--.-° --% 0мм

Брифінг голови Ради оборони міста Олександра Вілкула за підсумками 5 лютого та тижня

21:25, 5 фев 2023 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

Доброго вечора, дорогі земляки!

-  347 днів повномасштабної війни наше місто, як і вся країна, б'ється як одне серце і працює на Перемогу. Як би не було важко, ми крок за кроком прямуємо до своєї мети – до звільнення всієї нашої рідної землі від окупантів. 

-  Щодо ситуації на фронті - на нашому напрямку вона перебуває під повним контролем ЗСУ. В четвер я разом із військовими був у багатьох населених пунктах Херсонської області - починаючи з Великої Олександрівки і Берислава та закінчуючи Осокорівкою та Нововоронцовкою. Можу сказати, що бойовий дух у наших воїнів дуже високий, вони виконують усі поставлені перед ними бойові розпорядження.

-  Противник основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів на лівому березі Дніпра. Наші підрозділи протягом тижня завдавали точних ударів по районам зосередження особового складу, артилерії та складів боєприпасів окупантів. За інформацією Генштабу ЗСУ, що надійшла сьогодні, наша авіація протягом доби завдала 9 ударів по районах зосередження ворога, а наші підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 2 райони зосередження живої сили противника та склад боєприпасів. 

-  За інформацією Сил оборони таврійського напрямку, наші війська продовжують здійснення заходів з оборони шляхом обладнання оборонних рубежів, а також проводять розмінування місцевості, житла, об’єктів інфраструктури та надають усю можливу допомогу місцевому населенню. На нашому напрямку саперами вже перевірено майже 6200 га території, 1800 км доріг, 2100 домогосподарств та багато іншого. Вилучено майже 57 тисяч одиниць вибухонебезпечних предметів.

-  Ворог продовжує терор мирного населення та населених пунктів на правому березі Дніпра. Сьогодні на Херсонському напрямку обстрілів зазнали 15 населених пунктів, а також Херсон. Протягом тижня окупанти продовжували обстріли громад Нікопольського району нашої області зі ствольної артилерії та РСЗВ. У Криворізькому районі сьогодні, як і весь цей тиждень, обстрілів не було. 

-  Шановні земляки та усі, хто перебуває в нашому місті - загроза ракетних ударів та атак дронів-камікадзе залишається по усій території нашої країни. Тому дотримуйтесь правил повітряної тривоги.

-  У Кривому Розі ситуація стабільна та контролюється Радою оборони міста. Усі органи влади чітко виконують свої обов’язки. У місті повністю забезпечено роботу комунальних підприємств, медичної сфери та соціальних установ. 

-  Рада оборони міста продовжує надавати значну допомогу нашим військовим у матеріально-технічному забезпеченні - це і автомобільна техніка, і квадрокоптери, і зарядні станції, і будматеріали, і ретранслятори для рацій та багато іншого.

-  Весь тиждень Укренерго надавало на Дніпропетровську область ліміти від 50 до 60% від необхідного. Незважаючи на стабілізаційні відключення, які застосовують енергетики, підприємства критичної інфраструктура міста, а саме – теплопостачання, водопостачання та водовідведення - працюють. Пасажирський електричний транспорт працює стабільно, але у відповідності до лімітів. Це приблизно на рівні 40%. Комунальні автобуси працюють на 100%. Вуличне освітлення у місті не працює до моменту збільшення лімітів – це вимоги енергетиків. Складна ситуація в енергетиці – це наслідки терористичних атак ворога. Тому до цієї ситуації, як би не було важко, треба ставитися спокійно. Витримка – це також наша зброя проти ворога.

-  Попри всі складнощі, місто живе. Продовжуємо комплексну роботу з забезпечення автономності об’єктів критичної інфраструктури у разі блекаутів. Джерелами резервного живлення ми обладнали вже 156 об’єктів критичної інфраструктури. А якщо рахувати з «Пунктами незламності», об’єктами медичної та соціальної сфери, ті шо ми також обладнали генераторами, то кількість об’єктів доходить вже до тисячі. Наприклад КП «Криворіжтепломережа» вже передано 49 генераторів. З них 47 – вже підключені та працюють на котельнях, а 2 генератори підключать найближчими днями. Зокрема, вдалося забезпечити генератором потужністю 400 кВт котельню по вулиці Свято-Миколаївській у Центрально-Міському районі, яка часто потрапляла під відключення енергетиків. Так можна зробити, на жаль, не на всіх котельнях. Для великих котелень, які підключені до високовольтних ліній електропередач просто не існує генераторів необхідної потужності. 

-  Для зручності криворіжців в місті відкрито й функціонує понад 110 Пунктів Незламності та пунктів обігріву. Найближчим часом буде відкрито ще 5 Пунктів Незламності у комунальних установах. 40 Пунктів Незламності обладнано системами супутникового інтернету «Старлінк». Пункти працюють цілодобово, у разі необхідності туди можна прийти та підзарядити телефони, ноутбуки, пауербанки, випити чаю, там де є інтернет – скористатися ним.

-  Разом із постійною підтримкою наших військових підтримуємо і наші екстрені служби. У вівторок передали пожежно-рятувальному загону ще одну сучасну спецмашину IVECO, призначену для  ліквідації пожеж та проведення аварійно-рятувальних робіт. Це вже 27-й автомобіль, який з початку війни Рада оборони міста передала криворізьким рятувальникам. Крім спецтехніки співробітники ДСНС Кривого Рогу вже отримали більше 100 бронежилетів, 30 комплектів бойового пожежного одягу, 50 кевларових касок, паливо та багато іншого.

-  Навіть в умовах воєнного стану допомога військовим, підтримка криворіжців, забезпечення стабільної роботи міського господарства та бюджетної сфери - є пріоритетними. Згідно з прийнятими на першій цьогорічній сесії міськради рішеннями додатково буде спрямовано на це майже 800 мільйонів гривень. Найбільшу частину додаткових коштів - а це 56% - передбачено спрямувати на підтримку військових, забезпечення роботи бюджетної сфери, соціальний захист населення. 

-  Значний додатковий фінансовий ресурс передбачається на підтримку підприємств критичної інфраструктури. Це - придбання спецтехніки, джерел резервного живлення, капремонт мереж водопостачання та водовідведення. Також - для покращення якості надання медичної допомоги криворіжцям, у тому числи на придбання медичного обладнання. Хочу підкреслити, що всі напрямки Міської соціальної програми підтримки криворіжців - а це понад 60 видів різних виплат допомоги з міського бюджету - також збережені.

-  Також наше місто продовжує приймати вимушених переселенців. В Кривому Розі знаходиться вже понад 75 000 біженців. Лише за останній тиждень прибуло ще понад 157 осіб. Люди їдуть, перш за все, з херсонського напрямку. Кривий Ріг – місто з великим серцем, всіх приймаємо, кому потрібно - надаємо житло у пунктах компактного проживання, безкоштовне харчування, медичну та психологічну допомогу.

-  Та про гарну та важливу новину цього тижня. Місто Люблін, що у Польщі, стане містом-партнером Кривого Рогу. Це одноголосно підтримали депутати Люблінської міськради. Найближчім часом буде підписано партнерську угоду між містами. Силу дружніх стосунків між Кривим Рогом та Любліном доведено і активною допомогою наших польських друзів під час війни з росією. Після отримання статусу міст-партнерів ми зробимо наступний крок, щоб стати містами-побратимами. Для цього мають пройти громадські слухання у всіх районах міста і після цього це має затвердити сесія Криворізької міської ради. Ми готові разом працювати, наближати Перемогу, а надалі - втілювати в життя нові спільні проекти.

Такі короткі підсумки цього тижня. Кривий Ріг та всі ми працюємо на нашу Перемогу. Дякую кожному, хто робить свій внесок! 

Зберігаємо спокій, витримку, допомагаємо один одному, віримо у наші Збройні Сили! Разом – обов'язково переможемо!
Скучної вам ночі, дорогі земляки! 
Слава Кривбасу та Слава Україні!

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых