--.-° --% 0мм

Жителів Дніпропетровщини закликають не нищити весняні первоцвіти

12:44, 8 фев 2023 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

Державна екологічна інспекція разом з правоохоронними органами розпочинає щорічну акцію "Первоцвіт-2023". Її завдання - всіляко запобігати знищенню квітів і рослин, які розпочинають цвітіння в перші дні весни. Більшість таких первоцвітів на території України знаходяться під загрозою зникнення.

На сьогоднішній день до Червоної книги України занесені: всі види сон-трави, тюльпан дібровний, шафран сітчастий, первоцвіт дрібний, проліска сибірська, горицвіт весняний та інші. ці квіти в жодному разі не можна рвати, нищити, продавати. 

Тим не менш, перші весняні квіти є великою спокусою для торгівців, які, знаходячи місця, де ростуть ці провісники весни, нещадно зривають їх "під корінь", не даючи можливості зав'язати насінняі гублячи популяцію рослин. А попит покупців на ніжні букетики тільки заохочує продавців до нових актів вандалізму.

Торгівля рослинами занесеними до Червоної книги заборонена та карається кількома статтями Кодексу України про адміністративні правопорушення, зокрема: стаття 88-1 (порушення порядку придбання чи збуту об’єктів тваринного або рослинного світу) передбачає накладення штрафу від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян  що становить від 510 до 1700 грн. 

Згідно частини 2 цієї ж статті ті самі дії, вчинені щодо об’єктів рослинного світу, які перебували у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, занесених до Червоної книги України, або які охороняються відповідно до міжнародних договорів України – тягнуть за собою накладення штрафу від 1700 до 3655 грн. із конфіскацією об’єктів рослинного світу.
Стаття 90 (порушення вимог щодо охорони видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України), а також статті 159 і 160 (порушення правил торгівлі на ринках і торгівля з рук у невстановлених місцях) теж передбачають штрафи. Крім того, згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 7 листопада 2012 року №1030, зі змінами і доповненнями, за кожну зірвану рослину з Червоної книги України передбачена відповідна компенсація за її знищення, наприклад: черемша (цибуля ведмежа) – 62 грн. шафрани (крокуси), підсніжники від 49 до 62 грн. у залежності від виду, сон трава – від 37 до 62 грн у залежності від виду.

З минулого року, з початком повномасштабного вторгнення, на природу України лягло додаткове навантаження. Через обстріли, пожежі, створення ліній оборони нищаться цілі екосистеми. На відновлення їх знадобляться десятиліття, а деякі - втрачені назавжди.

Тож будьте свідомими і не робіть свій "внесок" в знищення краси і тендітності української природи. 

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых

Погода на 18 квітня

20:00, 17 апр 2024

0