--.-° --% 0мм

Половина маршруток Кривого Рогу не виходять на маршрути через економічно необґрунтовані тарифи на проїзд

18:39, 6 дек 2022 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

З настанням зими проблема низьких, економічно необґрунтованих тарифів на перевезення у маршрутках може стати для приватних перевізників Кривого Рогу критичною проблемою. Якщо до настання холодів маршрутники балансували на межі збитковості, то зі збільшенням витрати ПММ, збільшенням витрати на енергоносії маршрутки можуть просто зупинитись. Ніхто з приватних перевізників не довго працюватиме собі на збиток.

Проблема полягає в тому, що після стрімкого підвищення цін на газ, бензин та ПММ з початку війни на 50-80% у багатьох містах України ціни на перевезення значно збільшилися, а маршрутки у Кривому Розі продовжують роботу за старими тарифами у 10 грн. У той же час у Дніпрі вже кілька місяців діють тарифи від 15 до 18 грн, у Вінниці 15-18 грн, у Миколаєві 14-18 грн, у Полтаві та Одесі – по 15 грн. При цьому довжина маршрутів у Кривому Розі значно вища, а значить витрати перевізників більші.

«Жодне комерційне підприємство, зокрема транспортне, не може довго працювати на збиток. Нам треба платити зарплати водіям, треба купувати бензин, газ, запчастини. Якщо у лютому бензин коштував близько 32 грн, то зараз – 51 грн, газ коштував 18 грн, то зараз – 29 грн, автогаз метан коштував 38 грн, то зараз – від 48 грн і вище. А з настанням холодів витрата палива різко зростає, і ми зазнаємо додаткових збитків. Плюс додаткові витрати на електроенергію та опалення. Таким чином, без встановлення справедливих тарифів, ми просто не зможемо працювати. Потрібно встановити тарифи бодай як у сусідньому Дніпрі. Хоча там маршрути і коротші, але вони працюють за тарифами від 15 до 18 грн», – висловив загальну думку перевізників представник одного з комерційних транспортних підприємств міста.

Ще у жовтні відповідні пропозиції транспортні підприємства направили на розгляд виконкому Кривого Рогу, який зобов’язаний їх розглянути відповідно до чинного законодавства. Вже, згідно з регламентом, пройшли громадські слухання, але рішення досі не ухвалено. Але за економічної обґрунтованості вимог, у місті, після проходження всіх регуляторних процедур, згідно із Законом мають бути встановлені нові граничні ціни на проїзд у комерційному транспорті. Відповідно до спрямованих перевізників документів вони становитимуть – маршрути №5, 20, 21, 71, 50 – 13 грн, решта – 15 грн (виключення – маршрут №14 від пл. Звільнення до п. Авангард – 17 грн).

У поточній ситуації це рішення виглядає неминучим. При цьому в Кривому Розі за рішенням місцевої влади запроваджено і, згідно з прийнятим минулого тижня бюджетом на 2023 рік, зберігається безкоштовний проїзд у міському комунальному транспорті – міських автобусах, тролейбусах, трамваї та швидкісному трамваї – не лише для мешканців міста, а й для переселенців, військових та всіх інших пасажирів. При цьому в інших містах тарифи на комунальний транспорт становлять 8–10 грн.

Платон Бережний

Джерело

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых