--.-° --% 0мм

У Кривому Розі створюється сучасний перинатальний центр міжрайонного значення

13:17, 16 сен 2011 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

У Кривому Розі створюється сучасний перинатальний центр міжрайонного значенняУ рамках національного проекту «Нова якість охорони материнства та дитинства» у кожному регіоні України буде створено перинатальний центр, але тільки в нашій області їх буде 2. У Дніпропетровську – обласного значення, в Кривому Розі – міжрайонного. Про це голова облдержадміністрації Олександр Вілкул заявив під час виїзної наради щодо реконструкції будівель Криворізького пологового будинку №2 у сучасний перинатальний центр.

«Нашу ініціативу підтримав Київ, і реалізація обох проектів фінансується в тому числі і з держбюджету», – зазначив Олександр Вілкул.

Під час наради губернатор перевірив хід реконструкції об’єкту та поставив завдання щодо наступних етапів будівництва та строків їхнього закінчення. У нараді взяли участь: заступник голови облдержадміністрації Геннадій Темник, Криворізький міський голова Юрій Вілкул, керівники профільних управлінь облдержадміністрації та міськради, головний лікар міського пологового будинку №2 Ніна Бобровник.

«Високотехнологічний перинатальний центр створюється для того, щоб надавати якісну й сучасну медичну допомогу і матерям, і новонародженим. Така реконструкція дасть можливість розширити відділення реанімації та інтенсивної допомоги новонародженим, у якому надаватиметься медична допомога за найсучаснішими європейськими стандартами. Центр обслуговуватиме не лише Кривий Ріг, але й прилеглі сільські райони – Широківський, Криворізький, Софіївський, П’ятихатський», – сказав Олександр Вілкул.

Наразі вже введено в експлуатацію першу чергу перинатального центру. Це три відділення загалом на 120 місць (пологове, гінекологічне та патології вагітних), а також сучасне центральне стерилізаційне відділення, кисневий пункт, харчовий блок та котельня.  

Цього року завдяки сприянню Олександра Вілкула для завершення реконструкції пологового будинку з державного бюджету виділено 8 млн. грн. До кінця року передбачено виділення ще 21 млн. грн. Ці кошти призначені для проведення другої черги реконструкції. Зокрема, на будівництво бактеріологічної лабораторії, відділень патології та реанімації новонароджених.

Як зазначила головний лікар міського пологового будинку №2 Ніна Бобровник, за статистикою, недоношеність дітей та внутрішньоутробні інфекції становлять найбільшу небезпеку для життя новонароджених. Натомість якісні та високотехнологічні медичні дослідження (бактеріологічні та вірусологічні аналізи, діагностика запальних процесів у дорослих та дітей), які проводитимуться у централізованій бактеріологічній лабораторії перинатального центру, допоможуть запобігти захворюванням жінок під час вагітності та забезпечать сучасний підхід до лікування.

«Створення на базі 2-го пологового будинку перинатального центру, який надасть змогу отримати медичну допомогу вагітним з патологією плоду та новонародженим з патологією або недоношеним дітям, збереже життя тисяч малюків. І увага до цього питання з боку губернатора Олександра Вілкула, обласної та міської влади надзвичайно важлива», – зазначила головний лікар.

Довідково
Перинатальний центр – це лікувально-профілактичний заклад, у якому надається допомога вагітній жінці під час виношування дитини та при пологах, а також створюються умови для післяродового супроводу породіллі та для лікування новонароджених. Таким чином перинатальний центр включає весь цикл, пов'язаний з очікуванням і народженням дитини. У завдання центру входить також консультації та лікування жінок, хворих на безпліддя.

У перинатальний центр у першу чергу направляють жінок, які мають патології, та жінок з групи високого ризику, коли очікуються ускладнення з народженням дитини, особливо, якщо необхідну допомогу неможливо надати в звичайному пологовому будинку.

Загальна вартість реконструкції пологового будинку в перинатальний центр становить близько 100 мільйонів гривень.

У Кривому Розі функціонують 3 пологових відділення: КЗ «Міський клінічний пологовий будинок № 1» (Центрально-Міський район), КЗ «Міський пологовий будинок № 2» (Жовтневий район), КЗ «Міська лікарня № 7» (Тернівський район). За останнє десятиріччя в м. Кривому Розі щорічно народжується майже на 3 тисячі дітей більше, ніж в попередні роки. У місті народжують також жінки з найближчих сільських районів – Широківського, Криворізького, Софіївського, П’ятихатського. За 2010 рік кількість пологів сільських мешканок склала 10,8 % від загальної кількості пологів.
Обласний перинатальний центр створюється на базі дніпропетровської дитячої поліклініки №1, розташованої поряд з пологовим будинком №2 та обласною дитячою клінічною лікарнею.


ИА "Кривбасс On-Line" г.Кривой Рог  

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых