--.-° --% 0мм

Брифінг Начальника військової адміністрації Кривого Рогу Олександра Вілкула за підсумками 4 грудня та тижня

20:48, 4 дек 2022 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

Доброго вечора, дорогі земляки! Давайте коротко підіб'ємо підсумки дня і тижня, що минає.

- Почну з ситуації на фронті. Після зачистки від ворога правого берега лінією розмежування є річка Дніпро. І ситуація з фізичною безпекою для Кривого Рогу значно покращилася. Фактично тепер ворог може діставати до нас лише крилатими ракетами, «Шахідами» та найдальнобійнішими РСЗВ типу «Торнадо». Звільненням правого берега для Кривого Рогу закінчився перший етап війни. Головне – що нашій команді, яка складається з цивільних та військових, вдалося не пустити орків до міста. Кривий Ріг не було захоплено і не було зруйновано. Але війна ще не закінчилася. 
За інформацією Генерального штабу ЗСУ, зараз ситуація на нашому напрямку фронту перебуває під контролем ЗСУ,  окупанти ведуть позиційну оборону, зосереджують зусилля на стримуванні дій підрозділів Сил оборони України. Не припиняються артилерійські обстріли населених пунктів на правому березі Дніпра. 

- Щодо обстрілів, то весь тиждень обстрілів Криворізького району не було. Проте на нашому напрямку ворог продовжує терор Нікопольського району. Під постійними обстрілами з РСЗВ та ствольної артилерії знаходяться мирні громади, житлові будинки, дитячі садки та інші цивільні об'єкти. Ось і сьогодні ворог вночі здійснив 10 обстрілів по Марганецькій, Червоногригорівській, Нікопольській та Покровській громадах. У Червоногригорівській громаді пошкоджено пів десятка житлових будинків, господарські споруди, ЛЄП. Вдень обстріли м. Нікополь та громад Нікопольського району продовжились. У Покровській громаді у с. Капулівка загинув 23-річний цивільний чоловік. Пошкоджено  4 приватних житлових будинка, 2 господарчі споруди, ЛЕП, газопровід. Впевнений, за це і тисячі інших військових злочинів на окупантів чекає неминуча розплата.

- Щодо інших подій тижня. Головним викликом залишається ситуація з електропостачанням. Енергетики по всій країні роблять все можливе, щоб відновити енергосистему після терористичних ударів ворога. Звичайно, після таких масових руйнувань відновити все швидко просто неможливо. По всій країні та в нашому місті в тому числі діють аварійні та віялові відключення. Ними керує не міська влада, а ДТЕК та «Укренерго». Вони встановлюють графіки віялових відключень, і вони проводять аварійні відключення. Ми на них не впливаємо. Тому треба зі спокоєм і витримкою ставитися до ситуації, що склалася – повірте, енергетики роблять дійсно все, що в їх силах. При цьому в деяких мікрорайонах відключення тривають довше, у деяких менше. Існує офіційне пояснення ДТЕКу, що на частині ліній є об'єкти критичної інфраструктури, тому їх практично не відключають. Не варто «заздрити», тому що якщо відключити і там то не стане води та тепла і від цього точно краще нікому не буде.

- Водночас, незважаючи на віялові та аварійні відключення, ситуація з водою, каналізацією, теплопостачанням, газом у місті повністю стабілізована. Щодо електротранспорту, то він функціонує в обмеженому режимі. На маршрутах лише 10% трамваїв та 30% тролейбусів. Це пов'язано з тим, що для нормального функціонування швидкісного трамвая, тролейбуса та трамваїв необхідно 7,1 мегават електроенергії. Нам дають 1 мегават. Тому прошу без потреби нікуди не їздити, тому що навантаження на автобуси та маршрутки, звичайно ж, зросло дуже сильно.

- Зв'язок та інформування. У цьому питанні, коли все відключилося, були очевидні недоробки. Прийнято рішення, що дві радіостанції Місто ФМ – частота 105,2 МГц і Радіо Кривбас - 102,3 МГц, обладнані генераторами - вони будуть вести мовлення навіть за повного і тривалого блекауту і через них ми будемо вас інформувати. Генераторами обладнано вже 30 вишок, і вони мають дати десь стійкий, десь нестійкий зв'язок, але по всьому місту.

- Ситуація у Кривому Розі повністю контролюється військовою адміністрацією міста. Усі органи влади діють злагоджено та ефективно, і чітко виконують свої обов'язки. Лікарні, соціальні служби та комунальні підприємства також працюють стабільно.

- Цього тижня було ухвалено бюджет міста на наступний 2023 рік. Головні його пріоритети – це підтримка обороноздатності міста, наших військових, збереження інфраструктури. Також, попри військовий стан - у пріоритеті виконання соціальних програм, підтримка медицини, освіти, галузей, які забезпечують життєдіяльність та оборону нашого міста. Майже 44% всіх бюджетних видатків – це соціальна сфера та соціальний захист населення. Будуть збережені програми соціальної підтримки криворіжців, всі види і розміри допомоги та пільг населенню, що надавалися у цьому році, підтримка чорнобильців, афганців, багатодітних сімей тощо. Працюватиме й програма безкоштовного проїзду у міському комунальному транспорті. Підтримка людей була і буде для нас у пріоритеті. Звичайно, ми всі сподіваємось і все зробимо для того, щоб наблизити Перемогу. Щоб ситуація стала кращою і ми змогли знову реалізовувати наші мирні проекти та розвивати наше місто.

- Для наближення нашої Перемоги продовжуємо надавати допомогу нашим військовим у матеріально-технічному забезпеченні. Зокрема, передали військовим ще 20 сучасних квадрокоптерів, які зараз вкрай необхідні на фронті. А з початку війни наші захисники отримали від Кривого Рогу вже понад 200 дронів та БПЛА.

- Також щодня продовжується робота з підготовки інфраструктури міста до роботи в умовах блекауту -  тобто повної відсутності електроенергії. На жаль, загроза завдання окупантами повторних ударів по енергосистемі залишається дуже високою. Ми робимо все можливе і неможливе щоб бути максимально готовими - наскільки це взагалі можливо у блекаутах. Я докладно про це розповідав у четвер, повторюватимусь не буду. Зокрема, ми передали міськводоканалу установку, яка у випадку блекауту зможе очищувати воду для питного водопостачання з будь-якого джерела. Цю установку можна перевезти у будь-який район міста, підключити до генератора і навіть з річкової води вона видаватиме питну очищену іонізовану воду. Станція здатна готувати на добу 48 кубів питної води належної якості. 

- У місті цілодобово функціонують вже 45 пунктів обігріву (Пунктів Незламності) у міських закладах освіти, де є генератор, електрика, вода, їжа та тепло. Старлінків поки немає. З початку війни у нас було близько сотні Старлінків і я їх віддав на фронт – там було важливіше. Думаю, що Старлінки на Пунктах Незламності будуть протягом двох тижнів. Наразі Пункти Незламності відкриваються також на заправках, відділеннях поліції та об'єктах бізнесу. За тиждень буде близько сотні.

- Шановні земляки! Кожен із нас зараз має готуватися до тривалих блекаутів. Готуватись вижити. Запас води, їжі, пауербанки, ліхтарики. У кого є можливість – встановлюйте буржуйки, це особливо актуально для приватного сектору та для тих, хто має дачі. Йде війна і нам необхідно вижити та перемогти.

- Широко цього тижня обговорювалося питання повернення очного навчання. Була пропозиція після новорічних канікул дозволити школам, дитячим садочкам, ДЮСШ, музичним школам та іншим закладам перейти до режиму офлайн. Але лише тим, у кого є сховища та укриття. І лише на кількість дітей та працівників, що не перевищує кількість місць у укриттях. Для цього у школах та інших навчальних закладах проводиться ремонти укриттів – безпека дітей насамперед. Вже зараз в 74 освітніх закладах ремонти укриттів завершені. Ще в 18 тривають - їх планується завершити до кінця року. Але в розмовах і з вчителями та з батьками школярів я зрозумів, що думки щодо навчання в режимі оф-лайн розділилися 50/50. Я нагадую, що ніхто нікого не примушує – кожен, як вважає за доцільне. З одного боку, батьки та діти дуже втомилися від онлайн, з іншого боку, всі розуміють небезпеку через російські ракетні обстріли. При цьому укриття є в більшості шкіл та їх майже нема в дитячих садочках. Але всі хочуть, щоб працювали спортивні школи та кружки офлайн. На наступному тижні я проведу нараду з організації опитування батьків та вчителів щодо режиму роботи шкіл, в тому числі ДЮСШ. Батьки, які хочуть щоб їх діти навчалися офлайн, мають особисто поставити підпис, що вони розуміють ризики та несуть відповідальність. Я розумію яке важливе питання – навчання дітей. Ми будемо вирішувати його спільно з вами, щоби прийняти рішення до закінчення першого семестру, тобто до 26 грудня.

- І про наші мирні перемоги. На кубку Європи зі спортивного та бойового Самбо наша вихованка ДЮСШ №7 Валерія Захаревич здобула срібну медаль. А на чемпіонаті України з кікбоксингу наші хлопці та дівчата з ДЮСШ №2 взяли 1 перше місце, 1 друге місце та 4 - треті. Відмінний результат, вітаю спортсменів та їх тренерів!

Такий був цей тиждень. Кривий Ріг, як і раніше, б'ється як одне серце, і всі ми працюємо на нашу Перемогу. Дякую кожному, хто робить свій внесок. Зберігаємо спокій, витримку, віримо у наші Збройні Сили! Та ще раз скажу: не питайте, коли закінчиться війна. Запитуйте себе – що я зробив сьогодні, щоб наблизити нашу Перемогу, і що я можу зробити завтра. Разом – переможемо!
Скучної вам ночі, дорогі земляки! 
Слава Кривбасу та Слава Україні!

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых