--.-° --% 0мм

У приміщенні Дніпропетровської облдержадміністрації відкрито виставку архiвних документiв

09:50, 5 май 2011 , ІА "Кривбас Он-лайн", новини Кривий Ріг

4 травня 2011 року у приміщенні Дніпропетровської облдержадміністрації відкрилась документальна виставка «Великий день… Великдень Перемоги», присвячена 66-й річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941–1945 років.  

На виставці експонуються 92 фотокопії маловідомих архівних документів із фондів Державного архіву Дніпропетровської області й газетних матеріалів, які відображають події Великої Вітчизняної війни на території Дніпропетровської області.

На стенді «Перші місяці війни на Дніпропетровщині» представлені заяви про добровільний вступ до Червоної армії, де вмотивовується цей патріотичний вчинок. Про запеклі бої з нацистами за міста й села області, героїзм військових і цивільного населення розповідатимуть статті, опубліковані в газеті «Днепропетровская правда» в серпні – вересні 1941 р.

У розділах «Новий порядок», «Злочини окупантів» експонуються копії документів німецької окупаційної адміністрації, Дніпропетровської міської управи, які дозволяють довідатися про жорстокий окупаційний режим на території області під час 26 місяців окупації, про що свідчать документи: наказ по Дніпропетровській міській управі про зменшення об’єму праці з єврейських справ у зв’язку з масовим знищенням євреїв, від 10 грудня 1941 р., лист штадткомісара Дніпропетровська до Української допоміжної управи про засипку протитанкових окопів у зв’язку з тим, що там були видні тіла розстріляних людей (26 червня 1942 р.), розпорядження німецької адміністрації: про заборону вільної торгівлі (1942 р.), про здачу молока на зборні пункти та ін.

На стенді «Примусова праця в Німеччині» розміщено: німецька листівка із закликом їхати на роботу до Німеччини, повістка на відправку до Німеччини, фотокартки остарбайтерів, поштові картки остарбайтерів, надіслані з Німеччини до Дніпропетровської області.

На виставці представлені документи, що розповідають про рух опору партизанами і підпільниками: схема структурної побудови антифашистської підпільної організації, яка діяла в м. Дніпропетровську в 1942–1943 рр., фотокартки розстріляних дніпропетровських підпільників, схема бою в період повстання підпільних груп у м. Павлограді в 1943 р. та ін.

Експонуються архівні документи, що ілюструють масове знищення людей, збитки народного господарства, заподіяні окупантами та їх посібниками. Про те, що відбувалося на території окупованої області, свідчать контрольні роботи школярів за темою «Що я пережив під час окупації».

На виставці також представлені документи про звільнення області від фашистських загарбників, відбудову народного господарства.

Виставка працюватиме до 11 травня.

 

 

За інформацією Державного архіву Дніпропетровської області  

КОММЕНТАРИИ — 0


Популярное

Топ обсуждаемых