--.-° --% 0мм

О. Вілкул: Міськводоканал отримав установку, яка у випадку блекауту зможе очищувати воду для питного водопостачання з будь-якого джерела

09:08, 2 дек 2022 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

Начальник Військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул провів робочу нараду щодо роботи міськводоканалу в умовах блекауту - повного відключення міста від електрики.

«Ми очікуємо найважчу зиму в Україні після Другої світової війни. Ми вже пережили один блекаут, що буде далі, не до кінця зрозуміло, тому що орки продовжують гатити по нашій інфраструктурі. І важливим елементом є водопостачання. Нам вдалося під час першого блекауту утримати водну систему за рахунок генераторів на першому, другому та третьому підйомах. Тобто, вода залишилася в системі. Четвертий, п’ятий, шостий підйоми, ті, які потерпають від відключень електрики, все одно дають змогу докачувати воду до перших поверхів. А водовозками вода розвозиться за іншими напрямками. Але, може бути важче, тому ми використовуємо різні інструменти. Зараз Міськводоканал отримав станцію очистки води, яка може брати воду будь-звідки та видавати чисту воду. Це - один із елементів системи, яку ми готуємо задля того, щоб вижити, коли буде ще важче, ніж зараз», - сказав Олександр Вілкул.

У рамках реалізації Плану з підготовки міста до роботи в умовах блекауту, придбані генератори  та паливо для підключення насосних станцій,  створені графіки розвозки  автомобілями з цистернами питної води  по мікрорайонам та інше.

Директор КП «Кривбасводоканал» Сергій Марков зазначив: «Для забезпечення жителів Кривого Рогу питною водою в умовах блекауту Військова адміністрація проводить колосальну роботу зі створення, фактично, альтернативної системи  живлення насосних станцій. В умовах війни, щоб не інформувати ворога, я не маю права озвучити деталі  цієї колосальної роботи, але її обсяг вражає». 

Автономну станцію можна перевезти у будь-який район міста, підключити до генератора і навіть з річкової води вона видаватиме питну очищену іонізовану воду. Установка отримана за підтримки Благодійного Фонду «Відбудуємо нашу Україну».

Директор Фонду Олег Кленін сказав: «Цю установку ми виготовили та подарували для потреб Кривого Рогу. Вона бере воду будь-якої якості - як з підземних так і поверхневих джерел. Очищує  її та дає високоякісну питну воду -  48 тон води на добу».   

«Система живлення Водоканалу на генераторах, у тому числі, використання цієї установки, дозволить забезпечити питною водою населення, лікарні, Будинки милосердя, пункти незламності та інші об’єкти критичної інфраструктури», - сказав Вілкул.

До складу станції очистки води входять: установки аерації і механічної фільтрації; установка адсорбції з використанням активованого вугілля; мембранна установка (зворотний осмос); насосні вузли; установки знезараження та мінералізації води і накопичувальні ємності. 

Директор Водоканалу Сергій Марков зазначив: «Криворіжці мають розуміти, що йде війна, тому  може статися так, що на генераторах ми не піднімемо  водопостачання вище першого або третього поверхів, тож  люди мають спускатися з верхніх поверхів на нижні, щоб набрати воду.

Питна вода буде, але ми не можемо її підвезти  під кожний будинок. Тому, про місця підвозу води буде повідомлено і люди мають пройти певну відстань  до них. Під керівництвом Олександра Вілкула робимо все можливе і також розраховуємо на розуміння криворіжців».

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых