--.-° --% 0мм

Вуличний театр в Кривому Розі (фото)

15:40, 10 май 2012 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

Вуличний театр в Кривому Розі (фото)Двома потужними перфомансами 11 та 12 травняу Кривому Розі підсумує свою роботу перша в Україні Міжнародна школа вуличного театру «іШУТ».

Що ми знаємо про вуличний театр Мабуть, те, що бачили у фільмах та в Інтернеті. Таке вільне і спонтанне проявлення творчості, як вуличні вистави, для криворіжців дивина. Ми з насолодою передивляємося в Інтернеті відео з яскравими закордонними флеш-мобами: веселими, сентиментальними, дивними, і раз по раз шкодуємо, чому у нас не відбувається подібне?

Шанс стати учасником дивовижного вуличного дійства буде у жителів Кривого Рогу вже цієї п’ятниці та суботи. 11 травня о 17 годині біля фонтану на 44-му кварталі та 12 травня о 14 годині біля театру ім. Т. Шевченка всіх охочих запрошують прийти на вуличні вистави актори Міжнародної школи вуличного театру «іШУТ». Організатори проекту: культурно-громадський центр ШELTER+ (Кривий Ріг, Україна) і театр «AnaMonro» (Любляна, Словенія) за підтримки European Cultural Fund (Нідерланди), MitOst (Німеччина) в рамках проекту «Тандем»).

Протягом 10 днів студенти з Кривого Рогу, інших міст України та різних європейських країн  навчалися акторському приборканню вулиць під керівництвом 4 викладачів зі світовими іменами: Vita Osojnik (Словенія), Craig Weston (Бельгія), Michelle Kramers (Італія), Goro Osojnik (Словенія). Для учасників «іШУТ» це був надзвичайний досвід спілкування, взаємодії представників різних культур, осмислення свого акторського призначення.

Оксана (Київ): «Я вперше на подібному навчанні, але мені здається, що я дізналася про театр більше, ніж за 4 попередні роки занять у театральній студії! Раніше мені більше подобався класичний театр, а тепер я знаю, що на вулиці теж може бути тісний контакт з глядачем, коли збігається кілька реальностей: твоя особиста, глядачів, оточуючого середовища. Я відчуваю у собі сміливість і бажання виходити з виступами на вулиці міст. Це захоплює!».

Юрі (Швейцарія): «Я вирішив приїхати на «іШУТ» спонтанно, за тиждень. І мені страшенно подобається все, що тут відбувається! У нас було багато вправ, коли ми повинні були взаємодіяти з людьми на вулицях, і дуже приємно, що більшість реагували позитивно, посміхалися, їм подобалося те, що відбувається!»
Євгенія (Кривий Ріг): «З ранку у нас були майстер-класи, а ввечері ми втілювали знання на практиці. Наприклад, вчора ми були інопланетянами, які вперше потрапили на Землю і їм все страшенно цікаво, вони все вивчають, роздивляються.
Люди жахалися, інколи була неадекватна реакція, але потім зібралася досить велика аудиторія і я відчула, що люди прагнуть незвичайних видовищ. Так хочеться влаштувати «землетрус у свідомості», сколихнути місто, маю надію – у нас все вийде!»

Наскільки Кривий Ріг готовий до подібних проявів театрального мистецтва, покаже реакція публіки у п’ятницю та суботу. Ми поки що боязно ставимося до шоу, на які не потрібні квитки, де актори раптово «проявляються» з маси перехожих і так само раптово зникають, коли ти у найнеочікуваніший для себе момент можеш стати частиною чиєїсь вистави. Для цього потрібна розкутість мислення, свобода і здорове вміння посміятися над собою, підтримати запропоновану гру. Це звільняє від комплексів і безсумнівно заряджає позитивом!

Юлій Морозов, організатор проекту: «Культурно-громадський центр «Шелтер +» ніколи не робить щось просто так. Ми бачимо якусь потребу в суспільстві, і коли у нас є ресурси, або можливість усунути цю проблему, ми робимо. Кривий Ріг не назвеш театральним містом, при всій повазі до міських театрів. А наші вулиці – це недружнє, а часом і небезпечне середовище. Ми не ідеалісти, щоб вважати, що за 10 днів і два перфоманси ми зробимо криворізькі вулиці театральними і привітними до людей. Але крок за кроком такі речі мають потенціал щось змінити. Я досі боюся, чи вдасться нам домовитися з усіма міськими владними структурами, для яких теж це нове, незвичне. Вони просять надати їм сценарії вистав - але специфіка проекту в тому, що все створюється просто у цю мить, напередодні, це великою мірою імпровізації. Я сподіваюся, не буде перешкод для виступів наших акторів. У п’ятницю і суботу будуть різні перфоманси , адже головна специфіка вуличного театру – використання саме того місця, де відбувається дійство, щось буде повторюватися, але в кожному місці це виглядатиме по-своєму. Можна приходити з дітьми, буде багато цікавих речей, які точно сподобаються дітям. Навіть тренувальні виступи наших акторів вносили певний резонанс на вулиці».

Головна інтрига «іШУТ»: що ж саме буде показано глядачам 11 та 12 травня? На момент написання статті це було невідомо навіть організаторам! Процес народження ідей майбутніх вистав від усіх учасників проекту захопив навіть мене, стороннього журналіста, настільки все відбувалося емоційно, енергійно, творчо. Ідеї поширювалися, мов сніжний ком, швидко змінюючи одна одну, від гостро соціальних і філософських до епатажних і комедійних. По-секрету, варіантів можливих вистав майже півсотні!! Учасники оберуть кілька шляхом голосування. Ви не уявляєте, які різноманітні теми і настрої можуть бути представлені! Але ми навіть не можемо вам натякнути, бо головна «родзинка» усіх вуличних театрів – повна непоінформованість глядачів стосовно того, що на них чекає!

Крейг Вестон, викладач (Бельгія): «Ми радо ділимося зі студентами своїм досвідом, але лишаємо їм максимум свободи. Отже, всі рішення щодо фінальних шоу ми лишаємо їм. Ми будемо поруч, будемо допомагати, відповідати на питання, але ми не казатимемо їм, що робити. Фактично ми скажемо: «Робіть, що хочете». І це є дуже важливою складовою іШУТ. Адже ми скоро поїдемо звідси, сказавши усім «гудбай», і ідеальною ситуацією для нас буде, якщо тут залишаться люди, які продовжуватимуть займатися вуличним театром. І для нас дуже важливо дати їм можливість «спробувати на смак» створення власного перфоменсу, адже це дійсно приємно і захоплююче».

Горо Осойнік, викладач (Словенія): «Я можу сказати від лиця усіх нас – 4 викладачів – було справжнім відкриттям попрацювати з людьми, у яких збереглася ця пристрасть, енергія і бажання навчитися і досягти більшого. Кожного дня ми працюємо більше і більше, а вони все одно продовжують підштовхувати нас: «Давайте, ми хочемо ще!» Ми знаємо, що вуличний театр – це дещо нове для України, і можливо у нас на Заході більше досвіду, більше знань про те, як робити вуличний театр. Тому ми шукаємо шляхи, як поєднати наш досвід, з цією пристрастю, бажанням, сяючими очима, чого, чесно кажучи, трохи вже бракує на Заході».

Вуличний театр робить у Кривому Розі свої перші кроки. Тож, якщо ви часом будете прогулюватися близ фонтану на 44-му кварталі 11 травня о 17-00, або ж біля міського театру ім. Т. Шевченка 12 травня о 14-00, будьте обережні! Можливо, учасники першої в Україні Міжнародної школи вуличного театру «іШУТ» зроблять головним героєм своєї вистави саме вас.

Неля Назарчук

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ИА "Кривбасс On-Line" г.Кривой Рог

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых