--.-° --% 0мм

Перший дубль «Кіно під зорями»

09:46, 2 сен 2010 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

Вже не один рік поспіль ВАТ «ПівнГЗК», як і решта криворізьких підприємств гірничорудного дивізіону Метінвест Холдингу, впроваджують і підтримують різноманітні соціальні проекти та культурно-розважальні заходи, що переростають від суто комбінатського до загальноміського чи ще ширшого формату. Активна участь гірничозбагачувальних комбінатів у культурному й спортивному житті Кривого Рогу, його розбудові та благоустрої, реконструкції житломасивів робить наше рідне місто охайнішим і сучаснішим. А нещодавно за сприяння дирекції та профкому Північного ГЗК у Кривбасі народився прекрасний кінофестиваль «Кіно під зорями», який несподівано навіть для організаторів привернув увагу не тільки наших земляків, але й кіноаматорів з усієї України та з-за кордону.

Перший дубль «Кіно під зорями» 

Ідея проведення фестивалю аматорського кіно належить Володимиру Будку, спеціалісту з відеозйомки та комп’ютерного монтажу ВАТ «ПівнГЗК». ³н розповів, що бажав знайти однодумців серед працівників нашого підприємства, які знімають аматорські фільми та бажають творчого самовираження у кіномистецтві, й допомогти їм реалізувати свою мрію – донести власний здобуток до глядача. Дирекція Північного комбінату, профком і рада молоді пішли назустріч цікавому починанню та допомогли в організації заходу. Зрештою було вирішено зробити фестиваль відкритим для всіх криворіжців, і тут на організаторів чекав приємний сюрприз – до конкурсу почали надходити роботи з інших міст України та навіть Росії. До участі приймалися короткометражні фільми з чітко реалізованим режисерським задумом, яких загалом набралося 45.
Сам фестиваль відбувся увечері минулої п’ятниці. Повністю відповідаючи своїй назві – «Кіно під зорями» - він проходив просто неба на майдані біля Палацу культури Північного комбінату. Тут встановили великий екран та облаштували відкритий кінозал, де всі бажаючі могли переглянути 27 кращих фільмів конкурсу. Переможців у 7 номінаціях мало визначити компетентне журі, до складу якого увійшли знаний у місті кінооператор Юрій Іванов, журналіст ТРК «Рудана» Юлія Приходько, заступник директора театру «Академія руху» і заслужений діяч мистецтв України Антоніна Бєльська, заступник голови профкому комбінату Григорій Пилипенко та головний спеціаліст з питань культури Тернівського райвиконкому Олена Волошина. Очолила журі в.о. заступника директора з побуту та соціальних питань ПівнГЗК Наталя Шамрицька, якій і надали право відкрити урочистий захід. Наталя Анатолівна передала щирі вітання всім присутнім від імені генерального директора нашого підприємства Андрія Шпильки та голови профкому Василя Шведа. Слід зазначити, що глядачі також обирали найкращу роботу за власними симпатіями.

Сказати, що більшість представлених фільмів захоплювали та вражали, замало, адже аматорське кіно – інтелектуальний, тонкий і певною мірою елітарний вид мистецтв, непрофесіоналу про його якість судити важко. Проте впевнено можна сказати, що кожен із глядачів знайшов під час перегляду для себе щось цікаве, що змушувало замислюватись, пригадувати, переживати, подивитися на певний факт дійсності під новим кутом зору. Дуже різноманітна тематика творів іноді підіймала настрій, пробуджувала романтичні почуття, а інколи - шокувала відвертістю, чуттєвістю чи драматизмом. Тут знайшли своє відображення і гумор, і біблійські мотиви, і гострі соціальні питання (наркоманія, шкідливі звички, сексуальне рабство тощо), і жахлива трагедія особистості. Обов’язково хочеться розповісти про фільми, авторами яких є підлітки-аматори або вихованці різноманітних студій і гуртків Росії та України. Якщо в деяких з них помітна була слабка режисура чи гра акторів, то вже серйозність поставлених проблем і завдань ні в чому не поступалася дорослим. Явно помітним був пошук молодої людини свого місця у сучасному суспільстві, протест проти всього лихого та негарного у житті, проникливе бачення прекрасного. Отже не дарма показ тримав увагу присутніх протягом трьох годин. Що тут ще скажеш? Це потрібно було відчути й побачити на власні очі.

На завершення фестивалю авторам кращих робіт було вручено відповідні дипломи, а потім журі відзначило заслуженими нагородами переможців у номінаціях «Freestyle» - «Espresso» Валентина Кожина, «Анімація» - «Пошук» Ксенії Олександрової, «Документальний фільм» - «Потойбіч Радуги» Аліни Головіної, «Кліп» - «Вулиця свободи» Олексія Фоміних, «Ігровий фільм» - «Перлини українського гумору» Ігоря Доценка, «Альтернативне кіно» - «Erot & Psyche» Аліси Роботи та «Кращий фільм працівника ВАТ «ПівнГЗК» - «Пам’ять» Світлани та Андрія Гузикових. Кліп «Вулиця свободи» також здобув приз глядацьких симпатій.
Ті, хто побував на І відкритому фестивалі аматорського фільму «Кіно під зорями», вже чекають на наступний дубль конкурсу, адже перший виявився напрочуд вдалим.

Олександр Колісник 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых