровської обласної військової адміністрації Володимир Орлов розповів, що з партнерами з Чехії вже домовилися обмінятися проєктами, готові надати свої пропозиції і розповісти про нагальні потреби. Зокрема, він подякував за вже надані промислові генератори. Нині вони живлять водоканали області.

Голова Дніпропетровської обласної ради Микола Лукашук додав, що Дніпропетровщина сьогодні не лише військовий, а й гуманітарний хаб. Область прийняла майже 400 тис переселенців. Крім того, регіон потужний і в економічному плані. Але через війну  на Дніпропетровщині є чимало викликів: навантаження на медичну систему, критичну інфраструктуру. Майже щодня ворог обстрілює громади Нікопольщини. І дуже важливо, що Чехія поряд у такий важкий час.

Очільник облради додав, що як прифронтовий регіон, Дніпропетровщина потребує гуманітарної допомоги для переселенців, ще більше потужних генераторів для безперебійної роботи критичної інфраструктури регіону, техніки для розмінування територій.

«Чехія вирішала взяти під патронат Дніпропетровщину. Економіка нашої країни дуже індустріальна. Така ж, як і у вашій області. Сьогодні ми приїхали великою делегацією. Аби говорити про конкретні речі. Про поглиблення партнерства, подальші інвестиції», – сказав генеральний директор з питань Європи Міністерства закордонних справ Чеської Республіки Ярослав Курфюрст.

Разом з делегатами Міністерства закордонних справ Чехії приїхали й представники місцевих підприємств. Одне з них займається 3-D друком бетонних конструкцій.

Працівник компанії Ондржей Богач розповів, що такі конструкції можуть слугувати захисними спорудами, бункерами й укриттям для захисту цивільних. Також їх можна використовувати в оборонних цілях. Він зазначив, що можуть привезти принтери на Дніпропетровщину, наголосив, що продукція сертифікована.

Гості з Чехії запевнили, що налаштовані на довгострокову співпрацю.

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых