--.-° --% 0мм

Я розумію, де місце України: головні тези Зеленського до триріччя на посаді президента України

12:33, 21 май 2022 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

Сьогодні виповнюється три роки від того моменту, відколи Володимир Зеленський став президентом України. З цієї нагоди він поспілкувався з українськими журналістами та підбив підсумки трьох років у владі.

Про цінності та політику

Для мене зараз великих змін щодо цінностей не відбулося. Я розумію, де місце України. Я чесно виборюю це місце разом з усіма, разом з армією. Ми точно не імперія, і мені це дуже подобається. Найголовніше – місце нашої держави. Найголовніший курс – місце України серед рівних. Незважаючи на війну, послідовність я бачу, і ми йдемо цим шляхом.

Про перемогу

Я впевнений, що буде перемога. Тут немає альтернатив. Навіть щодо ЄС ми використовуємо різні курси, а з Росією і війною один курс і один шлях.

Не ми розпочинали, але нам війну закінчувати. Я думав, що закінчити також можна буде суто дипломатично. Зараз я розумію, що закінчення теж буде дипломатичним, але це діалог, у якого є відповідний термін, що в цьому діалозі можна знайти відповіді на багато запитань і багато рішень з російською стороною.

Я справді так вважав. А зараз це – як автомобіль, і не бензиновий, і не електрокар, тому і війна така – складна, і перемога буде дуже складна, вона буде і кривава, вона точно буде в бою, але кінцівка точно відбудеться в дипломатії, я впевнений в цьому, тому що є деякі речі, які, крім як за столом перемовин, ми не зможемо завершити. Тому що ми хочемо повернути все, а Росія хоче все не віддати, іншими словами – нічого не віддати.

Про вторгнення через Білорусь

Тиск на Україну відбувався задовго до початку широкомасштабного вторгнення в Україну, ми розуміли, що відбувається підготовка. Обсяг чи нахабність того, що ми побачили, ніхто не розумів до кінця.

Одна справа, коли ти розумієш, що з боку Білорусі, напевно, підуть танки, а інша справа, що конкретно з Білорусі летять ракети. Така різниця здається невеличка, що попереджали, що з того боку може розпочатися наступ. Але різниця велика.

Ти воюєш з ким? З тими силами та засобами, які на території Білорусі, які переходять крізь Білорусь і йдуть в Україну чи ти воюєш з двома країнами? Диявол в деталях. Тому ніхто до кінця не знав, що відбувається заздалегідь. Деталі ніхто не знав. Всі готувалися до різних заходів. Більше деталей, ніж мали ми, ніхто не мав.

Про початок наступу

Я би розпочав розмову про цей наступ з жовтня. Те, як ми готувались, що відбувалося, які були меседжі, які кроки перші економічні, фінансові, кібер, блокування, дефіцит бензину, як це відбувалося, зменшення обсягів енергоносіїв тощо. Я розпочав би з вересня-жовтня.

Хоча справедливо розпочинати з 2014-го року, але повномасштабний, я вважаю, цей такий гібридний артобстріл, розпочався ще восени.
Про чисельність армії

За нашими цифрами, нам потрібна армія не 260 тисяч, а бойових там було 120 тисяч. Я підписав перший указ на початку 2022-го року, коли я бачив конкретні цифри. Є гроші чи немає, але плюс 100 тисяч на наступний рік. Це мій указ.

Але навіть плюс 100 тисяч не змогли би зупинити Росію. Зараз ми розуміємо, що це 700 тисяч. Ви бачите результат роботи 700 тисяч людей, які воюють, щоби захищати таку територію.

У країнах НАТО є відповідна зброя, яка спроможна захистити небо від тих перших ракет. Чи можна було підготуватися до війни? Я вважаю, що ми були непогано підготовлені, вони не знали про багато речей. Всі аналітики казали, що вони зайдуть за 2-3 дні… Лопатою виграти війну неможливо. Країни-партнери нам казали – «рийте окопи», а ми їм казали – «дайте зброю».

Про Маріуполь

Що далі? Вивезли цивільних, медиків, важкопоранених з «Азовсталі». Найближчим часом завершиться вивезення всіх. Структура складна. Домовлялися, що розблокуванням займатимуться західні партнери. Я сотні разів проговорював з лідерами різних держав надання зброї, щоби військовим шляхом ми дійшли до Маріуполя. Є те, що є.

Хлопці отримали від військових сигнал, що вони мають повне право вийти, щоби зберегти своє життя. Зараз їх вивезли, або цей процес триває. Далі все залежить від того, що на себе брали ООН, Червоний Хрест, Росі…

Закінчиться процес вивезення і розпочнеться процес підготовки до діалогу щодо обміну. Будемо забирати їх додому, це те, що ми повинні зробити разом із партерами, які брали на себе відповідальність.

Про зустріч із Путіним

У залежності від моменту зустрічі мета змінюється. Вирішувати питання щодо обміну, деокупації, миру та зупинення війни. Ось і вся адженда. У нас є бажання і є свої цілі.

Ми хочемо повернення територій і закінчити війну, але як це буде, коли це буде, залежить від часу, коли відбудеться розмова з Путіним.

Думаю, що розмова України та Росії точно буде. Не знаємо, в якому форматі: з посередниками чи без, в широкому колі, на рівні президентів…

Нагадаємо, що американська продюсерка Джейн Розенталь під час розмови з керівником Офісу Президента України Андрієм Єрмаком запропонувала продемонструвати відеозвернення українського президента Володимира Зеленського на фестивалі «Трайбека». Співзасновником цього фестивалю є Роберт де Ніро.

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых