--.-° --% 0мм

На Дніпропетровщині День Соборності та Свободи України буде відзначено на високому рівні

09:04, 7 янв 2012 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

На Дніпропетровщині День Соборності та Свободи України буде відзначено на високому рівніДніпропетровська область готується до відзначення 22 січня Дня Соборності та Свободи України. Перший заступник голови облдержадміністрації Вячеслав Задорожний за дорученням губернатора Олександра Вілкула провів робочу нараду щодо підготовки та проведення в регіоні державного свята. У нараді взяли участь керівництво облдержадміністрації, облради та начальники структурних підрозділів облдержадміністрації, представники міської влади Дніпропетровська.

«Цього року день 22 січня набуває особливого змісту. Перший раз в Україні цей день відзначатиметься як День Соборності та Свободи України. Президент України Віктор Федорович Янукович своїм Указом вклав у це свято новий сенс. Тепер цей день набрав своєї історичної місії – свято єдності боротьби за свободу України. Тому відзначення на території області Дня Соборності та Свободи України має пройти гідно і на високому рівні»,–  сказав Вячеслав Задорожний.

Під час засідання Вячеслав Задорожний дав низку доручень та завдань щодо організації святкування Дня Соборності та Свободи України на Дніпропетровщині. Урочисті заходи триватимуть протягом тижня.

Зокрема, з із 16 до 27 січня в бібліотеках та музеях Дніпропетровщини заплановано проведення тематичних виставок. Для патріотичного виховання молоді в школах області 19 січня пройде Єдиний урок «Подія, що пережила час». Крім того, 19 січня відбудеться Єдиний день інформування населення. 20 січня у палаці студентів ім. Ю. Гагаріна пройде культурно-мистецький захід за участю представників творчої інтелігенції та громадськості. В облдержадміністрації відкриється тематична виставка до Дня Соборності та Свободи.

22 січня в усіх містах та районах області відбудуться урочисті покладання квітів до пам’ятників Т.Г. Шевченку та іншим видатним діячам. У заходах візьмуть участь керівники області, міст, представники політичних партій та громадськості. У цей день на будівлях державних установ, закладів освіти, підприємств та організацій підніметься Державний прапор України.

22 січня у церквах різних конфесій пройдуть молебні в ім'я процвітання України, підвищення благополуччя та добробуту Українського народу.

Як зазначив Вячеслав Задорожний, гідне відзначення на території області Дня Соборності та Свободи України сприятиме консолідації суспільства, зміцненню єдності людей навколо ідеї соборної української держави, утвердженню ідеалів свободи і демократії, вихованню у громадян почуття національної гідності.

Довідка:

22 січня 1919 в м. Києві на Софіївській площі пройшли урочисті збори, на яких був проголошений Акт об'єднання земель Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки в єдину Велику Україну. Цей Акт об'єднання спирався на багатовікову мрію українського народу про власну державу. Вперше за багато століть було на весь світ заявлено про існування України як незалежної держави.

Соборність - це об'єднання всіх елементів держави в єдиний національний організм. Соборність держави передбачає духовну консолідацію всього населення, єдність усіх її громадян, незалежно від їх національності.

Поняття “соборність” означає об’єднання в одне державне ціле всіх земель, які заселяє конкретна нація на суцільній території. Це – один з найзаповітніших ідеалів багатьох народів світу. Соборність не обмежується лише ідеєю збирання етнічних земель у рамках національної держави, а передбачає також духовну консолідацію всього населення країни, єдність усіх її громадян, незалежно від їхньої національності. Соборність невіддільна від досягнення реальної державності, забезпечення справжнього суверенітету і незалежності народу, побудови процвітаючої демократичної національної держави. День Соборності та Свободи України – свято України, засноване 30 грудня 2011 року Указом Президента України Віктора Януковича. Відзначається 22 січня. До 2012 року цей день відзначався як День Соборності (із 1999 р.).


ИА "Кривбасс On-Line" г.Кривой Рог  

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых