--.-° --% 0мм

Сьогодні у Кривому Розі шанують пам’ять жертв Голокосту

10:24, 27 янв 2023 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг
Сьогодні у Кривому Розі шанують пам’ять жертв Голокосту

Схиляємо голови у скорботі за навіки полеглими у безіменних могилах і печах крематоріїв. Зробимо все можливе, щоб найбільші суспільні цінності – свобода, гуманізм, мир та злагода – завжди панували на нашій землі.

Щороку 27 січня уся світова спільнота вшановує пам'ять жертв Голокосту – мільйонів жінок, чоловіків і дітей, котрі загинули від рук нацистів у роки Другої світової війни.

Масштаби цієї страшної трагедії шокують: на українських землях жертвами Голокосту стали сотні тисяч представників єврейського народу та інших національностей, а в найбільшому нацистському таборі смерті Аушвіц поблизу польського міста Освенцим мученицькою смертю загинуло близько 1,4 мільйона людей.

У Кривому Розі завжди будуть пам'ятати Чорногорську трагедію. Це трагічні події в районі житлових масивів Чорногорка та імені Шевченка, на території шахт № 5 та «Південна» рудоуправління імені Ілліча, пов'язані з окупацією Кривого Рогу у 1941—1944 роках. Місце розстрілу єврейського населения німецькими військами та поліцаями.

За даними Криворізького історико-краєзнавчого музею 13 жовтня 1941 року було розстріляно 700 осіб, з жовтня 1941 по квітень 1942 року – 6293 особи, у серпні 1943 року – 13 осіб.

Незабаром після звільнення міста на цьому місці встановили пам'ятник висотою 1,5 м зі шматків рейок по периметру та колючого дроту. Руїни копальні збереглися.

Біля трамвайної зупинки «Селище Шевченка» встановлено пам'ятний знак, на згадку про трагедію.

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых

Погода на 18 квітня

20:00, 17 апр 2024

0