--.-° --% 0мм

Брифінг голови Ради оборони міста Олександра Вілкула за підсумками 29 січня та тижня

20:37, 29 янв 2023 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

Доброго вечора, дорогі земляки!  

- Понад 11 місяців повномасштабної війни проти країни-терориста наше місто, як і вся країна, б'ється як одне серце і працює на Перемогу. Незважаючи на всі зусилля окупантів нас зламати, ми крок за кроком прямуємо до своєї мети – до звільнення всієї нашої рідної землі від окупантів.
Сьогодні, 29 січня, ми вшановуємо пам'ять героїв оборони Крут 1918 року. Українські воїни під Крутами віддали життя, захищаючи незалежність. Сьогодні наші воїни гідно продовжують їхню справу. Впевнений, разом - впораємося з усіма викликами!
 
- Щодо ситуації на фронті - на нашому напрямку вона перебуває під повним контролем ЗСУ. Противник основні зусилля зосереджує на утриманні зайнятих рубежів на лівому березі Дніпра. Наші підрозділи протягом тижня завдавали точних ударів по пунктам управління, районам зосередження особового складу, артилерії та складів боєприпасів окупантів. За інформацією Генерального штабу ЗСУ, що надійшла сьогодні, наша авіація протягом доби завдала удару по зенітно-ракетному комплексу противника та 2 удари по районах зосередження живої сили, озброєння і військової техніки. Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили 2 радіолокаційних станції ворога та склад боєприпасів. За інформацією Сил оборони таврійського напрямку, наші війська продовжують здійснення заходів з оборони шляхом обладнання оборонних рубежів, позицій, а також проводять розмінування місцевості, житла, об’єктів інфраструктури та надають усю можливу допомогу місцевому населенню.
 
- Ворог продовжує терор мирного населення та населених пунктів на правому березі Дніпра. За добу, зокрема, обстрілів з РСЗВ та ствольної артилерії зазнали райони населених пунктів Херсонської області та сам Херсон. У Херсоні окупанти кілька разів ударили по житлових кварталах, у тому числі по міській лікарні. Є загиблі та поранені.
 
- Також орки протягом тижня продовжували обстріли громад Нікопольського району зі ствольної артилерії та РСЗВ. Сьогодні окупанти з РСЗВ та важкої артилерії обстріляли м. Нікополь та Марганецьку громаду. У Нікополі пошкоджено двоповерховий житловий будинок, ліцей, 2 господарські споруди, майже півдесятка автомобілів, приватні підприємства, магазин. Без втрат. У Криворізькому районі сьогодні, як і весь цей тиждень, обстрілів не було.
 
- Також за даними Генштабу ЗСУ загроза завдання ворогом ударів з використанням ракет та дронів-камікадзе залишається по всій Україні. В четвер країна-терорист знову завдала масовані ракетні та дронові атаки по енергетичній та цивільній інфраструктурі України. За даними Головнокомандувача ЗСУ, зранку ворог випустив 55 ракет повітряного та морського базування. Силами ППО знищено 47 ворожих крилатих ракет. По Кривому Рогу прильотів не було. Частина ракет змінила траєкторію, частина ракет була збита. Дякуємо ППО та ЗСУ! Також за інформацією Повітряних сил ЗСУ, було знищено 24 «шахеди». У нашій області було знищено 5 "мопедів".
 
- Але незважаючи на ефективну роботу ППО, були влучання та пошкодження об’єктів енергетичної інфраструктури у інших областях України. Тому ситуація в енергетиці є дуже складною. У четвер, у зв'язку з загрозою влучення ракет, щоб мінімізувати ризики, енергетики застосували превентивні відключення. Тому у Кривому Розі було відключено частину критичної інфраструктури тепло- та водопостачання. Протягом дня електроенергія не подавалась на Центрально-Міський район та частину Саксаганського. В інших районах міста діяли аварійні відключення. Проте завдяки відпрацьованій нами схемі дій в умовах повної відсутності електропостачання, вся критично важлива інфраструктура міста працювала. 24 котельні, де не було електропостачання, були запущені від генераторів на рециркуляцію води. Лікарні, Карачунівський водозабірний комплекс та насосні станції також працювали від генераторів.

Вже надвечір вдалося відновити електропостачання Карачунівського водозабірного комплексу, також електроенергія почала подаватися на відключені котельні.
Таким чином, завдяки відпрацьованому алгоритму дій, оперативній та злагодженій роботі всіх міських служб, вся міська інфраструктура була збережена. Підкреслю, якби не ця робота і, наприклад, із труб водоканалу злилася б вода через відсутність напруги, то на відновлення нормальної роботи знадобилося б близько двох тижнів. Дякую всім, хто брав та бере участь у цій роботі.
 
- Зараз тільки в Чорному морі на бойовому чергуванні знаходиться 15 ворожих кораблів, серед яких 3 носії крилатих ракет "Калібр", загальний залп складає близько 20 ракет. Тому дотримуйтесь правил повітряної тривоги. Бережіть себе та своїх близьких.
 
- У Кривому Розі ситуація стабільна та контролюється Радою оборони міста. Усі органи влади чітко виконують свої обов’язки. У місті повністю забезпечено роботу комунальних підприємств, медичної сфери та соціальних установ.
 
- Рада оборони міста продовжує надавати значну допомогу нашим військовим у матеріально-технічному забезпеченні - у тому числі автотехнікою, тепловізорами, зарядними станціями, прожекторами для боротьби з ворожими дронами (вони вже встановлені та працюють у тому числі і в нашому місті), квадрокоптерами, будматеріалами та багатьом іншим. Також налагодили пошиття маскувальної амуніції та направляємо її для наших воїнів на передовий.
 
- Незважаючи стабілізаційні та аварійні відключення, які застосовують енергетики, підприємства критичної інфраструктура міста, а саме – теплопостачання, водопостачання та водовідведення - працюють. Пасажирський електричний транспорт працює стабільно, але у відповідності до лімітів. Це приблизно на рівні 40%. Комунальні автобуси працюють на 100%. Вуличне освітлення у місті не працює до моменту збільшення лімітів – це вимоги енергетиків. Прошу і водіїв і пішоходів бути вкрай обережними у темний час доби.
 
- Для зручності криворіжців в місті відкрито й функціонує понад 110 Пунктів Незламності та пунктів обігріву, 40 Пунктів Незламності обладнано системами супутникового інтернету «Старлінк». Вони працюють цілодобово, у разі необхідності туди можна прийти та підзарядити телефони, ноутбуки, пауербанки, там де є інтернет – скористатися ним, випити чаю.
 
- Продовжуємо під час війни підтримувати наших мешканців. У середу на засіданні виконкому міськради прийнято 25 проєктів рішень соціального спрямування. У січні допомогу з міського бюджету отримають майже 1300 криворіжців на суму 9,8 мільйонів гривень. В умовах воєнного стану місто продовжує надавати допомогу ветеранам, воїнам-інтернаціоналістам, чорнобильцям, та багатьом іншим категоріям криворіжців. Це понад 60 видів різних виплат. У 2023 році, незважаючи на дуже непросту економічну ситуацію, жодну з виплат за міською Програмою соціальної підтримки не скорочено і не скасовано. Допомога буде продовжена.
 
- Продовжується допомога мешканцям, чи квартири та будинки постраждали в наслідок російських ракетних ударів. Допомога від міста надається залежно від пошкоджень. Зокрема, надається допомога сім'ям, чиї квартири та будинки постраждали після удару 14 січня. Усього, прийнято 110 заявок, по 70 вже є рішення - надано допомогу по 100 тисяч гривень трьом сім'ям чиї будинки постраждали найбільше, 31 сім'я отримала допомогу на загальну суму 562,3 тис грн, ще 36 сімей отримають допомогу на початку наступного тижня. Готується проект рішення для надання допомоги по іншим 40 заявкам. Я наголошую – це допомога з міського бюджету. Державну допомогу люди отримують окремо.
 
- Також наше місто продовжує приймати вимушених переселенців, у тому числі з сіл, що постійно обстрілюють окупанти на правому березі Дніпра Херсонської області. В Кривому Розі знаходиться вже понад 75 000 вимушених переселенців. Лише за останній тиждень прибуло понад 200 людей з Казацького, Бериславу, Новобериславу, Веселого та інших населених пунктів. Ми будемо продовжувати підтримувати не тільки тих, хто приїхав до нашого міста, а й надавати допомогу Херсонським громадам на деокупованій території. Регулярно привозимо їм продукти харчування, одяг, засоби гігієни. Даємо будівельну техніку для відновлення інфраструктури. На цьому тижні ми привозили допомогу, зокрема, в Кочубеївську ОТГ, де орки підступно ракетами вдарили по будівлі сільради. Чотири поранені були евакуйовані до лікарень Кривого Рогу, їм надали усю необхідну медичну допомогу.
 
- Та традиційно про наші мирні перемоги. 15 медалей привезли криворізькі спортсмени з чемпіонату Дніпропетровської області з тхеквондо. Відмінний результат - вітаю!
 
Такі короткі підсумки цього тижня. Кривий Ріг та всі ми працюємо на нашу Перемогу. Дякую кожному, хто робить свій внесок!
Зберігаємо спокій, витримку, допомагаємо один одному, віримо у наші Збройні Сили та нашу Перемогу! Разом – обов'язково переможемо!
Скучної вам ночі, дорогі земляки!
Слава Кривбасу та Слава Україні!

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых