--.-° --% 0мм

Українцям пояснили, хто може отримувати 3,3 тис. грн допомоги під час війни

14:33, 27 янв 2023 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

В Україні деякі громадяни під час війни мають право на отримання щомісячної грошової допомоги в розмірі 3,35 тисячі гривень. Така сума гарантована державою з часткового безробіття.

Про це йдеться у повідомленні Юридичного порадника для тимчасово переміщених осіб у соцмережі Facebook.

Допомога з часткового безробіття

Як зазначили фахівці,  така допомога передбачена урядовою постановою № 702 від 21 червня 2022 року. Відповідно до неї, допомогу з часткового безробіття можуть надавати працівникам та фізособам-підприємцям у разі втрати частини заробітку чи доходу через зупинення або скорочення виробництва продукції, виконання робіт, надання послуг з причин:

  •     економічного чи технологічного характеру;
  •     надзвичайної ситуації;
  •     введення надзвичайного чи воєнного стану;
  •     встановлення карантину.

Умови отримання допомоги

Як зазначили фахівці, вищевказана сума є максимальним розміром допомоги з часткового безробіття для Фізосіб-підприємців та найманих працівників.

На допомогу можуть претендувати ФОПи, чия тривалість робочого дня скоротилася на щонайменше 30%. Для працівників скорочення діяльності має охопити від 20% загальної кількості співробітників, а робочий час та заробітна плата має скоротитися на щонайменше 30%.

Хто не має права на допомогу

Експерти пояснили, що не всі, хто частково втратив бізнес чи роботу, можуть отримувати відповідну допомогу. Виплати неможливі, якщо фізособу-підприємця визнано банкрутом або ж він перебуває у процесі санації.

Отримувати тау допомогу дозволено не більше 180 календарних днів, а заявки потрібно подати ФОПу упродовж 90 днів з моменту скорочення чи зупинення діяльності. Для цього треба звернутися у центр зайнятості за місцем, де розташоване підприємство.

 

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых