--.-° --% 0мм

Кривий Ріг вибухнув «Українською енергією» (фото)

12:25, 4 окт 2012 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

Кривий Ріг вибухнув «Українською енергією» (фото)30 вересня в Кривому РозІ вперше відбувся фестиваль каверів на українські народні пісні «Українська енергія». 4 криворізькі гурти і гості з Києва з промовистою назвою «Фолькнери» лишили задоволеними і поціновувачів різних стилів сучасної музики, і тих, кого цікавить фольковий, етнічний напрямок мистецтва.  

Ініціатором події стала Дарина Бондаренко, яка цього року була учасником міжнародного проекту програми «Майстерня громадської активності» (http://maysternya.org/ua/), де і надихнулася робити щось корисне для суспільства. «Я ініціювала цей фестиваль, - розповідає Дарина, - для того, щоб розворушити своїх земляків, щоб люди стикнулися з традиціями і відчули українську енергію в собі. Нещодавно у Львові я потрапила на свято, де лунали українські народні пісні. Мені захотілося, аби вони зазвучали по-новому, по-живому в нашому місті. Сподіваюся, що цей захід вплине на жителів Кривого Рогу, і вони стануть більш патріотичними».

Надихали численну публіку знайомими мелодіями, сучасними ритмами і несподіваними аранжуваннями абсолютно різні криворізькі гурти. Тут були і рокери «Скло», і більш ліричні «Yellow pages» і «Efil’s band», який зібрав на сцені справді зірковий склад, поповнившись музикантами з гуртів «Шепіт Нагваля» ти «Chameleon». Більш традиційний напрямок був представлений бандуристом і вокальною капелою з музичного училища «Fair Song». Схоже, усіх музикантів експерименти з народною музикою по-справжньому зачепили.

А от для гурту «Фолькнери» ця музика – не експерименти. Три дівчини – дві вокалістки та баянистка, та хлопець з барабанами, гітарою та ще купою інструментів живуть етнічною українською музикою і презентують її глядачам так, що байдужих фактично не лишається. От і в нібито русифікованій криворізькій публіці вони, здається, пробудили відголоски генетичної пам’яті і просто-таки підкорили натовп, який віддячив дівчатам-Фолькнерам не тільки розкішними квітами, а й шаленою, дійсно Українською енергією. «У нас в голові були стереотипи, - розказують учасники гурту, - що на сході України панує лише російська мова, але ми раді, що в Кривому Розі є багато тверезих українців, які прагнуть розбудовувати країну. Ми не є політичними діячами, і радіємо, що за допомогою культурних подій можемо подарувати людям свято».

Допомогли створити чудову атмосферу свята також і люди з команди культурно-громадського центру ШELTER+, з яким Дарина Бондаренко вже давно співпрацює в якості волонтера. За словами одного з засновників центру Романа Морозова, сам факт, що молоді мешканці нашого міста здатні не тільки ініціювати, а й реалізовувати таки досить масштабні проекти, не очікуючи від своєї діяльності грошового прибутку, дає надію, що робота по розбудові громадянського суспільства, яку планомірно веде центр, починає давати свої плоди.

Фото: Костянтин Бобилев, Денис Лопатинський

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ИА "Кривбасс On-Line" г.Кривой Рог

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых