--.-° --% 0мм

Брифінг начальника військової адміністрації Кривого Рогу О.Вілкула за підсумками 18 вересня та тижня

22:21, 18 сен 2022 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

ГОЛОВНЕ:

-  Це був дуже важкий, але водночас по-справжньому героїчний тиждень для нашого міста. За подіями у Кривому Розі спостерігала вся Україна, і судячи по західним ЗМІ - весь цивілізований світ.

Наше місто протягом трьох днів зазнавало справжньої терористичної атаки. Атака була добре продуманою та ретельно спланованою ворогом. Це абсолютно очевидно. За три дні – 13 крилатих ракет. «Іскандери», «Ікси» та найдорожчі російські ракети «Кінжал». І всі вони були спрямовані на абсолютно мирну цивільну інфраструктуру, критично важливі гідротехнічні споруди. Мета, яку переслідували ці покидьки – змиті водою три райони міста, в яких проживає понад 150 тисяч людей. А водночас залишити значну частину міста без водопостачання. Виглядає як сценарій фільму про божевільних маніяків, які отримали доступ до ракет. Хоча, напевно, такими вони є насправді.
13 крилатих ракет. Ви розумієте, що загроза була дуже серйозна. Але як завжди перед будь-якими загрозами ми об'єдналися.

-  Військова адміністрація міста ще 14 вересня, буквально одразу після першого обстрілу, створила Штаб із ліквідації наслідків аварії на гідротехнічних спорудах. Як начальник військової адміністрації я очолив Штаб, який об'єднав керівників та представників рятувальних комунальних аварійних та промислових структур міста. З того моменту штаб працює цілодобово. З вечора 14 вересня ми працювали безпосередньо на місці аварії, рішення доводилося приймати практично щохвилини, тому що ситуація складалася дуже важко. Був задіяний весь ресурс, який тільки можна було задіяти. Зараз можна сказати - і я чесно скажу - були моменти, коли місто стояло на порозі катастрофічних наслідків. Але ми впоралися. У тому числі завдяки екстреним заходам, як контрольовані підриви гідротехнічних споруд нижче за течією. Зараз, через кілька діб, коли стало менш страшно, деякі наші "дуже розумні" екологічні активісти почали писати заяви до правоохоронців про забруднення річки Інгулець. Можу сказати, що рішення я приймав особисто, тому пишіть відразу на мене. Не морочте іншим людям голову.

-  Я впевнений - події тієї ночі та наступних днів увійдуть в історію. Увійдуть як приклад чітких, злагоджених та ефективних дій усієї криворізької команди. Я ще раз щиро дякую працівникам ДСНС, «Кривбаспромводопостачання», «Кривбасводоканалу», правоохоронним органам, промисловим підприємствам, міському та районним виконкомам. Я дякую кожному, хто брав участь у ліквідації наслідків аварії і хто працює зараз, у тому числі ризикуючи власним життям. 

-  До речі, за мужність і героїзм, самовідданість і високий професіоналізм, виявлені під час виконання завдань в умовах, пов’язаних із ризиком для життя під час ліквідації наслідків надзвичайної ситуації сьогодні 25 рятувальників Дніпропетровщини, з яких один посмертно, були нагороджені Президентом урядовими та державними відзнаками. Ви, безумовно, їх гідні. 
За ліквідацію цієї аварії я ще робитиму подання на державні нагороди. Схиляю голову перед мужністю загиблого вчора співробітника одного з комунальних підприємств, який брав участь у ліквідації аварії та до кінця виконав свій обов'язок.

-  Підбиваючи підсумки вже проведеної роботи з ліквідації аварії, скажу головне. Перше - рівень води в річці Інгулець, яка протікає містом, вже знаходиться на звичайному рівні. Спостерігається підвищення рівня ґрунтових вод, але це тимчасові наслідки та загрози не несуть.

-  Друге - підтоплення житлових будинків ліквідовано. Нагадаю, всього було підтоплено 112 житлових будинків та дач. В п'ятницю розпочали працювати комісії Центрально-Міського та Інгулецького районів, які фіксують руйнування та збитки. Я дав завдання, щоб для зручності людей, чиї будинки постраждали, з понеділка розпочав роботу «Мобільний офіс». Працівники соціальних служб будуть допомагати постраждалим оформляти заявки на матеріальну допомогу з міського бюджету. Документи на матеріальну допомогу постраждалі також можуть оформити в кожному підрозділі «Віза» у всіх районах нашого міста, або самостійно через застосунок «Дія». Через «Дію» оформлюється звернення на отримання допомоги від держави. А через «Візу» - матеріальна допомога від міста. За консультаціями можна звернутись на міську гарячу лінію 15-20.

-  Третє – по всьому місту водопостачання відновлено. Причому відновити водопостачання у більшій частині міста вдалося вже за 4 години після першого удару в середу 14 вересня. Найдовше роботи велися з відновлення водопостачання на Макулані та КДЗ. Терористи не додумалися ні до чого краще, як ударити по трубі шестисотого діаметру, що підводить туди воду, гіперзвуковою ракетою «Кінжал» яка коштує понад 10 мільйонів доларів. Але через добу й у цих районах подачу води було відновлено.

-  Четверте. За офіційною інформацією Міндовкілля, якість води у річці Інгулець повертається до нормального стану. Ситуація контрольована. Держекоінспекція повідомила, що, як я і казав, червоний колір води викликаний попаданням в воду складової залізної руди - гематиту. Наразі цей червоний пігмент вже осідає і вимивається. Якість питної води відповідає всім нормам. Водозабір питної води для міста береться в іншому місці, де вода не була червоного кольору. Держекоінспекція та Держводагентство будуть проводити постійне спостереження за якісним станом води в Інгульці.

-  П'яте. На самих гідротехнічних спорудах відновлювальні роботи продовжуються, триває героїчна робота багатьох сотень криворіжців – руйнування дуже серйозні. Але ми знаємо, що робити і робимо все можливе. 

-  Незважаючи на масштабну терористичну атаку з боку так званої «другої армії світу» та її божевільного керівництва, наше місто-фортеця живе та працює. Повністю забезпечено роботу всіх комунальних підприємств, міського транспорту, медичних та соціальних установ. Усі органи влади чітко виконують свої функції. Ситуація у місті повністю контролюється Військовою адміністрацією та ЗСУ. 

-  Триває допомога від міста тим, хто її найбільше потребує. Безкоштовні продуктові набори від міста вже отримали 150 тисяч криворізьких сімей. Також місто продовжує надавати різну допомогу вимушеним переселенцям, які прибувають до нашого міста. Загалом у Кривому Розі вже понад 63 тис. лише офіційно зареєстрованих біженців. Реальна цифра - близько 75 тис.

-  Люди змушені залишати свої будинки через безперервний терор мирних громад окупантами. Весь тиждень ворог продовжував терор Нікопольського району. Також під удар потрапив кілька разів Криворізький район. У п'ятницю у Великій Костромки Зеленодольської громади орки вбили двох людей. 

-   Сьогодні обстрілів Криворізького району вночі та вдень не було. У Нікопольському районі вночі окупанти обстріляли Нікополь та Марганецьку громаду. Постраждали троє людей: 49-річна жінка та двоє чоловіків - 26 та 82 років. Пошкоджено 25 багатоповерхових та 5 приватних будинків, дитячий садок та багато інших об'єктів.  Вдень орки ударили по трьох громадах Нікопольського району з "Ураганів" та "Градів" - Покровській, Червоногригорівській та Нікопольській. Двоє чоловіків - 39 та 74 років загинули. Двоє чоловіків поранені. Зруйновано 26 житлових будинків, 11 господарських споруд та інші об'єкти.

-  Ще раз повторюю – це справжній терор, якому немає та не може бути виправдань. Тому від імені територіальної громади Кривого Рогу ми ще раз вимагаємо – я наголошую, вже не просимо, а саме вимагаємо - від усіх цивілізованих країн світу визнати росію країною-терористом.

-  Щодо ситуації на нашому напрямку фронту. Цей тиждень почався з добрих новин - за офіційною інформацією Сил оборони півдня України, ЗСУ звільнили населені пункти Високопілля, Нововознесенське, Білогірка, Сухий Ставок та Миролюбівка на півночі Херсонської області. Весь тиждень ситуація на фронті була напруженою, динамічною, але перебувала і перебуває на сьогоднішній день під повним контролем ЗСУ. За даними оперативного командування "Південь", Сили оборони продовжують активні дії із закріплення на звільнених територіях. Ворог продовжує зазнавати серйозних втрат у живій силі та техніці. Дякуємо нашим військовим за мужність та героїзм!

Шановні криворіжці! Нас не залякати і нас не зламати. У кожного на своєму робочому місці свій фронт. Дякую вам за працю! Зберігаємо спокій, витримку, віримо у наші Збройні Сили! Та ще раз скажу: не питайте, коли закінчиться війна. Запитуйте себе – що я зробив сьогодні, щоб наблизити нашу Перемогу, і що я можу зробити завтра. 
Скучної вам ночі, дорогі земляки! 
Слава Кривбасу та Слава Україні!

 

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых

Погода на 18 квітня

20:00, 17 апр 2024

0